Nincs nyaralás fagyi nélkül - és ne is legyen

2021. július 09. - dr. Farkas Kitti

A nyaralás, de még a diéta ideje alatt sem kell lemondanunk a hűsítő fagyiról, csak egy-két dolgot kell szem előtt tartanunk.

shutterstock_99391652.jpgAz egyik, hogy figyeljünk az energiatartalmára, egy átlagos gombóc fagyi kb. 50-70 kcal-t tartalmaz. Ha az adagunk szénhidráttartalma 10 gramm alatt van, akkor azt a nap során bármikor fogyaszthatjuk, nem csak nyaralás, hanem alkalmanként diéta alatt is. Ha fölötte, akkor mindenképpen ebéd után legyen a nassolás, és akkor az ebédhez lehetőleg ne együnk szénhidráttartalmú köretet, csak salátát, zöldséget, savanyút. A fagylaltok közül a tejszínalapúak elhúzódóbb vércukor-emelkedést okoznak, szemben a magas inzulin indexű gyümölcs fagyikkal, kevésbé fogja megtornáztatni a hasnyálmirigyünket az inzulinválasza, mivel a nagyobb zsírtartalmuk miatt lassabb a felszívódásuk. Így szénhidrát anyagcsere betegség (IR, cukorbetegség) esetén célszerű ezeket választani. Természetesen a kalória tartalomra figyeljünk, a zsírtartalom miatt magasabb lehet. 

A nyaralás alkalmával viszont ne számolgassuk a kalóriákat. Ebéd után ekkor belefér egy magasabb energiatartalmú, magasabb glikémiás indexű gyümölcsfagyi is (akár banános is), mivel az ebédnél elfogyasztott egyéb tápanyag (fehérje, zsír) csökkenti a vércukoremelő hatását. Viszont ha „csak“ fagyizunk - például délután uzsonna gyanánt -, akkor mindenképp érdemesebb alacsony glikémiás indexűt választani. Ilyenek a citromos és a bogyós gyümölcsös ízűek.

Ha sportolunk is a szabadság ideje alatt, mehetnek ekkor is a magasabb kalóriatartalmú, akár étcsokis, akár diós ízesítésűek, hisz a zsírtartalom csökkenti a vércukoremelő hatást.

shutterstock_499513039.jpgMindenesetre, egyszerre nem javasolt két gombócnál többet fogyasztani. Érdemes pohárba kérni a fagyit, hiszen a tölcsér plusz és felesleges kalóriát jelent. A cukros önteteket, cukorszórásokat is hagyjuk el. Ma már sok helyen kapható édesítőszerrel készült változat is, amely energiatartalma az édesítőszer fajtájától függően jóval alacsonyabb lehet a hagyományos fagyiénál. Ezeket mindenképp részesítsük előnyben.

img_4191.JPGTermészetesen ebből a desszertből is készítettünk egy saját, Alakorvoslásos verziót.
180 g fagyasztott erdei gyümölcsöt kb 0,8-1 dl tejjel (akár növényi tejjel) és 100 gramm natúr joghurttal (a legjobb 0,1%-os) összeturmixolunk, hozzáadunk egy adag (18 gramm) epres MedWay Diet Shake-t, eritrittel ízesítjük ízlés szerint, majd mélyhűtőbe helyezzük. 

Bármelyik ízű MedWay Diet Shake-kel elkészíthetitek a kedvenc fagyitok, akár vegán változatban is, az arányokon nyugodtan változtassatok. 

Finom fagyikban gazdag nyarat kívánok! 

A tudatos kilengésre további tippeket, illetve a nyaralás utáni időszakra az egyensúly visszaállításához hasznos tanácsokat, étrendeket találtok Summer Programunkban, melyet most óriási kedvezménnyel, egyszeri 6990 Ft-ért tudtok megvásárolni. Ráadásul 30 napos VIP tagság is jár hozzá ajándékba.

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr6916616628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása