A nyár legforróbb kérdése: Lehet gyorsan sokat leadni?

2021. július 08. - dr. Farkas Kitti

Nyaralásra, egy esemény miatt, mint például az esküvő, vagy egy „most már aztán elég” besokallás miatt lehet egy nagyon intenzív, gyors fogyást eredményező diétát tartani. Ilyenkor a kalóriaredukció az alapanyagcsere alatt van és a szénhidrát mennyisége is erősen korlátozott. De ahhoz, hogy ez egészséges és kibírható legyen nagyon fontos szakszerű diétát követni, amely biztosítja, hogy a bevitt tápanyagok optimális összetételben legyenek.

Hogyan csináljuk?veszprem_mg_0558_1.jpg

  • Tudatosítsuk magunkban, hogy nagy eredményhez nagy munkára van szükség. Aki azt ígéri, hogy lehet ezt valami mesés módon könnyedén elérni, az hazudik, vagy valóban meseszereplő.

  • Minimum 2 hétre tervezzük és maximum 6 hétig tartson. Anyagcserelassuláshoz akkor vezetne, ha a 6. hét után is folytatnánk.

  • Legyen egy felvezető és egy levezető szakasz, amivel felkészítjük a testünket a diétára, majd az ismét bővebb táplálkozásra. Tilos egy szigorú diéta után egyből visszatérni a korábbi táplálkozásunkhoz, pláne egy ünnepléses túlevéshez. Minimum 3 napos átvezető szakaszra van szükség.

  • Háromszor együnk egy nap, két étkezés között teljen el minimum 4 óra.

  • A kalóriabevitelt csökkenteni kell az alapanyagcsere alatti szintre, és minimális szénhidrátot lehet csak fogyasztani, de fehérjében gazdagon kell táplálkozni. Jól fel kell építeni a diétában a megszorítás és visszatáplálás egyensúlyát, hogy egyrészt ne éhezzünk, másrészt ne „vegye észre” a testünk, hogy mit szeretnénk és ne kezdjen tartalékolni. Jó megoldás lehet az időszakos böjt is, amelyre több forgatókönyv is van.

  • Mozogjunk, ha bírjuk, akkor éhgyomorra, de okosan válasszuk meg a mozgásformát, mert a napi diétánkhoz passzoló edzéssel tudjuk a jó eredményt elérni.

  • Együnk rendes kajákat! Ne valami speciális műkajától, különösen ne valami bogyóktól várjuk a sikert.shutterstock_529246204.jpg
  • Készüljünk fel mentálisan is, egy szigorúbb diéta 2-5 napja tud enyhe fizikai tüneteket okozni, mint szédülés, ingerültség, de ez rendre elmúlik a második hétre. A kitartásunkra szükség van, hogy a motivációnk végig megmaradjon.

  • Nem ugráljunk minden reggel a mérlegre, hogy mennyit fogytunk, mert az nem vezet eredményre. Két hét alatt mindenképpen megindul az intenzív fogyás, ha tartjuk a diétát.

  • Legyen menekülőtervünk! Ha túl nehéz lenne, akkor ne adjuk fel, hanem segítsünk magunknak. Jó menekülőétkezés egy adag natúr zöldségleves, egy növényi alapú fehérje shake, vagy szelet.

  • Igyunk sokat, ezt már talán mindenki tudja. De pontosan mennyi a szükséges? Minimum 3 liter legyen meg vízből, hiszen az emberi testben minden vízi úton közlekedik. A súlyfeleslegünk is így távozik. �

  • Fontos kérdés az is, hogy milyen szemlélettel vágunk bele, mert egy nyári szuper alakorvoslás nem önmagában a megoldás, ami előtt és után jöhet, ami belénk fér. Egy tartós fogyási terv csak úgy működik, ha egy ilyen ultrakemény és hatásos szakaszt csak rövid ideig az elején tartunk, utána belépünk a második szakaszba, ami még mindig diétás, de könnyedebb, végül egy súlymegtartó szakasszal megtanuljuk megtartani az eredményt. Így jutunk el a valódi életmódváltásig, amelynek köszönhetően nem csak egy-egy alkalomra, hanem mindig jól nézünk ki.fo_brandkep.jpg

Lényeges kiemelni, hogy csak olyan végezhet ilyen diétát, akinek nincs olyan alapbetegsége, vagy állapota, amely miatt ez nem ajánlott. Külön kiemelve az inzulinnal kezelt betegek, evészavarban szenvedők és természetesen a gyerekek, várandósok és 19-es BMI alatt sem szabad.

Lehet gyorsan sokat fogyni? Lehet ez egy brutálisan jó lépés, ha szeretnénk kihozni magunkból a maximumot egy alkalomra. De nem lehet ez az egyetlen lépés egy tartósan fitt, csinos és egészséges alak eléréséhez.

Az Alakorvoslás Summer Programja ezt a célt támogatja. 

A nyaralásodra kihozza belőled a maximumot, majd megmutatja, hogyan élvezd a "tudatos kilengést" a szabadságod alatt. Végül pedig támogat abban, hogy ismét megtaláld az egyensúlyt! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr616616588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása