Diéta két nyaralás között?

2021. július 16. - dr. Farkas Kitti

Szeretnénk a nyaralásra a legjobb formánkat hozni, majd a szabadság idejére picit kiengedni és megengedni magunknak olyanokat, amit hétköznapokon nem. Ez így teljesen OK, hiszen az életet élvezni kell. Utána viszont vissza kell állítani az egyensúlyi helyzetet, hogy ne induljunk el a hízás lejtőjén. De mi a helyzet, ha lesz még egy nyaralásunk? Ezt a kérdést járjuk most körül.

A nyaralás előtt az egyik legégetőbb kérdés az szokott lenni, hogyan tudunk gyorsan a legjobb formánkba kerülni, a jó hír, hogy lehet, erről írtam itt.

Nézzük mit kell tudnunk a két nyaralás közötti időszakról az alakunk szempontjából.fo_brandkep.jpg

  • Ha rendezett anyagcserével, egy szakszerű diétával készülünk a nyaralásra, akkor sokkal jobban fel tudja dolgozni testünk a többletbevitelt, amit a nyaralás alatti kilengésből, nasizásból, esti vacsikból, esetleges alkoholfogyasztásból adódik.

  • Egy 1-2 hetes nyaralás alatt komolyabb súlyfelesleget nem lehet felszedni. Gondoljunk csak arra, hogy egy kiló zsír felszedéséhez 9000 ezer kalóriára van szükségünk, ez kb. 15 sajtos-tejfölös lángossal egyenlő.

  • Egy 1-2 hetes nyaralás is elég lehet ahhoz, hogy a testünk természetes testsúlyszabályozása elinduljon egy negatív tendencia felé. Éppen ezért fontos a nyaralás után visszaállítani az anyagcserénk egyensúlyát egy szakszerű diétával.

  • Ha az első nyaralás után nem tartunk diétát és ugyanúgy kilengünk a második nyaralás alatt, akkor többet fogunk felszedni azonos kalóriabevitel mellett is, hiszen nem regeneráltuk az anyagcserénket az első után.

  • Két nyaralás egymás után, közben pedig egy hétköznapi táplálkozás elég lehet ahhoz, hogy a második nyaralás utánra már több kilót is felszedjünk.

  • Természetesen a második nyaralásunk után ugyanúgy szükséges az egyensúly visszaállítása, mint az első után.

  • Fontos hangsúlyozni, hogy a szigorú diéta és a tudatos kilengés váltogatása a nyaralási időszakban 2-3 alkalommal belefér, sőt, ha jól csináljuk picit fel is élénkíti az anyagcserénket. De kifejezetten káros azt gondolni, hogy ez a sikeres fogyás „titka”. Ahhoz egy jól felépített három egymást követő diétás szakaszra van szükség. Amely azt jelenti, hogy a szigorú szakasz után jön egy könnyedebb diétás szakasz a célsúlyig, majd egy súlymegtartó időszak. Az Alakorvoslás Programban ez a Speed, Easy és New Life szakaszokat jelenti. Így együtt adják a sikeres és tartós fogyást.shutterstock_529246204.jpg

Összességében a legjobb terv az, hogy nyaralás előtt tartsunk egy szakszerű diétát, nyaralás alatt a tudatos kilengés jegyében együnk többet, ahogy szeretnénk, de kerüljük azért a szélsőségeket és ne dobjuk be a gyeplőt, most aztán már mindent lehet felkiáltással. Végül a nyaralás után állítsuk vissza anyagcserénk egyensúlyát egy szakszerű diétával, amivel leadhatjuk a nyaralás alatt felszaladt kilókat. Így a második nyaralásra ismét a legjobb formánkban utazhatunk és ismét élvezhetjük a tudatos kilengéssel a különleges falatokat, italokat úgy, hogy komolyabb nyoma nem marad a testünkön.shutterstock_635268263.jpg

Hogyan csináljuk?

  • Nyaralás előtt és után szükséges egy felvezető és egy levezető szakasz, amikor az alapanyagcsereszintünk közelében táplálkozunk, rengeteg vizet iszunk és sokat mozgunk, lehetőleg éhgyomorra. Ez a könnyebb szakasz legalább 3-3 napig tartson. Tehát nyaralás után 3 napig így diétázzunk.

  • Majd jöhet egy szigorúbb diéta, amit minimum 2 hétre tervezzük, de maximum 6 hétig tartson.

  • Háromszor együnk egy nap, két étkezés között teljen el minimum 4 óra.

  • A kalóriabevitelt csökkenteni kell az alapanyagcsere alatti szintre, minimális szénhidrátot lehet csak fogyasztani, de fehérjében gazdagon kell táplálkozni.

  • Mozogjunk, ha bírjuk, akkor éhgyomorra, de okosan válasszuk meg a mozgásformát, mert a napi diétánkhoz passzoló edzéssel tudjuk a jó eredményt elérni.

  • Együnk rendes kajákat! Ne valami speciális műkajától, különösen ne valami bogyóktól várjuk a sikert.

  • Legyen menekülőtervünk! Ha túl nehéz lenne, akkor ne adjuk fel, hanem segítsünk magunknak. Jó menekülőétkezés egy adag natúr zöldségleves, egy növényi alapú fehérje shake, vagy szelet.

  • Minimum 3 liter legyen meg vízből, hiszen az emberi testben minden vízi úton közlekedik. Egy nagyobb étkezéses időszak után a hirtelen felkapott súlyfelesleg nagy része víz, amelyet gyorsan le lehet adni, de ahhoz lényeges a megfelelő folyadékfogyasztás.

  • A második nyaralás előtt 3 nappal már térjünk át a levezető szakaszra, hiszen tilos szigorú diétából átváltani a tivornyába.

Szuper nyaralást kívánok, bomba formát és kellemes tudatos kilengést (majd okos egyensúly visszaállítást)!

A tudatos kilengésre további tippeket, illetve a nyaralás utáni időszakra az egyensúly visszaállításához hasznos tanácsokat, étrendeket találtok Summer Programunkban. 

www.alakorvoslas.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr1116629190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása