Hatástalan és veszélyes fogyókúrás tanácsok

Fontos az egészséged? Akkor miért nem bízod szakemberre? 2.rész

2021. május 18. - dr. Farkas Kitti

A magyar fogyókúrás piacot vizsgáló kutatásom első részében megismerkedhettetek azzal, hogy milyen veszélyeket rejt magában az, hogy szakértőnek látszó szereplők határozzák meg a diéta-trendeket. A sorozat második részében bemutatom nektek, hogy az egyes, szakmai alapokat mellőző tanácsok miért is károsak társadalmi szinten a fogyni vágyókra nézve.

A kutatásomban megvizsgált programok közel feléről nincs bemutató anyag a honlapokon vagy részletes leírás, csak vásárlás után látja a fogyni vágyó, hogy mi képezi az adott diéta alapját, mire vállalkozik egy-egy program során.

Zsákbamacska

_mg_4812_1.jpgRészletek ismerete nélkül nehéz kiválasztani az adott egyén életvitelének, preferenciáinak, személyiségének legmegfelelőbb programot. Egy látatlanban kiválasztott diétás program alapjai, elvrendszere teljesen ellentétes lehet a fogyni vágyó korábbi szokásaival, életstílusával vagy éppen értékeivel, és így biztosan nem ösztönöz váltásra és hosszú távon tartható életmódra. Tartós sikereket pedig csak úgy érhetünk el, ha nem szenvedésként éljük meg a fogyáshoz vezető utat, és az út során olyan praktikákat sajátítunk el, melyek számunkra könnyedén átültethetőek a mindennapokba és nem teherként gondolunk rájuk.

A sikeres életmódváltáshoz olyan diétára van szükségünk, ami ellátja szervezetünket a megfelelő működéshez szükséges tápanyagokkal és vitaminokkal. Ha nem látjuk, milyen új étrendbe vágjuk a fejszénket, hogyan győződhetünk meg arról, hogy biztosítjuk-e majd szervezetünk számára a megfelelő protein-, jó minőségű szénhidrát- és zsírmennyiséget?

Külön meg kell említeni az esetleges alapbetegséget, amely miatt lehetnek diétás előírásaink, illetve ami miatt szükséges kezelőorvosunkkal egyeztetni, hogy számunkra megfelelő-e ez a módszer.

Hatástalan és veszélyes nézetek – ha sokat ismétlik, attól még nem lesz igaz

Miközben a százezer fő feletti Facebook-követőszámmal rendelkező tanácsadók közé sem orvosnak, sem dietetikusnak, sem felsőfokú végzettségű táplálkozási szakembernek nem sikerült eddig bejutni, a legnépszerűbb programok vitatható minőségűek. Gyakran téves állításokon alapulnak és adnak tanácsot, termékeik nem megfelelően segítik a fogyást, emellett akár kárt is okozhatnak. Van, aki a ketogén diéta hosszú távú gyakorlását hirdeti, és még mindig találkozhatunk az áltudományos vércsoport diétával is. Egyes guruk saját történetükből csinálnak programot: azzal állítják be működőnek a módszerüket, hogy az nekik sikerült, ezért másnak is fog. Pedig ezek mögött nincs tudományos kutatás, amely igazolná hatékonyságukat, ilyet ne is keressünk a honlapjukon sem. Nem véletlenül.

keto-diet-fatty-liver-web-1200x800.jpg

A népszerű diétákkal - mint a ketogén, paleo vagy a különböző anyagcsereserkentőnek beállított diéták – az a legfőbb probléma, hogy követésükkel ugyan kezdetben látványos eredmények érhetőek el, de hosszú távon nem tarthatóak, bizonyos esetekben akár veszélyesek is lehetnek a szervezetre nézve. Ezek a diéták ugyanis alacsony szénhidrátbevitelre, különböző, a szervezet számára fontos tápanyagok megvonására vagy a szükségesnél többszöri, de kis mennyiségű étkezésre buzdítanak. A fogyni kívánók többsége azonban laikusként nem feltétlenül tudja szakszerűen követni a szigorú szabályokra épülő diétákat, ami jojó-effektushoz, akár egyéb problémákhoz és betegségekhez is vezethet.

Az ilyen, széleskörben hangoztatott tévhitek miatt élnek rengetegen még mindig abban a tudatban, hogy a napi ötszöri étkezés elengedhetetlen, vagy, hogy a fogyáshoz el kell hagynunk a szénhidrátot. Pedig ezek olyan mítoszok, melyeket az élettan megcáfol, és már egy első éves orvostanhallgató is tisztában van vele, hogy tévútra vezethetnek.

Ezért fontos, hogy szakmai alapokra épülő, szakértői programot válasszunk, ha sikeres életmódváltást szeretnénk elérni. Felejtsük el, hogy az életünket alakítjuk a diétához, alakítsunk a diétát az életmódunkhoz.

A sorozat következő, egyben befejező részében bemutatom, hogy a termékvásárlási kötelezettség milyen arányban jellemző az egyes programokra. Meg fogtok lepődni!

Nézd meg Dr. Farkas Kitti és Dr. Bajnok Éva ingyenes online előadását május 25-én 17 órától a Facebookon. Az esemény részleteit itt találod és egyből jelentkezni is tudsz: FOGYÓKÚRÁS ZSÁKUTCÁK ONLINE ELŐADÁS

Az Alakorvoslás Program egy orvosok és szakemberek által kidolgozott online életmód program. 

További információ: Programok

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu  címre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr2816564406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JohnyMclaine 2021.05.27. 16:54:38

A szénhidrát nem esszenciális. Egy orvosnal tudnia kéne
süti beállítások módosítása