A preload (előterhelés) hatása a testsúlyvesztésre - Dr. Bajnok Éva cikke

2021. szeptember 22. - dr. Farkas Kitti

A preload azt jelenti, hogy étkezés előtt 30 perccel beviszünk egy megfelelő összetételű, speciális „fogást”, tulajdonképpen egy előételt, amitől elkezd termelődni az inzulin. Amikor aztán eszünk az inzulin már készen várja a tápanyagokat és nem engedi olyan magasra a vércukorszintet, mintha nem lett volna ez az előtöltő hatás. Mi ennek a jelentősége és hogyan hat a testsúlyvesztésre?
Ezt mutatja be Dr. Bajnok Éva.

 

Éhség, jóllakottság: ilyen érdekes a testünk

evi_kitti_mg_2767_1.jpgAgyunk éhségközpontja állandóan aktív, bizonyos időre, ingerekre azonban egy másik, ún. jóllakottság központ gátolni képes. Mindkét területre számtalan inger és információ érkezik be a testünk, többek közt emésztőszerveink, energiaellátottságunk, vércukrunk, zsírraktárunk, érzékszerveink és érzelmi állapotunk, szokásainkért felelős agyi területekről. A jóllakottság érzet egyik legfontosabb meghatározója természetesen maga a gyomor teltsége. Ezt részben a gyomor feszülését érzékelő idegsejtek, részben hormonok biztosítják.

Teljesen meglepő módon a teltségérzet kialakulásához idő kell. Ha nagyon éhesen elég nagy mennyiségű ételt belapátolunk, meglehet, hogy csak hosszú percekkel ezután érezzük: na ezt azért nem kellett volna. Ezzel szemben ha lassan, az ételt rendesen megrágva, az ízét, állagát, küllemét is élvezve eszünk, sokszor hamarabb érezzük, hogy elég.

Ha a főétkezés előtt alacsonyabb kalória tartalmú ételt, mint pl. levest, salátát eszünk, akkor ez az érzés még kifejezettebb. Ez a preload, azaz előterhelésnek köszönhető.

Gyomrunk és bélrendszerünk érzékeli a bevitt volument és olyan gasztrointesztinális hormonok (GLP-1, GIP, CKK, PYY) felszabadulása indul be, ami felelős a gyomorürülés lassításáért és a tápanyagok egyenletesebb felszívódásáért, másrészt üzenetet küldenek az agy felé: elég. (Jelenleg az egyik leghatékonyabb fogyást elősegítő gyógyszercsoport is a GLP-1rendszerén keresztül hat).

Mindezen felül elindítja az inzulin felszabadulását is, ami IR-ban pl. késve, érzéketlensége (rezisztenciája) folytán pedig a normálisnál jóval nagyobb mennyiségben és elhúzódóbban választódik ki, hogy végül a cukrot (szénhidrátot) a felhasználó sejtekbe léptesse. 

Bizonyos kis kalóriájú előételekkel (preloaddal) elérhető, hogy az inzulin normális időben és koncentrációban már „felkészülten” várja feladatát a főétel elfogyasztásakor. Ennek köszönhetően a vércukor nem szökik olyan magasra, a normálisabb inzulin mennyiség kevésbé vezet raktározáshoz.

Tudományos kutatások a preload hatásról

Számos tanulmányban vizsgálták, hogy milyen összetételű, mennyiségű, állagú vagy ízű preload a leghatékonyabb a gyomor teltségérzetének elérésében, a következményes vércukor emelkedés mérséklésében. Bár a következtetés még korántsem végleges, de elsősorban fehérjét (bizonyos aminósavakat) tartalmazó félfolyékony előétkezést találták a legnagyobb hatékonyságúnak.

evi_kitti_mg_4348.jpg

Megdöbbentő például, hogy a bél kezdeti szakaszába jutatott (zero kalóriájú) keserű íz is képes volt ilyen hatást kiváltani (a gyomor bélrendszer ugyanis rendelkezik ízérző receptorokkal). A vizsgálatokban többnyire étkezés előtt 15-30 perccel alkalmaztak preloadot, ami lehetett víz, saláta és joghurt, cukros vagy édesített termékek, eltérő aminosav, rost vagy zsírtartalommal, önállóan vagy keverten. A tanulmányokban ezen felül eltértek a bevont csoportok antropometriai adatai, a vizsgált paraméterek, a célpopuláció (pl. egészséges vagy cukorbeteg, sovány vagy elhízott). Más és más volt a preload mennyisége, állaga, kalóriatartalma. Ennek megfelelően az eredmények nem egyértelműek, de a legtöbb esetben csökkent az étvágy és javultak bizonyos metabolikus paraméterek (pl. vércukor, vérzsírok, vérnyomás). Testsúly és haskörfogat csökkenéshez elsősorban akkor vezettek, ha azt meghatározott és nem szabadon választott kalóriabevitel követte.

Személyes véleményem, hogy ezeken felül aki preloadot fogyaszt, annak az életvitelében rendszer van, feltehetőleg tudja, hogy a preload után mikor, mit és mennyit fog enni. Ez a tudatosság és keret is nagyban segít az egészséges életmód kialakításában és a testsúlycsökkentésben.

A preload tehát képes az enteroendokrin hormonok segítségével a metabolikus kontroll szabályozására és elősegítheti a diéta betartását és a testsúlycsökkentést.

Az Alakorvoslás Program diétáját a preload segítségével építettül fel. www.alakorvoslas.hu 

Források:

A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations. DS Weigle at al. Am J Clin Nutr. 2005.

Effects of a Protein Preload on Gastric Emptying, Glycemia, and Gut Hormones After a Carbohydrate Meal in Diet-Controlled Type 2 Diabetes. J. Ma et al., Diabetes Care 2009.

Role of Intestinal Bitter Sensing in Enteroendocrine Hormone Secretion and Metabolic Control. Cong Xie et al. Front. Endocrinol. 2018.

A whey/guar “preload” improves postprandial glycaemia and glycated haemoglobin levels in type 2 diabetes: A 12-week, single-blind, randomized, placebo-controlled trial. L.E. Watson et al. Diabetes, Metabolism and Obesity. 2018.

Efficacy of water preloading before main meals as a strategy for weight loss in primary care patients with obesity: RCT. HM Parretti. Obesity. 2015.

Effect of consuming salad and yogurt as preload on body weight management and cardiovascular risk factors: a randomized clinical trial. Azadbakt L et al. Int J Food Sci Nutr. 2013.

Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review. VS Malik et al.
Am J Clin Nutr. 2006.

Water intake keeps type 2 diabetes away? Focus on copeptin. Giovanna Muscogiuri. Endocrine. 2018.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr5916682308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása