A magyarok több mint 24 százaléka hízott a karantén alatt – ezt vissza kell fordítani!

2020. július 02. - dr. Farkas Kitti

A koronavírus okozta félelem miatt bespájzoltak a magyarok tartós élelmiszerekből. A NÉBIH aktuális felmérése szerint az átlag magyar állampolgár 1 kilót hízott a karantén alatt. Ez elsőre ugyan nem hangzik veszélyesnek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az elhízás Magyarországon járványos méreteket öltött, Európában a legelhízottabb nemzet vagyunk, világszinten pedig a 4. helyen állunk. Féltem a magyarokat a tovább súlyosbodó elhízástól. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a napokban számolt be nagyszabású felméréséről, melyet a koronavírus járvány alatt végzett. A kutatásból kiderült, hogy a magyar háztartásokban átlagosan 36 kilogramm élelmiszertartalék halmozódott fel az elmúlt hetekben.

Aggódom, hogy a felhalmozott készleteket a lejárati idő miatt nehogy elkezdjék pánikszerűen felélni az emberek! A járvány szerencsésen enyhén érintette az első hullámban Magyarországot, de elhízás esetében nem állunk ilyen jól, sőt! Magyarország Európa legkövérebb országa, a világon pedig a negyedik! Nézzük a súlyos tényeket.

shutterstock_233244526.jpg

Az egyik legnagyobb magyar akadémiai felmérés szerint az elmúlt évtizedekben a túlsúlyosak és főleg az elhízottak aránya jelentősen megnőtt hazánkban. A férfiaknál a túlsúlyosak aránya 40 százalék, az elhízottaké 32 százalék, míg nőknél mindkét kategória közel 32 százalékos. Többek között ezért sem mindegy, hogy a kamrát milyen élelmiszerekkel töltjük fel.

A Nébih kutatásából az is kiderül, hogy átlagosan 1 kilót híztak a magyarok a járvány ideje alatt, azonban a megkérdezettek 24,1 százaléka számolt be hízásról, 9 százalék pedig 4 kilónál is többet hízott a veszélyhelyzet ideje alatt. 

Nagyon fontosnak tartom orvosként felhívni a figyelmet arra, hogy a túlsúly és az elhízás drasztikusan megnöveli számos krónikus betegség kockázatát. Ilyen a koszorúér-betegség, a stroke, az oszteoartritisz, a rosszindulatú daganatok kialakulása, a máj zsíros elfajulása, az epehólyag betegség, a fogamzó képességgel és terhességgel kapcsolatos problémák, stb.

Ötven százalékkal nő a korai elhalálozás esélye azoknál, akik súlyosan el vannak hízva. 40-45 közötti BMI-vel rendelkező embereknél háromszorosára nő a szívelégtelenség kockázata, tizenkétszeresére a kettes típusú diabéteszé, huszonkétszer valószínűbb lesz az alvási apnoé (alvás közbeni légzéskimaradás) kialakulása. Utóbbi betegségek kockázata már a 35-40 közötti testtömeg-indexszel rendelkezőknél is megsokszorozódik: kilencszer gyakoribb volt a kettes típusú cukorbetegség veszélye, míg az alvási apnoénak tizenkétszeres. Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon a második legmagasabb az ún. megelőzhető halálesetek száma. Ezek fő oka a szívroham és stroke. A túlsúly és az elhízás pedig a stroke több ismert kockázati tényezőjével mutat összefüggést.

shutterstock_1162054426.jpg

Hogy jön mindehhez a felmérésben említett átlagos 1 kg felszedése?

A kérdés az, hogy a meglévő túlsúlyhoz adtunk még egyet hozzá, vagy normális testsúly esetén szaladt csak fel ez kicsi. Ha előbbi, akkor sürgősen el kell kezdeni a túlsúly leadását, és az egészséges testsúly elérését. Erre a prognosztizált koronavírus járvány második hulláma miatt is szükség van. Ugyanis nem csak az életkor, de a túlsúly is kiemelt kockázati tényező a vírussal szembeni védekezés és a túlélési esélyek szempontjából. Erről dr. Bajnok Éva obezitológus, endokrinológus írt itt a blogon. Koronavírus és elhízás. 

Ha azonban normális tartományban van a testsúlyunk és így szaladt fel, akkor arra kell figyelni, hogy az ezt eredményező életmódunkat ne tartsuk fent,  mert úgy garantáltan a hízás útján fogunk tovább haladni, egyre ütemesebben. Ha a szervezetünket tartósan túlevéssel, mozgáshiánnyal terheljük, akkor sajnos az nyomot hagy az anyagcserénken is, amely akár odáig is vezethet, hogy nehezebben fogyunk és könyebben hízunk. Ez a "hízásra beállt anyagcsere" tovább súlyosbíthatja a most még csak semminek tűnő 1 kilós hízást.

Nem csak rossz, jó is van a felmérésben

img_3702_1.JPG

Örömmel olvastam, hogy a felmérés szerint minden tizedik ember többet tudott sportolni a karantén alatt, sőt a kutatásban megkérdezettek 10,4 százaléka testsúlycsökkenésről számolt be. Jó lenne ebből minél többet átmenteni a boldog hétköznapokba is. A mozgás jótékony hatásáról hosszasan lehetne beszélni, szoktam is, például itt. Most csak annyit említenék meg, hogy  lényeges az, hogy sportolási szokást alakítsunk ki. Ha ez sikerült és tartósan az életünk része a sport, akkor az pont olyan teendő, mint a fodrász, a bevásárlás, vagy a porszívózás. Hidd el, 1 éves ikrekkel, a kórházi állásom, magánpraxisom és az Alakorvoslás vállalkozásom mellett tudom, hogy nem könnyű, de meg lehet oldani. 

Megtanultunk az elmúlt hónapokban a koronavírus járvány alatt azt a jelmondatot, hogy vigyázzunk egymásra és vigyázzunk magunkra. Azt javaslom, hogy ezt terjesszük ki az elhízás-járványra is. 

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

További információ: https://alakorvoslas.hu/alakorvoslas

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu  címre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr3715979292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása