Döntéseim a koronavírus járvány idejére – te hogy döntesz?

2020. március 23. - dr. Farkas Kitti

Új élethelyzetben vagyunk mindannyian. Mindenkinek nehéz. Emberként, nőként, férfiként, szülőként, gyerekként. Betegként, nővérként, orvosként. Munkavállalóként, munkaadóként. Ebben a nehéz helyzetben felelős, egyben nehéz döntéseket kell hoznunk. Otthon maradni, amennyire csak tehetjük, kerülni a fizikai kontaktust, higiéniai óvintézkedéseket bevezetni, erősen tartani a szervezetünket és megtenni mindent annak érdekében, hogy minél előbb véget érjen ez a járvány. Szeretném most megosztani veletek azt, én milyen döntéseket hoztam. Aneszteziológus, intenzíves szakorvosként, a program alapító orvosaként, 1 éves ikrek anyjaként, szülész-nőgyógyász, klinikavezető férjem feleségeként, és két orvos gyermekeként.

A személyes döntésem

 • kep_1.jpgAz Alakorvoslás Programot 2 éve azért hoztam létre, mert aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvosként azt tapasztaltam, hogy az emberek nem kapnak valódi, szakmai segítséget a túlsúlyuk leadásához. A túlsúly káros az egészségre, mindezt szakszerűtlenül leadni, tovább károsítja az egészséget. A karcagi Kátai Gábor kórház sokszor végeláthatatlan ügyeleti műszakjai előtt, után, néha közben tettem össze egy online programot, amivel ebben segíteni.
 • Az állami ellátást, az intenzív osztályt az ikrek születése miatt, a várandóság végefelé hagytam átmenetileg abba. A születésük után, hamar visszaálltam ugyan a munkába és magán altatást, illetve az alakorvoslást csináltam. Pár hete Budapesten újra beálltam az állami ellátásba, és heti 1 napot kórházban dolgozom aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvosként. Hiányzott. A hivatástudatom semmi sem tudja csillapítani bennem, még a legerősebb érzés, az anyai érzés sem. Szépen megfér egymás mellett, erősíti egymást és engem egyensúlyban tart. Így vagyok teljes.
 • 48390725_281205202595927_3296762792706572288_o.jpgAmi azonban most jön az intenzív ellátásban, az mindannyiunk rémálma. A koronavírus járvány miatt óriási lesz a nyomás az intenzív ellátáson. Nem lehet kérdés, hogy ebben a járványügyi helyzetben is tartom azt, hogy ott leszek és teszem a dolgom. Mindezt úgy kell tennem, hogy ne veszélyeztessem a gyerekeim és a férjem, a családunkat. Remélem és bízom abban, hogy az a kicsi, amit ebben a heti egy napban hozzá fogok tenni, segítség lesz azoknak a hősöknek, akik minden nap azért fognak küzdeni, hogy ne haljanak meg az emberek.

Döntésem az Alakorvoslás Program kapcsán

Alapító orvosként döntést kellett hoznom az Alakorvoslás Program kapcsán is. A járvány terjedésének lassítása, megakadályozása érdekében mindenkinek meg kell tennie mindent. természetesen mi is átalakítottuk a vállalkozás működését úgy, hogy a lehető legtöbbet tegyünk hozzá a járvány mielőbbi lecsengéséhez.

Mivel a program online működik, minden anyagot (programismertető videókat, recepteket és a tornákat is) neten keresztül éred el, így maga a szolgáltatás érintetlen marad, de az esetleges személyes találkozási pontokat kiiktattuk.

 • Sem én, sem a program orvosai nem vállalnak személyes konzultációt és BIA mérést. Ez nem halaszthatatlan vizsgálat, ezért nem szabad most eljönni otthonról és fizikai kontaktusba lépni valakivel. De tudunk nektek továbbra is egyedi tanácsadással segíteni, online formában.
 • Megszüntettük a személyes termékvásárlást, és az átvételi pontokat.
 • Megrendeltük a GLS érintésmentes szolgáltatását, azaz úgy vesztek át csomagot, hogy nem írtok alá semmit, és nem érintkeztek a futárral. Egyben a házhozszállítást ingyenessé tettük.
 • Minden eseményünket lemondtuk, újat nem szervezünk, a teljes kapcsolattartás online történik, a programosok privát Facebook csoportjában.


Te hogy döntesz? – szeretnék segíteni Neked!

 • Felelős magatartással tartsd be a hatósági szabályokat, iránymutatást. Minél előbb és a lehető legkisebb károkkal lesz vége ennek a rémálomnak, ha te is hozzáteszel a küzdelemhez. De vigyázz magadra is! A családodra, a gyerekekre. Az egészséges életvitel növeli az ellenállóképességünket és soha nem volt olyan nagy szükségünk erre, mint most. Ebben igyekeztem segíteni nektek, és részletesen megfogalmaztam itt a tanácsaim._ooo0741_1.jpg
 • A tanácsok mellett érzem azt is, hogy soha ilyen fontos nem volt az egészség, mint most. Így még többről kell szóljon a program is. Minden, ami jó, a szakszerű fogyást, megtartjuk benne természetesen, de most úgy fogjuk fejleszteni, hogy még szélesebb értelemben segítsünk egészségesnek lenni és maradni. Itt már egy több szakértőből álló csapatmunka fog megvalósulni.
 • Kidolgozok egy olyan ingyenes programot, ami az egész család számára segít abban, hogy egészséges táplálkozással és mozgással vegyétek fel otthon a harcot a vírussal szemben. Erős szervezet, erős immunrendszer, ez kell most mindenkinek. Különösen fontos, hogy ne szedjetek fel túlsúlyt, mert azzal az egészségeteket károsítjátok, nem csak az immunrendszeretek gyengítitek. Egészséges recepteket, végigkövethető otthoni felnőtt, iskolás és ovis tornákat és a tőlem megszokott szakszerű tanácsokat nyújtom át nektek._ooo0454_1.jpg
 • Külön figyeljetek oda a gyerekekre, a gyermekkori elhízás óriási probléma. A koronavírus rájuk nem annyira veszélyes, de az elhízás igen. És most indulhat el, vagy súlyosbodhat a leginkább. Ezért sokat fogok erről is most beszélni, és adok tanácsot abban, hogyan kezeljétek ezt a helyzetet a gyerekek vonatkozásában. Számos cikkben már olvashatjátok a tanácsaim, folyamatosan megosztom veletek a Facebook-on.
 • Ha túlsúlyod van, itt a lehetőség leadni. Alakítsd ki az új életviteled úgy, hogy ragadd meg ezt a lehetőséget és érd el. De szakszerű módszerrel! Egyébként is harciasan küzdök a csodamódszerek, és csodabogyók ellen, ami max. arra jó, hogy átmeneti sikerrel csapja be a fogyni vágyót és károsítsa a szervezetét. Szakszerű módszerrel nem csak megőrizheted az egészséged, de úgy adod le a túlsúlyod, hogy közben megerősíted a szervezeted.

Más most az életünk, nagyon nehéz már most is, és még csak az elején vagyunk. Tegyük, amit tudunk. Mindenki, amit csak tud. És így együtt fogjunk ezt a nehéz időszakot átvészelni.

Vigyázzatok egymásra, de vigyázzatok magatokra is.

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

További információ: https://alakorvoslas.hu/alakorvoslas

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu címre.

Egészséges új életvitelt alakítsunk ki! Dr. Farkas Kitti tanácsai

Vigyázzunk egymásra és magunkra is!

2020. március 15. - dr. Farkas Kitti

A koronajárvány miatt életbe lépett hatósági intézkedések miatt új élethelyzetbe kerültünk. Felelős magatartással tartsuk be a hatósági szabályokat, vigyázzunk egymásra. De vigyázzunk magunkra is! Alakítsuk ki az új életvitelt egészségesen magunk, családunk, gyerekeink számára. Az egészséges életvitel növeli az ellenállóképességünket és erre most nagy szükségünk van. Ha elkezdünk egészségtelenül táplálkozni, hízni, kevesebbet mozogni, azzal nem csak az egészségünket károsítjuk, de legyengítjük a szervezetünket a vírussal szembeni védekezéshez.

Az alábbiakban összeszedtem azokat a fő szempontokat, amelyekre figyeljetek:

veszprem_mg_0558.jpg

Együnk rendes kajákat! Többet vagyunk otthon, jut idő a főzésre is. Együnk finom, változatos és természetes ételeket. Különösen figyeljünk oda arra, hogy gyermekeinknek is legyen tartalmas, meleg ebédje. A tartósított ételeket kerüljük, minél természetesebb ételeket együnk.

Diétázunk? Jó módszerrel! A túlsúly csökkentése, leadása a legjobb az immunrendszerünk optimális működése szempontjából. De arra figyeljünk, hogy ezt semmiképpen ne éhezéssel tegyük! Kiegyensúlyozott, szakszerűen felépített diétát válasszunk, amelynek betartása talán most könnyebb is lesz, hiszen több időt tudunk rá fordítani. Különösen fontos, hogy olyan ételeket együnk ilyenkor is, amelyet abszolút a család is szívesen fogyaszt. Hiszek abban, hogy egy jó diéta alapja ugyanaz, mint az egészséges táplálkozásé: rendes ételeket együnk, minél kevésbé feldolgozva és optimális összetétellel. Ne fogyasszunk étkezést helyettesítő diétás termékeket, fogyjunk jól, egészséges, természetes, finom, rendes kajákkal!

Online bevásárlás - egészségesen. Aggasztó látni a felvásárlási pánikot, amely során a tartós élelmiszerek, liszt, cukor, chipsek, kekszek és különféle kényelmi ételek polcai üresek. Vásároljunk lehetőleg online és rendszeresen, minél természetesebb ételeket. Magas fehérje és alacsony glikémiás indexű, minél természetesebb ételeket fogyasszunk. Legyen otthon friss zöldség, gyümölcs, plusz mirelit is, hüvelyesek, túró, joghurt, tojás, tartós tej, növényi tej, sajt, hús, gombafélék, tartósítószermentes zöldségkonzervek, pl. bab, lencse, csicseriborsó, olajos magvak.

Mit együnk és mikor? Tartsunk be 7 alapszabályt!

Az alábbi szabályokat tartsa be mindenki. Ha fogyni szeretnénk akkor ugyanezeket, de egy plusz ponttal, hogy érjük el a kalóriadeficitet is.

 1. Naponta háromszor együnk.
 2. Két étkezés között teljen el minimum 4 óra.
 3. Napközben 6 óránként mindenképpen együnk.
 4. Tartsunk 12 órás időszakos böjtöt, amibe beleszámít az alvás is, tehát vacsora és reggeli között teljen el 12 óra, hagyjuk a szervezünket pihenni, regenerálódni.
 5. Ügyeljünk arra, hogy optimális legyen a fehérjebevitel! Ez szükséges az izmaink, a testünk aktív sejtállományának fenntartásához, ami alapvetően meghatározza, milyen erősen nézünk szembe egy betegséggel.
 6. Reggelire és vacsorára minimális szénhidrátot és sok fehérjét vigyünk be, de ebédre mindenképpen töltsük fel alacsony glikémiás indexű, jó minőségű szénhidráttal a glikogén raktárunkat.
 7. Ha sportolunk, akkor közepes és magas intenzitású edzéshez válasszunk egy plusz snack étkezést, de jól válasszunk, hogy legyen elég energiánk az edzéshez, de ne nullázzuk le az edzés eredményét.

+1 ha fogyni szeretnénk: figyeljünk arra, hogy kalóriadeficitet is érjünk el, azaz kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyit felhasználunk, de ne túl keveset a tartós fogyáshoz fontos, hogy ne éhezzünk. 

Home office, csökken az energiafelhasználás! Számolj vele, ha otthon vagy, kisebb az aktivitásod, mint a mindennapokban, amikor ezerrel rohansz minden felé. Így kevesebb az az energia, amit felhasznál a szervezeted. Ha nem mozogsz, és ugyanannyit eszel, akkor hízni fogsz, ami nem jó. Maradj aktív, tornázz, sportolj otthon lehetőleg minden nap, és ügyelj a kalóriabevitelre!

Mozogj, többet is, mint szoktál! Bár a futóversenyeket lemondták és nem ajánlott csoportos edzésekre menni, de ez nem jelenti azt, hogy ne mozogj. Sőt! A mozgás számtalan pozitív hatása között az első az, hogy mindenféle betegséggel szemben növeli az ellenállóképességünket. Az általános ajánlás az, hogy heti 150 percet kell mozogni. De ha otthon vagyunk, akkor ennél is több javasolt, hiszen a mindennapi aktivitásunk csökkent. Próbálj meg minden nap mozogni, tornázni. A Facebook oldalamon teszek fel ajándékba a programból néhány tornavideót, amit otthon végigkövethetsz. Szalka Andi az Alakorvoslás program edzőjével tornázhatod végig. (Az összes tornát a programban eléred, változatos edzéseket csinálhatsz otthon is.)

Kerüljük a csipegetést, stresszevést, unalom evést! Otthon vagyunk, ott az a rengeteg kaja, félő elkezdünk ezerrel enni, falatozni, észrevétlenül csipegetni. Ha így teszünk, folyamatosan fent tartjuk az inzulinszintünket és a testünk állandó etetésével hízunk is, a bevitt kalóriákat mind raktározni fogja a szervezetünk, és növeljük számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát, de rövid távon is a testünket negatívan terheljük.

Napi min. 3 liter vizet igyál! Az optimális sejtanyagcsere, a szervezet méregtelenítése, valamint ha valaki diétázik és fogyni szeretne, ahhoz is mind szükséges, hogy naponta min. 3 liter vizet fogyasszunk.

_mg_2237.jpgKülönösen figyeljünk oda a gyerekekre! Az online oktatás és az otthon maradás azt is jelenti, hogy a rendszeres mozgástól is elesnek a gyerekek, a tesióra, a különórák mind elmaradnak. Többet lesznek a számítógép előtt, talán többet is kütyüznek és tévéznek. Ne engedjük, hogy egészségtelenül egyenek, nassoljanak és mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy napi 1 órát mozogjanak. A fenti szabályokat az esetükben még jobban odafigyelve alkalmazzuk. Napi háromszori étkezés, mozgás esetén egy plusz egészséges snack, életkortól függően sok víz fogyasztása. Nagyszerű, ha most megragadjuk az alkalmat és bevonjuk a főzésbe, ételkészítésbe is, hiszen az otthonlét azt is jelenti, hogy otthon kell szabályokat kialakítani és tartani. Több kötelesség otthon vár rájuk, nem egész héten hétvége lesz. Ha ezt úgy alakítjuk ki, hogy az ételkészítés is benne van, lehetőségünk van nekik segíteni az egészséges táplálkozás alapjainak kialakításában. Ha a gyermek válogatósabb, akkor is van lehetőségünk most kibővíteni az otthon fogyasztott ételek listáját, hiszen a menzán sem válogathat. Most ne csak a kedvenceit egye, hanem tegyük változatossá az étkezését, és ha bevonjuk az elkészítésbe, sokkal szívesebben fogja megenni. Legyünk ezekben a szabályokban éppen olyan következetesek és szigorúak, mint az otthoni tanulásban.

Idősebb korosztály, fokozott rizikócsoportba tartozók! Fokozottan igaz, hogy a fentieket tartsátok be, hogy minél erősebb legyen a szervezetetek a vírussal szembeni ellenálláshoz. De kettőt szeretnék még egyszer kiemelni: figyeljetek nagyon oda a megfelelő fehérjebevitelre és  folyadékfogyasztására. Nagyon fontos az aktív sejtállomány megőrzése a védekezőképesség miatt és a megfelelő folyadék bevitel az optimális sejtanyagcsere miatt. Ökölszabály, hogy ebédre nem egy, hanem két szelet húst kell elfogyasztani és a reggelinél, vacsoránál is mindenképpen olyan fogást válasszunk, ami bőven tartalmaz fehérjét. Plusz naponta igyunk meg min. 3 liter vizet. (És mozogjunk otthon!)

Szeretnék segíteni az egészséges táplálkozás kialakításában ebben az új életvitelben. Ezért rendszeresen megosztok a Facebook oldalamon olyan recepteket, amelyeket javaslok a fogyáshoz és teszek hozzá olyan kiegészítést, amivel az egész család, gyerekek tudnak egészségesen étkezni. Plusz otthon végezhető tornákat is megosztok, hogy segítsek a mozgásban is.

Vigyázzunk egymásra és vigyázzatok magatokra is!

_ooo0454_1.jpg

Ha fogyni szeretnél, figyelni arra, hogy ne hízz meg, vagy csak az egészséges táplálkozáshoz szeretnél rengeteg receptet a fenti alapelvek és összetétel szerint, akkor az online programomat szívesen ajánlom. Minden programhoz több részen végigkövethető tornavideók tartoznak, így változatossá tudod tenni az otthoni edzést. 

A program önmagában is működik és segít ebben, de tartozik hozzá egy organikus termékcsalád is, amely természetes úton, természetes alapanyagokkal (fő alkotóeleme a borsóprotein) abban segít diéta alatt, hogy ne legyél éhes, a fogyásod zsírból történjen. Ha nem diétázol, akkor finom, egészséges táplálékforrás, amely optimális mértékben tartalmaz természetes proteint, ezért érdemes fogyasztani, illetve a szeleteket egészséges nassolnivalóként, snack-ként tudnak helyet kapni az egészséges étrendedben. Mivel teljesen természetes, gyermekek, kismamák, alapbetegséggel rendelkezők is korlátozás nélkül fogyaszthatják. 

További info: 

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

További információ: https://alakorvoslas.hu/alakorvoslas

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu  címre.

 

Véleményem az időszakos böjtölésről (intermitten fasting)

2020. március 09. - dr. Farkas Kitti

Az időszakos böjt (intermittent fasting) az utóbbi időben lett népszerű, amit orvosként is támogatok, azzal a kitétellel, hogy 12 órát javaslok diéta alatt étkezés nélkül tölteni, és ebbe tartozzon bele az alvás is. Nappal, aktív időszakban azonban két étkezés között ne teljen el több, mint 6 óra.

Ahogy már többször is kifejtettem, a napi háromszori étkezést javaslom testünk élettani működését alapul véve. Legyen szó diétáról, egészséges táplálkozásról, minimum 4, maximum 6 óra teljen el két étkezés között. Min. 4 azért, hogy az inzulinszintünk a zsírégető tartományba tudjon kerülni és dolgozhasson a szervezetünk azon, hogy a felesleges zsírt égesse. De miért mondom azt, hogy diéta alatt ez ne legyen több, mint 6 óra? 

6 óránál kezdődik az éhezés

Az éhezés és az éhségérzet nem ugyanaz. Éhezés akkor kezdődik, amikor a szervezet 6 órán túl nem kap semmilyen táplálékot. Az éhezés első szakasza 6 órától 24 óráig tart. A második szakasz utána 72 óráig, majd azon túl kezdődik a harmadik szakasz._mg_4812.jpg

Mi az időszakos böjt és mire való?

Az időszakos böjtölés (intermittent fasting) két leggyakoribb formája az 5:2-es módszer és az időkorlátos evés. Előbbi esetén heti 2 napon csökkentjük a bevitt kalóriát, míg az időkorlátos evés során az evést a nap egy behatárolt időszakára korlátozzuk, ilyenkor a böjt jellemzően 12-16 órán át áll fenn.  Összességében az ilyen rövid, időszakos böjt esetén a szervezet szükségletének megfelelő tápanyag- és energia-bevitel biztosított, az éhezésre jellemző élettani hatások nem alakulnak ki, sőt. Javul a sejtek inzulinérzékenysége, ami azt jelenti, hogy étkezés után inzulinszintünk gyorsabban normalizálódik és hatékonyabb a zsírégetés. Éspedig minden szakszerű diéta célja az, hogy a súlyvesztés zsírvesztéssel valósuljon meg.

Rövid, időszakos böjt esetén is jelentősen átszerveződik az endokrin rendszerünk. Az inzulinszint csökken, a glükagon és a növekedési hormon szintje emelkedik. Ez kell a zsír alapú anyagcsere működtetéséhez. És ha mindez nem lenne elég: az időszakos böjt meghosszabbítja az életet. Egy 2018-ban közzétett egérmakikról szóló, hosszútávú vizsgálat eredménye szerint a kalóriakorlátozás 50 százalékkal növelte az élettartamot.

_mg_4845.jpg

Ha diétázunk, akkor akár az első éhezéses szakaszban is (ami 6 óránál kezdődik) izombontás kezdődhet, hiszen egy fogyókúra során nincs annyi raktár energia a májban. (Ha nem diétázunk akkor más a helyzet.)

6 óra elteltével védekező mechanizmusokat indít a szervezet: katekolaminok, azaz adrenalin, valamint kortizol szabadul fel a vérünkben, illetve azok a hormokon (glükagon, növekedési hormonok), melyek elkezdik mozgósítani a raktárból az energiát. Az éhezési stressz alatt felszabaduló kortizolnak több negatív hatása is van. Egyrészt csökkenti a sejtek inzulinérzékenységét, másrészt növeli a hasi elhízást, mivel növeli a zsigeri zsírsejtek számát, harmadrészt növeli az étvágyat, tehát az lesz a vége, hogy farkaséhesek leszünk. Ezért nem javaslom a 6 órán túli evést.

Jó az időszakos böjt, de 12 óránál húzzuk meg a határt diéta alatt!

Fontos, hogy naponta háromszor (!), minimum 4, de maximum 6 óránként együnk. Ne sűrűbben, mert akkor nem hagyjuk a testünket zsírt égetni. De ne is ritkábban – 6 óránál több idő ne teljen el aktív időszakban két étkezés között, mert félő, hogy a testünk stresszválaszként nem zsírt, hanem izmot kezd el bontani.

Hogyan tudunk akkor élni az időszakos böjt előnyeivel úgy, hogy a hátrányait kikerüljük?

Húzzuk meg 12 óránál az időszakos böjt határát, és a vacsora és reggeli között teljen el a 12 óra. Tehát például vacsorázzunk este 7 órakor és reggelizzünk reggel 7 órakor. Éjszaka sem mentális, sem fizikai terhelésnek nem vagyunk kitéve, így nem igényel a szervezetünk energiát a működéshez. Tud pihenni, regenerálódni az egész nap beletett erőfeszítéseket (diéta, sport) ekkor tudjuk eredményre váltani. 

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

További információ: https://alakorvoslas.hu/alakorvoslas

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu  címre.

Bori csodálatos sikertörténete képekkel

2020. március 04. - dr. Farkas Kitti

Bori története azért fantasztikus, mert láthatjuk benne azt, hogy egy jó módszerrel elért siker, milyen elképesztő hatással van az egész életmódra, életvitelre. Nem csak elérte azt az alakot, amit szeretett volna, de az egész életére pozitív hatást indított el ez a változás. Ismerd meg a teljes történetét képekkel.

Borival az első Alakorvoslás Program eseményen találkoztam, amikor az első 30 napos közös Kihívást indítottuk. Egy nagyon jópofa, vagány csajt láttam a közönség soraiban, aki jó dumája mellett a nagyon szép mosolyával is az emlékezetembe véste magát. Amikor beszélgettem a kollégáimnál, akik a BIA mérést csinálták, kiderült, hogy bennük is nagyon pozitív nyomot hagyott. Felhívtam és megkérdeztem, nincs-e kedve sorozat formájában közvetíteni a fogyásának történetét. Legnagyobb örömöre vállalta. Karácsonyra lefogyok sorozata sokak számára volt elképesztő motiváció arra, hogy vele tartsanak. Az eredménye fantasztikus volt, nagyon jó volt látni, ahogy eléri a célját és egyre szebbnek, szexibbnek érzi magát, és ahogy ő fogalmazott "megváltozott az élete". 

Február végén egy szintén személyes eseményre és előtte a közös tornára eljött, és szó szerint nem ismertem fel. Pedig tudtam, hogy jön, hisz egyeztettük vele, hogy készítünk róla "utána" fényképeket. Látok egy csajt a tornán, tudtam, hogy ismerem valahonnan, hogy láttam már ezt a széles mosolyt, de nem ugrott be. Amikor megtudtam, hogy Ő A BORI, akkor hanyatt estem. Egy karcsú, gyönyörű nőt láttam, aki tele volt energiával és csak úgy sütött róla, mennyire jól érzi magát a bőrében. Leírhatatlan boldogság volt számomra, hogy a programommal segítettem neki. 

A torna után, az előadás előtt megtartottuk a fotózást, amelyről megmutatjuk most nektek a képeket és a képek között felelevenítjük a fogyásának történetét, lépésről lépésre. 

Kezdjük a végével, az utolsó részben elmondta, hogy: "Összesen 12 kg-tól és óriási önbizalomhiánytól szabadultam meg. Bebizonyítottam saját magamnak, hogy sikerül elérnem a kitűzött célomat. Összefoglalva teljesen új irányt vett az életem, köszönhetően az Alakorvoslás Programnak, így a nyári születésnapomat már csinosan és magabiztosan várom."  Olvasd el a teljes posztot itt: Bori története: A program megváltoztatta az életemet. 

bori_mg_9654.jpg

 

De honnan indult? Hát innen (kép az eredti posztban!): "Az igazat megvallva az egész eddigi életemet végigkísérték különböző fogyókúrák kipróbálása, melyekkel csak ideiglenes kisebb-nagyobb sikereket értem el, de sohasem állandót. Ráadásul mindezt szenvedéssel, lemondásokkal, önsanyargatással. Az utóbbi 5 évben viszont ha fogytam is pár kilót, nagyon gyorsan visszaszedtem, az a bizonyos "jojó" effektus engem sem kímélt. Most már tudom, hogy a csodamódszereknek titulált fogyókúrákkal milyen nagyon mértékben károsítottam a szervezetem, aminek többek között az lett az eredménye, hogy könnyebben híztam és nehezebben fogytam. Egy ördögi körben éreztem magam."  Olvasd el a teljes posztot itt: Bori története: karácsonyra lefogyok 1. rész.

bori_mg_9689.jpg

 

A Speed szakasszal kezdett, hogy a testét átállítsa hízásról fogyásra. Közben újratanulta mindazt, amit a fogyókúrákról tudott. Így fogalmazott:"Számos tévhitemet oszlatta el élettani, biológiai magyarázataival, melyek közül korábban többről is meg voltam győződve. Végre rájöttem, miért nem ment eddig a fogyás!" A teljes posztot olvasd el itt: Bori története: Karácsonyra lefogyok 2. rész.

bori_mg_9679.jpg

Majd szépen haladt tovább: "Az Alakorvoslás Facebook privát csoportjában nem csak Kitti motiváló, szakmai leírásait és a többi programos tapasztalatait, tanácsait szoktam olvasni, hanem az ajándékreceptekből is gyakran válogatok, hogy még változatosabbá tegyem az étkezésem. A csoport támogató hatását az elmúlt két hónapban is éreztem, úgy érzem, egy szuper közösség tagja lettem. Szóval nekem továbbra sem az étkezés okoz nehézséget a programban, mert könnyen elkészíthetőek és ízletesek a receptek és főzni is szeretek. Tényleg szenvedés és éhezés nélkül fogyok. A mozgás beiktatása az életembe már problémásabb, de szerencsére a hétvégén sokat kirándultunk, többnyire hegynek fel, úgyhogy a minimumot azért most is tudtam teljesíteni." A teljes posztot olvasd el itt: Bori története: Karácsonyra lefogyok 3. rész

bori_mg_9665.jpg

Bekúszott az életébe a sport és letette a cigit. "Sport terén kifejezetten nagy előrelépést tettem: kétszer is voltam futni. Igaz, hogy lassan és keveset. Persze ennek is megvolt az előnye: legalább sokáig tartott! Ezt mindenképpen folytatni szeretném, remélem sikerülni fog. Be kell valljam, hogy nem a kedvencem a futás, sosem volt az. Úszni szívesebben mennék, de az nagyon időigényes. Most viszont jobban ment a futás, mint korábban: először is hála az Alakorvoslás Programnak már tíz kilóval kevesebbet cipelek, és több, mint egy hete nem gyújtottam rá!" A teljes posztot itt olvashatjátok el: Bori története: Karácsonyra lefogyok 4. rész.

bori_mg_9670.jpg

Nagy örömére belefért a régi munkaruhájába. "Végre újra beleférek a munkaruhámba. A nadrággal volt gond, nem is emlékszem, mikor tudtam utoljára kényelmesen viselni. Hat éve dolgozom a mostani munkahelyemen, kezdetben jó volt a nadrág, az akkori méretemre rendelték. Ahogy múlt az idő és az elfogyasztott fánkmennyiség növekedett, úgy kellett először csak a felső gombot  kigombolnom, majd már a másodikat is. Szerencsére az unisex „tehénfelső“ takarta a gombolást, ugyanakkor azért a tudat nem volt éppen kellemes. Aztán egyszer csak már fel sem bírtam húzni a nadrágot. Gondolom, ismerős néhányatoknak a helyzet... A büszkeségem nem engedte, hogy nagyobb méretet rendeljek, vettem magamnak két „tehéngatyát“, inkább mostam őket otthon (a munkaruhánkat különben központilag mossák). Eddig még hordtam őket, bár egyre jobban lógtak rajtam, aztán a héten gondoltam egy nagyot, kipróbáltam a szekrényem hátsó részében bújkáló munkanacikat. Csodák-csodája, nemcsak hogy feljönnek, még kényelmesek is, ráadásul teljesen begombolva." A teljes posztot olvasd el itt: Bori története: Karácsonyra lefogyok 5. rész

bori_mg_9702.jpg

A célhoz közel csupa sikerélmény érte. "Van most is egy jó hírem: a céges karácsonyi bulira sikerült beleférnem egy olyan ruhába, amit évekkel ezelőtt, egy vékonyabb periódusomban vettem, ráadásul akkor is kicsi volt." A teljes posztot olvasd el itt: Bori története: Karácsonyra lefogyok 6. rész.

bori_mg_9708.jpg

És a pillanat, amikor Bori elérte a célját: "Nem győzöm hangoztatni, hogy mennyire örülök annak, hogy rátaláltam az Alakorvoslás Programra. Nagyon sok minden megváltozott szeptember óta, először is az alakom. Egészen elképesztő, hogy ez mennyi minden mást is magával hordoz, nem csak külsőségeket. Azzal, hogy bebizonyítottam saját magamnak (és másoknak), hogy az eddigi sikertelen próbálkozások és kudarcok ellenére most sikerült elérnem a kitűzött célomat, nőtt az önbizalmam, ezáltal a kisugárzásom is más lett. Ez egyértelműen kihat a lelki világomra, a magán- és a szakmai életemre egyaránt. Bizton állíthatom, hogy az elmúlt időszak szakmai sikereihez a magabiztosabb fellépésem által a fogyásom is hozzájárult. A számos pozitív visszajelzésről, dicséretről és bókról pedig nem is beszélve... :)

Nézzük a száraz tényeket, a számokat. Összesen 12 kilót fogytam, jelenleg 64 kg vagyok. A derékbőségem 17, a csípőm 6, a karom 5, a combom pedig 7 centivel lett kisebb. A mellbőségem és a mell alatti körfogatom is jócskán csökkent, 9, illetve 6 centivel. Végül a vádlim is megadta magát, 2 centivel lett kisebb a körmérete. Jóleső érzés kimondani, hogy csinos vagyok!"

Bori! Szívből gratulálok és nagyon büszke vagyok Rád!

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

További információ: https://alakorvoslas.hu/alakorvoslas

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu  címre.

A szerelem hizlal?

2020. február 14. - dr. Farkas Kitti

Sokaktól halljuk, akár már mi magunk is tapasztalhattuk, hogy amint boldog párkapcsolatba kezdünk, a plusz kilók megindulnak felfelé. Erre szokás mondani, hogy „a szerelem hizlal“. De valóban a szerelem az oka? Vagy inkább a megváltozott szokásoknak van szerepe? Nézzük a témát az élettan oldaláról.

A szerelem rengeteg kémiai folyamat összejátszása. A tipikus első jeleket – pirulás, tenyérizzadás, szapora szívverés, euforikus érzés – az agyban hirtelen nagy mennyiségben termelődő szerelmi szubsztancia, a fenil-etil-amin okozza. Ez azonban még csak a kezdet.

_ooo0741_1.jpg

Amikor szerelmesek vagyunk, megemelkedik bennünk az oxitocin, a dopamin, és a különféle endorfinok mennyisége is. A szexuális együttlét során felszabaduló nagy mennyiségű oxitocin felelős az orgazmusért. Az endorfinok rendkívül jó testi és lelki fájdalomcsillapítók, emellett a szerelem kábulatában, mámorában van szerepük. A dopamin anyagcseretermékei, az adrenalin és a noradrenalin hatására csökken az alvásigényünk, illetve minden akadály leküzdésére képesnek érezzük magunkat.

A szerelem szó szerint tehát egy sok-sok komponensből álló koktél. A felszedett plusz kilókat azonban nem ezek a vegyületek okozzák, hanem a párkapcsolatban megváltozott életmódbeli szokások.

Először is, nagyon gyakori, hogy a lángoló szerelem időszakában megszaporítjuk a kiadós, „romantikus“ vacsorákat, vagy az összebújós, nassolós filmnézések számát. Inzulinháztartásunk természetes ingadozását követve viszont a vacsora nem szerencsés, ha bőséges és szénhidrátban gazdag. Ellenben, az ebédnek, mint legfontosabb fogásnak, tartalmaznia kell szénhidrátot. Egy-egy kezdeti randi során persze beleférhet egy kis esti tudatos kilengés, de egy romantikus ebéd – napközben, a munkahelyünk közelében, vagy hétvégén, közös főzőcskézés után – épp olyan hangulatos tud lenni, mint a vacsora.

shutterstock_515518624.jpg

Az is természetes, sőt egy ideig érthető, ha a jól bejáratott edzésprogramunkat randikra és új szerelmünkkel való időtöltésre váltjuk. Igyekezzünk ugyanakkor ne véglegesen változtatni: találjunk ki közös edzésformákat, amiket a párunkkal együtt végezhetünk! A közös kocogás, edzőtermi kihívások még inkább összekovácsolnak, hisz együtt, egymást motiválva és bátorítva éljük át mind a nehézségeket, mind a kisebb-nagyobb mérföldköveink megugrásának örömét.

A harmadik ok jellemzően az alváshiány. Szerelem elején gyakori, hogy kevesebbet alszunk, ami sajnos szintén a zsírlerakódásnak kedvez. A megfelelő zsíranyagcseréhez szükséges hormonok és a glükóz-anyagcsere egyes folyamatai ugyanis szorosan kapcsolódnak az alvás-ébrenléti fázisainkhoz. Igyekezzünk tartani a napi 7-8 óra alvást, hétvégen pedig, ha tehetjük, akár egy ennél is hosszabb, kiadós szunyókálást is engedjünk meg magunknak.

A szerelem tehát önmagában nem hizlal. Élvezzük nyugodtan ezt a boldog változást az életünkben, csak figyeljünk rá, hogy ami nem egészséges, az átmeneti maradjon, és minél előbb hangoljuk össze a fontos új személyt a szintén fontos egészség- és alakőrző szokásainkkal.

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

További információ: https://alakorvoslas.hu/alakorvoslas

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu címre.

Programosok kedvence: Sült túrószelet

Édes is lehet egy fogyókúra

2020. február 03. - dr. Farkas Kitti
A legszigorúbb diéta idején sem kell lemondani az édes ízekről. A sovány túróból készült desszertek kiválóan beilleszthetők a fogyókúrás étrendbe. Az alábbi recept például az egyik legnagyobb sláger volt az elmúlt hetekben az Alakorvoslás Program résztvevőinek körében. Nagyon sokan elkészítették és szinte mindenki elképesztően finomnak találta, ezért teszem fel ide a blogra is. Ebédre ajánlom, érdemes előtte enni egy jó zöldséglevest. (A hozzávalóknál a megadott mennyiségek egy személyre vonatkoznak, a legjobb ha 4-6 adagot készítünk el egyszerre.)
Hozzávalók (1 személyre):
− 130 g félzsíros túró a lányoknak, 175 g a fiúknak
− 50 g sovány túró
− 1 egész tojás
− 2 tojás fehérje a lányoknak, 3 fehérje a fiúknak
− pár csepp citromlé
− 0,5 citrom reszelt héja
− 0,5 kupak folyékony édesítő
− pár csipet fahéj
− 1 mk olaj
− 1 mk vaníliaaroma
− 10 g (1-1,5 evőkanál) light jam
Íme néhány elkészült remekmű, amit a programosok a privát Facebook csoportba töltöttek fel. 
img_7582.JPG
Elkészítés: 
Egy hőálló üvegedényt kikenünk olajjal. A túrókat villával áttörjük, belekeverjük a tojást, a citrom héját (lehet a levét is). Ízesítjük fahéjjal, vaníliával, édesítővel ízlésünk szerint. Végül óvatosan összeforgatjuk a kevés citromlével habbá vert tojásfehérjékkel és 180 fokon barnulásig sütjük (kb. 35-40 perc). Az utolsó 5-8 percben megkenjük a tetejét light lekvárral és úgy sütjük készre.

 

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

További információ: https://alakorvoslas.hu/alakorvoslas

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu címre.

Gabi életmódváltásának teljes története

Hogy van 20 hónappal a fogyása után?

2020. január 27. - dr. Farkas Kitti

Abban hiszek, hogy az életmódváltás egy jó fogyókúrával kezdődik, majd mire elérjük azt az alakot, amit szeretnénk, már nem is tudnánk másképp élni. Fittek vagyunk, csinosak, energikusak és boldogok. Az eredmény pedig tartós, hiszen ez lett az új életünk, amit sokkal jobban élvezünk. Gabi elsők között próbálta ki az Alakorvoslás Programot. Az álomsúlya elérése után 20 hónappal nézzük meg, mi a helyzet vele.

A kezdet

Gabi a vezető asszisztens, főnővér az RMC-ben, ahol rendelek és altatok műtéteknél. El volt keseredve, mert már 70 kilót mutatott a mérleg és nagyon nem érezte jól magát. A program húsvétkor indult, ő meg úgy döntött, hogy nem vár tovább és el is kezdte. A Speed szakasz kétszer csinálta végig, bár tartott tőle, hogy mennyi fogja bírni. Simán ment, nem volt éhes, megmaradt az energiaszintje és dinamikusan elindult a fogyása, 5,5 kg zsírt adott le ennyi idő alatt.

A teljes sztorit olvasd el itt: 4 hét alatt 5,5 kg zsírt adtam le gabi1.jpg

A cél elérése

A program elkezdése után 2 hónappal úgy állt a tükör előtt, hogy örömében sírt, mivel ráment egy olyan ruha, ami 5 éve nem. A 4 hét Speed után az Easy-re váltott és így haladt a céljáig, amit el is ért: 8 kg-ot adott le összesen. Közben nyaralni is volt és ennek kapcsán fogalmazta meg, hogy az a jó a programban, hogy nem nehéz csinálni, abszolút élhető. Nem az van, hogy van a család, a barátok, akik esznek rendesen, ő meg tőlük leszakadva eszi a saját menüjét. Együtt esznek, gyakran ugyanazt. Belefér buli, nyaralás, nem kell kirekesztenie magát a családi és társasági életből.  

Erről az időszakról itt olvashatod el a teljes sztorit: 2 hónap alatt kétszer sírtam a tükör előtt, egyszer bánatomban, egyszer örömömben 

4 hónappal később

4 hónappal később Gabi arról számolt be, hogy tartja a súlyát, sőt! Biztos benne, hogy már tartani is fogja, mert nem tudna másképp élni már. Úgy nyilatkozott, hogy a program során megtanulta azt a szabályrendszert, amivel tudja tartani a súlyát és nem is tudna már másképp étkezni. Nagyon jól érzi magát így, ezt szeretné megtartani. Nyáron természetesen volt kilengés, elment nyaralni, többet evett, nasizás is volt. Azóta is vannak alkalmak, amikor többet eszik, desszertezik, de ez így van teljesen jól.

Teljes beszámoló itt: Meg tudtam tartani az eredményt! 

20 hónappal a fogyás után

Végül egy aktuális helyzetképet szeretnék mutatni. Az elmúlt másfél évben nap mint nap látom, szuperül néz ki és gyönyörűen tartja az elért eredményt. Nemrég beszaladt hozzám egy kontroll BIA mérésre, hogy megnézzük a testösszetételét. Elképesztő az eredmény!

Az elmúlt másfél évben nemhogy megőrizte a leadott kilóit, de további 3 kg-t fogyott. Hogy miből? Leginkább a „rossz helyen lévő”, az anyagcserét akadályozó vízből. Amit Gabi testösszetételéről tudni kell, hogy nagyon hajlamos a vizesedésre. Bár tavaly a 8 kg leadása mellett sikerült a sejten kívüli vízállomány mennyiségén is javítanunk, de még így is csak az egészséges felső tartományig tudtuk csökkenteni.  Viszont most úgy látszik a kitartó életmódváltás, odafigyelés, a rendszeres testmozgás meghozta a kirobbanó sikert az anyagcseréjében, mert további 3 literrel csökkent a „rossz helyen”, a sejten kívüli térben lévő vízmennyisége. Ez hatalmas segítség, hogy a sejtjei jobban hozzáférjenek a tápanyagokhoz, energetikusabb legyen.  Izomállománya 1,5 kilóval gyarapodott és közben a maradék 1 kg zsírpárnától is megszabadult, így egy deka zsírfeleslege sem maradt. Szenzációs testösszetétel, példa értékű eredmény!

gabi_2.jpg

Hogy éli mindezt meg? Nemhogy könnyen, hanem már teljesen természetesen. Aktív életet él, elképesztő sokat dolgozik, kirobbanó energiával. Közben neveli férjével közösen a kislányukat, sportol és sokat jár társaságba is. Ha ünnepek, buli alkalmával többet eszik, utána tart egy pár napos diétát.

Gabi csodálatos története megmutatja, miért érdemes jól fogyni és hogyan kell ezt elérni.

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

További információ: https://alakorvoslas.hu/alakorvoslas

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu  címre.

Ebéd: joghurtos padlizsánfőzelék görögös vagdalttal, vacsora: angolos frittata

Ízelítő az új Easy étrendből

2020. január 26. - dr. Farkas Kitti

Ki mondta, hogy diéta csak unalmas lehet? Nem kell annak lennie. Fogyókúra idején is együnk rendes ételeket, minél több természetes, feldolgozatlan alapanyagból készített, változatos fogást. Használjunk bátran fűszereket és élvezzük az ízeket! A most következő recepteket is ebben a szellemben ajánlom az Alakorvoslás Súlycsökkentő programjának új Easy étrendjéből. Mindkét étel könnyen elkészíthető vegeteriánus fogásként is.

Ebéd: Joghurtos padlizsánfőzelék görögös vagdalttal

shutterstock_100937863.jpg

Hozzávalók az ebédhez (egy személyre):

A főzelékhez:

 • 1 db közepes padlizsán
 • 1 dl joghurt
 • 0,5 evőkanál (ek) tápióka keményítő
 • 0,5 fej fehérhagyma
 • 1,5 teáskanál (tk) olívaolaj
 • só, bors, citromlé
 • 0,5 tk rozmaring
 • 0,5 tk kakukkfű

A vagdalthoz:

shutterstock_133488623.jpg

 • 165 g darált sertés comb
 • 1 db tojás
 • 6 ek (kb. 45 g) zabpehely
 • 2 tk friss petrezselyemzöld
 • 2 tk görög sültek fűszerkeverék
 • 1 mokkáskanál (mk) zsálya
 • só, tarka bors

Elkészítés:

A felkockázott padlizsánt és apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajon, majd ráöntünk annyi vizet, amennyi ellepi (kb. 3 dl). Fűszerezzük gazdagon, és addig főzzük, míg a padlizsán megpuhul. A tápióka keményítőből és joghurtból habarást készítünk, sűrítjük vele a főzeléket. Összeforraljuk, míg sűrű nem lesz.

A vadalt hozzávalóit összedolgozzuk és 30 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely megszívja magát. Gombócokat formázunk, olajjal vékonyan megkent alufóliára tesszük, amit összecsukunk felette. 180 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.

Tipp: ha kihagyjuk a zabpelyhet a húsgombócból, 30 gramm szénhidrátértékben kenyeret ehetünk a főzelék mellé, például 3 kis szelet Pur-pur vagy 60 gramm súlyú teljes kiőrlésű kenyeret vagy rozskenyeret.

A vegetáriánus változathoz készítsünk 80g csicseriborsóból fasírtot, és azt tegyük feltétként a főzelékre a hús helyett.

Vacsora: Angolos frittata

shutterstock_475174243.jpg

Hozzávalók a vacsorához (egy személyre):

 • 1 db tojás (kb 50 g)
 • 2 db tojás fehérje (kb 50 g)
 • 1 csík bacon (30 g)
 • 150 g bab, konzerv (0,37 db)
 • 0,3 db vöröshagyma
 • só, bors

Elkészítés:

Egy kerámia/teflon serpenyőben a kisebb darabokra vágott bacont lepirítjuk, hozzáadjuk a félfőre vágott hagymát és a babot és átforgatjuk. Egy kisebb szilikon formába öntjük át, a sóval, borssal felvert tojásokat a tetejére. 180 fokon megsütjük (kb. 10-15 perc), míg barnás nem lesz a teteje. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e rendesen.

A vegetáriánus változatot készítsük bacon nélkül, 180 g babbal.

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

További információ: https://alakorvoslas.hu/alakorvoslas

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu címre.

Ezért nem igaz, hogy a „nők a szülésnél cseszik el”

Reakció Schobert Norbert nyilatkozatára

2020. január 24. - dr. Farkas Kitti

A magyarországi elhízással kapcsolatos problématengerbe akkor dobnánk igazán nagy követ, ha végre azoknak a felelősségét vizsgálnánk meg, akik 20 éve osztják az észt mindenféle szakmai felkészültség nélkül.

_mg_4812.jpg

”Az ostoba, mindig tökéletesen meg van elégedve önmagával” – ez a Bonhoeffer-idézet jut eszembe arról a magabiztosságról, mellyel a magyar fogyókúrás piac vezető szereplője a „fájó igazságra” hivatkozva igyekszik védeni kijelentését, amivel az elhízás jelenségét sikerült leszűkítenie a szülés utáni túlsúllyal küzdő nőkre, valamint a házaspárok szexuális problémáira. Hiába az utólagos magyarázkodás, azt a megfogalmazást, hogy a „nők a szülésnél cseszik el” nőként és orvosként egyaránt felháborítónak tartom. Szakmai szempontból egyszerűen téves és káros útra visz az megközelítés, mely kizárólag a túlsúlyos emberek felelősségét hangsúlyozza.

Miért téves és káros?

1. A nők kipécézése miatt. Az egyik legnagyobb magyar akadémiai felmérés szerint az elmúlt évtizedekben a túlsúlyosak és főleg az elhízottak aránya jelentősen megnőtt hazánkban, de leglátványosabban a fiatal férfiaknál. A férfiaknál a túlsúlyosak aránya 40 százalék, az elhízottaké 32 százalék, míg nőknél mindkét kategória valamivel kevesebb, mint 32 százalék. A világon a negyedik legelhízottabb ország vagyunk, ez tehát aligha szülés utáni probléma.

2. A megközelítés miatt, mely az elhízást motivációs problémaként, a túlsúlyos emberek hibájaként írja le. Ezzel szemben a valóság az, hogy az elhízás olyan népbetegség, amelynek számos civilizációs oka van. A legtöbbször nem a lustaság vagy az akaraterő hiánya áll a háttérben. Aki a túlsúlytól szenvedőket hibáztatja, és ezzel szégyenérzetet okoz, több kárt okoz, mint hasznot.

3. A helytelen módszereket kínálók elhallgatott felelőssége miatt.  Mert nem az a kérdés, hogy helyes-e, ha valaki a szexualitás emlegetésével igyekszik figyelmet irányítani magára és a fogyókúrás termékeire, hanem, hogy jó-e az a diétás módszer, amit kínál vagy inkább káros. És ezzel meg is érkeztünk a legnagyobb és leginkább elhallgatott problémához: ahhoz, hogy virágzik a fogyókúrabiznisz, mégis egyre kövérebbek vagyunk. Tegyük fel a kérdést: ennek nem fordítva kellene lennie? Nem a fogyni akarókkal van a baj. Az emberek többségében megvan az elszántság, a motiváció, de sajnos többnyire bedőlnek a csodadiétáknak, a manipulált élelmiszereknek és helytelen módszereknek, amelyeket olyan kontárok kínálnak, akik soha nem foglalkoztak szakmai értelemben az emberi test működésével és a fogyás élettanával. Ehelyett különböző ideológiákkal, mesékkel próbálnak reagálni az elhízás civilizációs okaira.

Mindezek hatása az, hogy a saját praxisomban minden harmadik páciensem úgy fordul hozzám: „én már mindent kipróbáltam, mégsem tudok lefogyni“. A helytelen módszerek ugyanis tönkreteszik az anyagcserét, amit először is helyre kell állítani ahhoz, hogy az egészséges és tartós fogyás végül tényleg elérhető legyen. A magyarországi elhízással kapcsolatos problématengerbe akkor dobnánk igazán nagy követ, ha végre azoknak a felelősségét vizsgálnánk meg, akik 20 éve osztják az észt mindenféle szakmai felkészültség nélkül.

7 szempont, hogy garantáltan jól válassz diétát

2020. január 21. - dr. Farkas Kitti

Az egész világ fogyókúrázik, mégis egyre kövérebb. Ezért foglalkozom azzal, hogy orvosként rámutassak arra, el kell kerülni a helytelen módszereket, ami ezt még tovább tetézi. Számtalan cikket, blogposztot írtam a témában és adtam interjút, szerveztem workshop-ot, vagy élő videós bejelentkezésben mondtam el, mi az, amit felejtsünk el, ha tartósan fogyni szeretnénk. De mi a helyes módszer? Ezt járom körül most ebben a cikkemben.   

Szakmai program_ooo0454_1.jpg

Összesen több mint félmillió tudományos kutatás jelent meg a világban eddig az elhízás témakörében. Még a területet kutatóinak is nehéz, ha egyáltalán lehetséges lépést tartani ezzel. Azoknak, akik nem ezzel foglalkoznak, lehetetlen. Mindenki mást mond, persze valamilyen tudományos kutatásra hivatkozva. Ki tudja ebből kihámozni, hogyan kell lefogyni?! Tökéletesen megértem.

Azt ajánlom, hogy olyan tanácsait kövessük, aki maga szakember a területen. Orvos, táplálkozási szakértő, dietetikus. Nézzük meg, hogy mire alapozza az érveit. Odaáll, melléáll a mondatai mögé, felelősséget vállal értük. Meggyőző és felkészült szakembernek tűnik-e és nevével, végzettségével együtt vállalja-e, amit mond.

Élhető, az élet élvezetéről szól

Nem szólhat az élet a fogyókúráról. Nem szigetelhetjük el magunkat fogyókúra közben. Olyan módszert válasszunk, amivel a fogyókúra alatt sem kell eltávolodnunk a családunktól, barátainktól. Ne kelljen lemondani egy közös ebédet, vacsit, nem kelljen magunknak más ételt készíteni, mint a családnak.

Olyan módszert válasszunk, ami élhető, az életünk nem áll meg tőle, hanem úgy folytatódik, hogy közbe egyre csinosabbak és energikusabbak leszünk. Ha pedig nyaralunk, bulizni megyünk, akkor a tudatos kilengés jegyében tegyük, és másnap tudjuk, hova kell visszalépnünk, mit kell tennünk.

Kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosít

Az a cél, hogy az étkezésünk igazodjon a természetes anyagcsere-folyamathoz. Az „anyagcsere-pörgető” diéták három óránkénti evésre buzdítanak, ez napi 5 alkalom, ami pedig kifárasztja a szervezetet és sejtjeink inzulinérzékenységét is csökkenti. Emellett nevük is félrevezető: az anyagcserét, ha szükséges, optimalizálni kell, de pörgetni semmiképpen se tudjuk többszöri evéssel. A helyes módszer igazodik anyagcserénk napszaki természetes ritmusához. Ha az inzulinszintünk napszakon belüli ingadozásához igazítjuk étkezéseinket, mellette pedig mozgunk és eleget alszunk, akkor tudunk hatékonyan súlyt veszíteni. Ez a gyakorlatban napi háromszori étkezést jelent, melyek közül az ebéd a legtartalmasabb, fehérjében és szénhidrátban is gazdag.

Nem vagy tőle rosszul

Egy diéta beindításakor természetes, hogy előfordulhatnak kisebb kellemetlen érzések, de ezeknek el kell múlniuk pár nap alatt. Ellenben, ha hosszú távra olyan diétát választunk, amely nehezen tartható, nem életszerű – mint például a ketogén – akkor ártunk magunknak. A ketogén típusú diéta túlélő üzemmódba kapcsolja a szervezetet, ami hosszú távon nem fenntartható állapotot eredményez. A drasztikusan alacsony szénhidrátbevitel fáradtságot, koncentrációhiányt, alvási zavarokat okozhat. Sose tarts fenn olyan étkezési rendszert, amelytől rosszul érzed magad, gyenge vagy és úgy érzed, az agyad sem kap megfelelő energiát._mg_4845.jpg

Nem vagy éhes

A rendszertelen éhezés, kihagyott étkezések hatására mind a testi, mind a szellemi teljesítmény csökken, és bár fogyás történhet, a szervezet ilyen helyzetben az izmot is bontani fogja, illetve, ha abbahagyjuk a koplalást, egyből fellép a jojó-effektus, és zsírt kezdünk raktározni. Kerüljük az olyan módszereket, melyek az étkezések kihagyását javasolják vagy “bűnözési napot” iktatnak be, nagy zabálásokat engedélyeznek a szigorú tápanyagmegvonások közé. Ne feledd: egy-egy kilengés vagy süti nem fog kárt okozni, de a szélsőséges módszerek igen.

Nem tesz beteggé

Se hosszú, se rövid távon ne szembesüljünk se mellékhatással, se betegséggel. A szétválasztó diéták a nem megfelelő tápanyagbevitel miatt hiányállapotokat idézhetnek elő, illetve gyomorpanaszokat, hosszú távon akár gyomorfekélyt is okozhatnak. Ha kényszeresen kerülünk egy-egy tápanyagcsoportot, például űrhajós diéta esetén a gyümölcsöket, akkor ez a rosthiány miatt étkezési panaszokhoz, hosszabb távon emésztőszervi megbetegedésekhez vezethet. 

Rendes kajákat eszel!

img_0376.JPG

A műkaják, csodadiéta-kiegészítők beszerzése sok macerával jár, amellett, hogy senki sem bizonyította, hogy a javasolt tabletták és bogyók segítenék a fogyást, ezzel ellentétben akár egészségtelenek is lehetnek. Nem ezektől lehet fogyni. A mentes ételekkel pedig az a helyzet, hogy ha nincs szükségünk rá, mert nincs ételérzékenység, akkor ne együk, mert felesleges, sokszor magasabb a kalóriatartalmuk, mint nem mentes társaiknak.

A diéta egyik sarokköve a kitartás. Ez jobban megy, ha élvezzük az ételeiteket. A nem természetes összetevőket a szervezet előbb-utóbb megunja, esetleg nem kívánt tünetek is jelentkeznek a hatásukra. Válasszuk a természetest, tudjuk, hogy mit eszünk, étkezzünk változatosan és rájövünk, hogy a diéta élvezetes is lehet. A cél, hogy ne unjuk meg, és étrendünk legyen hosszú távon fenntartható.

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

További információ: https://alakorvoslas.hu/alakorvoslas

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu  címre.