Csak minden ötödik menyasszony éri el a vágyott alakot az esküvőre

2021. október 20. - dr. Farkas Kitti

Számtalan teendő van egy esküvő előtt: vendéglista, meghívók, helyszínválasztás, ruhaválasztás, menütervezés, tortakóstolás, hogy csak néhányat említsünk. Azonban az egyik legnagyobb stresszfaktor a párok életében, hogy elérhetik-e az álomalakot a nagy napra. Az interneten rengeteg tanácsot találhatunk, hogy egyes celebek milyen csodadiétával dobták le a fölös kilókat az esküvőjük előtt. Nem is csoda, hogy csak minden ötödik menyasszony éri el az álomalakot a nagy napra. Nézzük az okokat.

A menyasszonyok 62,2 százaléka szeretne súlyfeleslegtől megszabadulni az esküvő előtt, azonban csupán 18 százalékuk éri el a kitűzött célt. Riasztó ez az adat, de ha azt nézzük, hogy esküvőtől függetlenül hányan próbálkoznak sikertelenül, akkor sajnos nem is annyira meglepő.

shutterstock_652192648.jpg

Mi a trend az esküvő előtti fogyókúráknál?

Az esküvőket megelőző legnépszerűbb diéta a keto. A ketogén módszer diétaindításnak alkalmas lehet, de nem folytatható hosszú hetekig kockázat nélkül. Ha túl magas a vérben a ketontestek aránya, a szervezet úgy érzékeli, hogy éhezik és túlélő üzemmódba kapcsol. Ez kóros anyagcserúthoz vezet, a fogyás a kezdeti siker után belassul vagy leáll. A ketogén abbahagyása esetén kifejezetten magas a jojó-effektus kockázata, valamint számos egészségügyi kockázatot is hordoz: kiváltója lehet a 2-es típusú cukorbetegségnek, magas koleszterinszintet okozhat, nő az epehólyag-bántalmak kockázata, és nem utolsó sorban a lelki károk is súlyosak, amelyet az ismétlődő kudarc, az újra és újra bekövetkező súlyvisszanyerés okoz.shutterstock_521738659.jpg

 A második legnépszerűbb diéta a fogyni vágyók között az időszakos böjt. A kalóriakorlátozás nem olyasmi, amire a legtöbben vágyunk, ráadásul, ha nem jól csináljuk, árthatunk vele. Böjt alatt csökken a fizikai és mentális terhelhetőség és ez nem kellemes dolog egy teendőkben és stresszfaktorokban gazdag időszakban, mint az esküvőszervezés. A rövid, időszakos böjt esetén a szervezet szükségletének megfelelő tápanyag- és energia-bevitel biztosított, az éhezésre jellemző élettani hatások nem alakulnak ki, sőt. Javul a sejtek inzulinérzékenysége, ami azt jelenti, hogy étkezés után inzulinszintünk gyorsabban normalizálódik és hatékonyabb a zsírégetés. Ez egy jó irány lehet a fogyás beindításához és a viszonylag gyors eredményhez, azonban szem előtt kell tartani, hogy mikor vágunk bele.

Fontos szót ejteni a kifejezetten káros alternatívákról is például az Egyesült Államokban a menyasszonyok körében is népszerű „Feeding Tube” diétáról, melynek során a fogyni vágyó heteken keresztül csak az orrán keresztül vesz magához táplálékot. Döbbenet, igaz? A pánik rossz tanácsadó. Az esküvőre készülők között népszerű módszerek, mint az éhezés, a léböjtkúra vagy a „Feeding Tube” diéta akár tragédiával is végződhet. Ne feledjük, hogy egy kimerült, éhező szervezet nehezebben bírja a terhelést. Ráadásul, az esküvő napján ugyan hajtja a párt az adrenalin, de az alkoholfogyasztás, a nehezebb ételek és torta mértéktelen fogyasztása súlyos és akut következményekkel járhat, mint a gyomor- és epebántalmak vagy az életveszélyes hasnyálmirigygyulladás.

 Akkor hogy lesz álomalak az álomesküvőre?

Egy minimum 2, de maximum 6 hetes intenzív fogyási szakasz lehet tartani egy-egy ilyen esemény előtt, de ezt egy évben maximum kétszer lehet csak beiktatni. Legyen egy felvezető és egy levezető szakasz, amivel felkészítjük a testünket a diétára, majd az ismét bővebb táplálkozásra. Tilos egy szigorú diéta után egyből visszatérni a korábbi táplálkozásunkhoz, pláne egy ünnepléses túlevéshez. Minimum 3 napos átvezető szakaszra van szükség. Jól fel kell építeni a diétában a megszorítás és visszatáplálás egyensúlyát, hogy egyrészt ne éhezzünk, másrészt ne „vegye észre” a testünk, hogy mit szeretnénk és ne kezdjen tartalékolni. 

Ekkor és ezt követően is érdemes a napi háromszori étkezésre törekedni úgy, hogy ebédre fogyasztjuk a minimális szénhidrát tartalmú fogásokat, a reggeli és a vacsora során pedig fehérjedús ételeket választunk. Ilyenkor a bevitt kalóriamennyiség az alapanyagcseréhez szükségesnél kevesebb, kell, hogy legyen és a szénhidrát mennyiségét is erősen korlátozni kell. De ahhoz, hogy ez egészséges és kibírható legyen, nagyon fontos szakszerű diétát követni, amely biztosítja a bevitt tápanyagok optimális összetételét.

Ne valami speciális műkajától, különösen ne valami bogyóktól várjuk a sikert, a nagy eredményhez nagy munkára van szükség. Aki azt ígéri, hogy könnyedén elérhető, az a mesében él. Készüljünk fel mentálisan is, egy szigorúbb diéta első pár napja tud enyhe fizikai tüneteket okozni, mint szédülés, ingerültség, de ez rendre elmúlik a második hétre. A kitartásunkra szükség van, hogy a motivációnk végig megmaradjon. Figyeljünk a tápanyagösszetételre, igyunk napi minimum 3 liter, kalóriamentes folyadékot és iktassunk be testmozgást is.

Amikor kicsit lazább, kevésbé stresszes szakaszában vagyunk az esküvőszervezésnek, akkor folytathatunk időszakos böjtöt is, melyből azt a módszert érdemes választani, mely leginkább illeszkedik a pár életmódjához.

(Fontos figyelmeztetés: A gyors fogyást eredményező drasztikus diéta az inzulinnal kezelt betegek, evészavarban szenvedők és természetesen a gyerekek, várandósok esetében és 19-es BMI index alatt tilos.)

shutterstock_678830698.jpg

 A legjobb tanács azért mégis ez

Az esküvő napja, függetlenül a fogyókúra eredményétől, csodálatos lesz. Sok kellemetlenségtől és stressztől kímélheti meg magát az ifjú pár, ha nem veszik a nyakukba a gyors, szakszerűtlen fogyás terhét is. Nem kampányszerű fogyókúrát javaslok az esküvő előtt, hanem egy átgondolt és szakszerű életmódváltást, mely nem ér véget az esküvői vacsorán. Hiszen a túlsúly elsősorban nem esztétikai kérdés, hanem egészségügyi kockázat. Lehet gyorsan sokat fogyni, de nem lehet ez az egyetlen lépés egy fitt, csinos és egészséges alak eléréséhez.

Két orvos, Dr. Farkas Kitti alapító és Dr. Bajnok Éva endokrinológus szakorvos különböző felépítésű, de azonos koncepciójú online programjai közül mindenki ki tudja választani a neki valót. Ez egy szakszerű program, amely segítséget nyújt azoknak, akiknek az eddigi próbálkozásaik nem voltak sikeresek.

További információ: www.alakorvoslas.hu

 

A programosok számára saját felületet fejlesztettünk, amelyet belépés után érhetnek el. Itt találják a programjaikat saját vezérlőpulttal, receptkeresővel, edzéstárral és fejlődési naplóval.
A programtervezővel könnyedén megtervezhetik, mit szeretnének enni. Szeretnénk, hogy érezze, nálunk minden róla szól. Nem az élete alkalmazkodik a diétájához, hanem a diétája az életéhez. Ehhez pedig minden támogatást megkap tőlünk. Nincs még egy olyan diétás program, ami ezt nyújtja.

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu címre. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr1016697640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása