Nyomkodás helyett NYOMÁS! Itt egy 7 napos kihívás neked!

Te is elvesztesz egy hónapot egy év alatt?

2021. április 09. - dr. Farkas Kitti

Elértük a mentális mélypontot a járvánnyal kapcsolatban, picit fel is adtuk, hogy lesz valaha normális az életünk. De most szeretnénk titeket picit felrázni és arra bíztatni, hogy 7 napra az online életünk legalább negyedét adjuk fel és cseréljük le arra, amitől jobban fogjuk magunkat érezni.

Dr. Bajnok Éva vagyok, 20 éve orvos. Ez alatt megszámlálhatatlanul sokszor hallottam, hogy a tanácsolt mozgásra kinek miért nincs ideje. A minap – futás közben - eszembe jutott, hogy vajon mennyi időt töltünk el a telefonunkat (számítógépet, TV-t- nevezzük most csak egyszerűen kütyünek) bámulva és beleveszve az egymást generáló információ, kép és üzenetarzenálba. Megnéztem a képernyőidőmet és elszörnyedtem. OK, persze, részben ezen végzem a munkám, kommunikálok a barátaimmal, olvasom a híreket és cikkeket, használom a konyhai és dekorációs ötleteket, keresem a kirándulóhelyeket és ellenőrzöm az időjárást…

Egy frissen megjelent cikk szerint kütyünk ellenőrzése az első és utolsó cselekedetünk a nap folyamán.  Az USA-ban végzett elemzés szerint egy felnőtt ember átlagosan 3 óra 15-45 percet, az Egyesült Királyságban 3 óra 23 percet tölt el naponta kütyüjét bámulva (és nem a Covid miatt). Naponta 58 alkalommal ellenőrizzük készülékünket, csaknem 3 percenként, (70%-ban csak 2 percre).  Persze így tartjuk fenn a kapcsolatainkat, informálódunk vagy dolgozunk. Tudni szeretnénk mit osztottak meg barátaink, unatkozunk vagy épp feszültek vagyunk, selfit gyártunk és postolunk, zenét hallgatunk vagy vásárlunk.

Igen ám, de tudtad?

  • Valamely munkához szükséges fókuszáltságot mintegy 23 percre zavarja meg, ha csak pillanatig is mással foglalkozunk.
  • Ráadásul egy év alatt egy hónapot töltünk képernyőket bámulva. Ez szakemberek szerint már addikció.

Beszéljünk picit a gyerekekről még

Ami még kétségbeejtőbb, hogy gyerekeink esetében ez a Covid alatt 3.5 ről 5.1 órára nőtt! De őszintén szólva, ki hibáztatja ezért őket, vagy a szüleiket? Amikor egyszerre kell mindent is megoldanunk, tanítani, óvónéninek lenni, dolgozni, házimunka (ami még több, mivel otthon vagyunk) stb. stb. 

De nem tesz jót nekik nem csak úgy általánosságban, hanem most csak a mostani időszakról beszélek. Lehet egy ideig jó volt egy mérhetetlen online szabadság, de mostanra biztosan tudjuk, hogy számukra ez egy mérgező közeg lett, mert nincs ami egyensúlyban tartaná őket.

evi_kitti_mg_4728.jpg

NYOMKODÁS HELYETT NYOMÁS! Íme az Alakorvoslás Program 7 napos kihívása

Mentálisan most értük el a mélypontot a járványban. Ismét hosszú ideje vagyunk otthon, próbálunk családként egy időben és térben jól funckionálni különböző szerepeinkben. A lelki erőforrásainkat pedig feléltük. Még rosszabb, ha a járvány közvetlenül is érintett minket és valamilyen veszteséget kellett elszenvednünk. 

Pszichiáterek próbálják szűntelenül felhívni a figyelmet arra, hogy egészséges táplálkozással és mozgással tudjuk felvenni a harcot, mégis olyan nehéz ezt komoly segítségnek megélni. Pedig az, élettanilag bizonyított tény, erről írtam is korábban. 

Dr. Farkas Kittivel úgy döntöttünk, hogy szeretnénk a tanácsokon felül konkrét segítséget is adni ehhez egy 7 napos kihívás formájában. Ha ezt a 7 napot komolyan veszed, meg fogod tapasztalni azt, amiről beszélünk és sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben. A kihíváshoz vond be a családod, gyerekeid is és együtt tegyetek magatokért! 

A kihívás lényege, hogy a képernyőidőd negyedét fordítsd mozgásra!

evi_kitti_mg_4628.jpg

Hogyan csináljátok? 

Nézzétek meg a képernyőidőtöket, amit munkán, iskolán kívül a kütyütökkel töltötök. Ennek legalább a negyedét cseréljétek le mozgásra minden egyes nap! Ehhez fogunk április 12-től konkrét tippeket is adni Facebook oldalunkon, gyere és tarts velünk ott, hétfőtől indulunk! 

Az Alakorvoslás Program Facebook oldalán létrehozott eseménynél minden nap kap a család egy-egy mozgásos kihívást, amellyel szeretnénk segíteni teljesíteni ezt a kihívást. 

Az Alakorvoslás Program Facebook oldala elérhető itt: ALAKORVOSLÁS PROGRAM FACEBOOK PROFIL

A kihívás eseménye pedig itt: NYOMKODÁS HELYETT NYOMÁS Kihívás

Hogyan készüljünk?

Nézzük meg a képernyőidőnket. Ha elszörnyedtünk, akkor néhány apró trükkel kezdjük is el csökkenteni, ehhez adunk néhány tippet.

  • Töröljünk le minden olyan aplikációt, amit legalább egy hónapja ki sem nyizottunk, vagy nem igazán lényeges.
  • Állítsuk szürke (gray scale) üzemmódba a készüléket!
  • Kapcsoljuk ki a figyelmeztető jelzéseket!
  • Legyen a kütyük használata (email, számlaügyek és a social media használata is) előre meghatározott időben és időtartamban történő!
  • Minden nap legyen 1-2 óra, amikor egyáltalán nem vesszük a kezünkbe a készüléket! 
  • Próbáljuk megállni, hogy reggel és este is ez legyen az első mozdulatunk. Az esti órákban ez különösen lényeges, mert megzavarja a melatonin termelést és a normális alvást. Ne tartsuk alvás alatt a fejünk közelében a bekapcsolt állapotban a készüléket!

Hétfő reggeltől pedig kövesd a Facebook eseményünket és Nyomkodás helyett NYOMÁS! :)

Az Alakorvoslás Program egy orvosok által kidolgozott online életmód program. 

További információ: Programok

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu  címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr3616495702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása