Orvosként a 10 ezer kalóriás YouTube marhaságról – Dr. Farkas Kitti cikke

2021. március 08. - dr. Farkas Kitti

Bevallom már-már nem is szoktam fennakadni azon, amikor egy vadonatúj fogyókúrás sláger, „csodamódszer” jön ki és próbál valami szakszerűtlen butyutasággal „lefogyasztani az embereket”. De most belefutottam valami egészen másba, és teljesen elborzadtam. Egy új „kihívás” terjed a YouTube-on, amelynek lényege: 24 óra alatt megenni 10 000 (!) kalóriát. A hülyeségnek nincs határa. De vajon tudják ezek a szereplők, hogy az életükkel játszanak?! Dr. Bajnok Évával az Alakorvoslás Program endokrinológusával az első sokk után összeszedtük, miért óvunk mindenkit attól, hogy erre vetemedjen.

A like-ok gyűjtésének vágya, kamaszkori érzelmi hullámvasút, rosszul értelmezett teljesítménykényszer vagy a kortársak nyomása is állhat az élőben közvetített, 24 órás zabálás mögött, melynek célja 10000 kalória bevitele a szervezetbe. Ez a Youtube-on terjedő kihívás nagyon veszélyes a gyerekek egészégére: mind rövid- mind hosszútávon súlyos panaszokat, akár életveszélyes hasnyálmirigy gyulladást is okozhat. Az emésztési problémák mellett megágyazhat az elhízásnak és az impulzív „binge eating” evészavarnak is, de legrosszabb esetben nem kizárt a gyomorrepedés és a szívroham sem._mg_4812_1.jpg
Egy ember napi kalóriaszükséglete nagy átlagban 1400 kcal. Természetesen egy bányásznak vagy egy élsportolónak ennél lehet jóval több. A sumo harcosok napi fejadagja például 7000-10000 kcal, igaz, kőkemény napi 6 óra edzés mellett. Jelentősen elhízott emberek is megesznek naponta ennyi ételt minden további nélkül. De a Youtube-ot főleg fiatalok használják, akik nincsenek hozzászokva ilyen mennyiségű ételhez, ezért a zabálós kihívással komoly veszélynek teszik ki egészségüket. Nézzük, melyek ezek:

  • A legbiztosabb kimenetel a nagyfokú hányinger, émelygés és hányás lehet. A gyomor roppant tágulékony, 2-4 liternyi volument képes elviselni nagyobb baj nélkül, ha valaki azonban általában nagyon keveset eszik és hirtelen óriási mennyiségű ételt töm magába, akkor nem lehetetlen a gyomorrepedés sem.

  • A bélflóra egyensúlyának felborulása fokozott gázosodást, hasi fájdalmat, görcshajlamot, hasmenést, esetleg székrekedést okozhat.

  • A mértéktelen zabálás akut módon érinti a szív- és érrendszert. A nagymértékű koleszterin terhelés miatt megnő a szív koszorúerek elzáródásának rizikója, így a szívinfarktusé is. A falásroham továbbá megemeli a vérnyomást is.

  • Fokozott veszélynek teszik ki magukat az anyagcserezavarokban szenvedők. Ilyen sok kalóriát úgynevezett üres kalóriákkal (nagyon nagy kalóriájú, vitaminban, rostokban, ásványi anyagokban szegény) junk food formájában a legkönnyebb bevinni, mint például a videókon is látható mogyorókrém, fagylalt, fánk és hamburger. Ez a fent említett émelygés és általános rossz közérzet mellett jelentősen megemelheti a vércukor és vérzsír értékeket, ami eleve anyagcsere betegségben szenvedőkön érhet el terápiás beavatkozást is igénylő szintet (például cukorbetegek).

  • A túlevés inzulinrezisztenciát is okozhat.

  • A túlevés szövődményei közül talán mégis a legveszélyesebb az akut hasnyálmirigy gyulladás. Ennek egyik kiváltó oka a túlzott alkohol-, de ugyanúgy a túlzott mértékű zsíros étel fogyasztása is. A túlevés hatására megváltozik a hasnyálmirigy nedv összetétele, nő a viszkozitása, vagyis sűrűbb lesz. A túl sűrű emésztőezim a vezetékben elakad, így a hasnyálmirigyben inaktív formában termelődő enzimek már a mirigy állományában aktiválódnak, ezzel a szövetekben önemésztési folyamatot indíthatnak el. Emiatt a kialakuló gyulladás súlyosabb, mint más szervek esetében, a betegek 20 százalékában a hasnyálmirigy részleges elhalásával jár. Életveszélyes, mindenképpen kórházi kezelést, legtöbbször intenzív osztályon való terápiát igénylő kórállapot.

  • A hirtelen túlevés már egy alkalom után is súlygyarapodáshoz vezet, illetve megnöveli a valószínűségét a falásrohamokkal járó evészavar kialakulásának, a binge eatingnek. Ha ez a sok étel nem távozott volna a nap folyamán önként, és fel is tudott szívódni, akkor elvben lehet tőle akár 1 kg raktározott zsírszövetre szert tenni. (A másnapra mért 3-8 kg nem zsír, hanem a még ki nem ürült salakanyag, megkötött folyadék).

  • Ha valaki ilyen próbatétellel terhelte a szervezetét, a bélbaktériumait is komoly munkára késztette, ne csodálkozzon, ha néhány napig nem lesz a topon. Alvási problémák, koncentrációzavar, lehangoltság, krónikus fáradtságra mindenképpen számítson.

evi_kitti_mg_4728.jpgRemélem, hogy ezek olvasása után senkinek nem jött meg a kedve egy ilyen kihíváshoz baromsághoz. De figyeljünk oda a tinédzserekre, gyerekekre, akik még az egészségüket egy sérthetetlen, természetes állapotnak hiszik és nem aggódnak érte. Ezek a veszélyek mindenki számára adottak, beleértve őket is, plusz ők különösen érzékeny életszakaszban találkozhatnak ezzel a bizarr ötlettel. Ilyenkor kezdenek a testképükkel foglalkozni és nagyon könnyen rossz útra térhetnek, a mérleg mindkét irányba felborulhat, és súlyos csapdába kerülhetnek, a binge eating, a bulimia, az anorexia fenyegetettsége itt a legerősebb.

Évek óta figyelem ahogy egyre messzebb kerül a táplálkozás attól, ami valójában: energiabevitel, amellyel a testünk jól funkcionál. És persze néha örömforrás is. Kétségbeesünk, ha éhesek vagyunk. Mindenmentes kajákat keresünk, különböző élelmiszeripari vívmányoktól reméljük a fogyást. Túlzabálunk. Egy-egy napunkat gúsba köti az állandó evés, vagy evésről való gondolkodás. Ünnepekre lakomákkal készülünk.

És amikor világszinten elérhető 200 ezer fogyókúrás módszer, mégis a vezető halálok az elhízás következtében alakul ki, akkor jön a gondolat egy unalmas délutánon, hogy legyen egy kihívás, aminél a cél, hogy halálra zabáljuk magunkat. Nem tudok ehhez jópofát vágni.

Orvosként mindent megteszek a klinikai munkám mellett, hogy ezzel szemben hirdessem: háromszori étkezésre van szüksége a testnek, normális kajákat kell enni, természetes alapanyagokból, a legjobb hely a piac! Reggel és este ne együnk szénhidrátot, de fehérjét igen, és ebédre étkezzünk tartalmasan! Mozogjunk  heti 150 percet és aludjunk naponta legalább 7 órát! Az igazán nagy kihívás az lenne, ha ez minél nagyobb körben terjedne el.

Az Alakorvoslás Program orvosok által kidolgozott komplex, életmód program. Online. 

További információ: Programok

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu  címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr9716454596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2021.03.09. 09:00:31

a cikk végén lévő ajánlásokkal maximálisan egyetértek, de ennél:
"Mozogjunk 150 percet és aludjunk 7 órát!"
eléggé felhúztam a szemöldökömet, napi 2,5 óra mozgás kicsit túlzásnak tünik. Biztos egészséges, de ez nagyon sok, kinek van erre ideje? Nov.-dec. hónapban rengeteget sétáltam tempósan hegyes vidéken, mindkét hónap végén túlléptem a napi 10 000/lépés/hó átlagot, de még ez sem volt 2,5 óra/nap.
Még futásbolond ismerősen sem mozognak ennyit, egy túramegszállott kollégám van, aki ezt majdnem eléri, ő kétéves átlagban napi 14000 lépést megtett (2 év/ 10 00 000 lépés). De ő extrem példa, hogy lehet ezt elvárni?
A mai magyar borzasztó inaktivitást nézve még a heti 150 perc is messze van ... Esetleg nem heti 150 percet akartál irni?

Ui. Ha valakinek a súlya rendben van, egészségesen táplálkozik, akkor is kerülni kell a reggeli szénhidrátot? Mert (sajnos) kedvenc reggelim a nagyszemű zaphehely almával, mazsolával, dióval és valami egyéb idénygyümölccsel.

dr. Farkas Kitti · www.alakorvoslas.hu 2021.03.15. 07:51:41

@Irbisz: Szia, nagyon köszi a kommentet. Igen, ez heti 150 perc, javítom is.
Ha valakinek rendben van a súlya, nincs anyagcsere problémája, akkor lehet reggel több a szénhidrát. Ha így érzed jól magad és működik is, ne változtass rajta. Ha picit elszaladna a súlyod, akkor először ezzel javasolnám kezdeni, pl. ugyanez a reggeli, csak hagyd ki a gyümölcsöket.
Köszi még egyszer a jelzést, szép napot, további egészséges életmódot kívánok.
Dr. Farkas Kitti
süti beállítások módosítása