Edina története: Szinte leolvadt a hasamról a háj, és az izmaim is elkezdtek szálkásodni

2023. december 12. - dr. Farkas Kitti

2023 az az év volt, amely számos változást hozott az életemben. Pályát módosítottam, új képesítéseket szereztem, életmódot váltottam, ismét aktívan mozgok, és menopauza aktivista is lettem.

Projetkmenedzserként napról napra csak ültem a számítógép előtt, lelkesen dolgoztam addig, amíg a testem nem jelezte, hogy ez így nem jó. Elkezdett fájni a térdem, a csípőm, rendszeressé vált a fejfájásom és alvászavarral is küzdöttem. Ráadásul már nem lelkesített az a munka, amit régebben nagyon szerettem. Ezt hívják kiégesnek. Az egészségemmel kapcsolatos apró figyelmeztetések intő jelek voltak, hogy meg kell változtatnom néhány szokásomat és sokkal jobban kell gondoskodnom magamról. Emiatt egy csomó új dolgot csináltam idén. 

Eldöntöttem, hogy abbahagyom a pályázatírást és projektmenedzsmentet, ahogy kifutnak a folyamatban lévő ügyek. Elvégeztem néhány edzői alap képzést (Fitness Instruktor, Mozgásneurológia), így már tudom, hogyan sportoljak, hogy ne sérüljek le és jöjjenek a jótékony hatások is. Egyedül elmentem az Everness Fesztiválra sátorral és részt vettem egy jeges vizes merülésen is, pedig korábban sosem akartam ilyet. Újra éreztem, hogy ÉLEK!   

Ezt követően maradt ki a menstruációm először néhány hónapra. Először biztos voltam benne, hogy az az oka, hogy a hideg víz túl nagy stresszt okozott a szervezetemnek, mígnem külső jelzés hatására rá nem jöttem, hogy bizony már a menopauza korban vagyok és a menstruáció kimaradásnak a hormonváltozás az oka. Úgy beszippantott ez a téma, hogy nyáron elvégeztem a Menopausa Coaching Specialista képzést.

Végre úgy érzem megtaláltam a helyem és új célokat tűztem ki az életembe. Létrehoztam a „Menopauza virágzás – boldog női évek” nevű Facebook csoportot, megtartottam az első menopauza előadásomat, jövőre pedig elindítom a MENŐpauza klubot. Nagyon fontosnak tartom, hogy foglalkozzunk a menopauzával, hiszen minden nő benne van egy bizonyos kor fölött. Ha nincs tünete, akkor is megtörténik a hormonváltozás. A menopauza alatt mindenképp módosítanunk kell az életmód szokásainkon, mert ez lesz az utolsó, helyes szokásrendszer, amit életünk végéig fent kell tartanunk.

Azt figyeltem meg, hogy amikor néhány hónapra kimarad a menstruációm a menopauza alatt, akkor egy hónap alatt könnyen felugrik akár 5 kg is. Ami annyiból ijesztő, hogy ha mindent ugyanúgy csinálsz, mint azelőtt, akkor el fogsz hízni. Ezt a főleg hasi zsírt szépen tartottam is néhány hónapig. Bár elkezdtem rendszeresen konditerembe járni, az első 2 hónap után javultak is a test körfogat adataim, viszont újabb két hónap múlva az eredmény nagyon elkeserítő volt, mert 10 cm-rel nőtt a derékméretem és a testsúlyom sem csökkent.

Ekkor kezdtem el a táplálkozásom megreformálását az Alakorvoslás Programmal. Az első két héten csak arra treníroztam magam, hogy 4 órát kibírjak evés nélkül, mert sajnos ennél gyakrabban ettem, és az esti nasizás is rendszeres volt (ami a munkavégzésemmel összefüggött). Ezután kezdtem el inni a MedWay Diet Shaket, és nem viccelek, két hét alatt jelentősen csökkent a testzsír százalékom, szinte leolvadt a hasamról a háj, és az izmaim is elkezdtek „szálkásodni”. Erről okosmérleg nyilvántartásom is van. Az látszik, hogy a mért időszakban a testsúlyom trendszerűen csökkent, de a testösszetételem nem változott, csak a shake bevezetésétől. A testzsír 4%-ot csökkent izomcsökkenés nélkül. 

Végül az adataim és az eredményeim:

51 éves vagyok, 168 cm

 

induló adatok

két hónap elteltével

testsúly

64,15 kg

59,8 kg

BMI

22,1

21,1

testzsír

30,5%

26,2%

testkor

41 év

38 év

 tundi.jpg
Ez 9,3% testsúlycsökkenés! Úgy, hogy egy percig sem éheztem. És fiatalodtam 3 évet! Remekül érzem magam, energikusan ébredek, és szeretek tükörbe nézni. 

A nők életük harmadát elkerülhetetlenül menopausa-postmenopausának nevezett időszakban töltik, tehát érdemes felkészülnünk erre az életperiódusra is, hogy a minőségi életéveket minél tovább élvezhessük. Ez az időszak hat a testünkre-lelkünkre. Ha tudatosan állunk ezen időszak kihívásai elé és életmódunkkal igyekszünk csökkenteni a kellemetlenségeket, akkor jobban fogjuk érezni magunkat. 

Dr. Bajnok Éva endokrinológus Menopauza Programja kimondottan változókorú hölgyek számára nyújt segítséget a fogyásban, súlymegtartásban és a menopauza tünetek enyhítésében. 

További információk: https://alakorvoslas.hu/program/menopauza-program

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu címre. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr718279141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása