Diétás és isteni húsvéti menü

2021. március 30. - dr. Farkas Kitti

Húsvétkor ne számolgassuk a kalóriákat, ez nem a diétázás időszaka. De ekkor is figyeljünk arra, hogy minőségi, egészséges ételek kerüljenek az asztalra, a családi étkezések tudatos kilengések legyenek. Ehhez a tippjeimet itt olvashatjátok.

img_4691_69041_2.jpgVannak tipikus, klasszikus ételek az ünnep idejére, akár ezeket is elkészíthetjük, de akár reform recepteket és ízeket is kipróbálhatunk. A lényeg, hogy figyeljünk oda arra, hogy mikor és mit eszünk. A reggeli és a vacsora legyen fehérjében gazdag és szénhidrátban szegény, míg az ebéd legyen tartalmasabb étkezés. Az alábbiakban az egyik kedvenc főételemet és desszertemet mutatom be nektek. Természetes, hogy ilyenkor fogyasztunk sütit is, de fontos, hogy azt az ebéd után tegyük, ekkor fog a legkevésbé raktározódni az alacsony inzulinszint miatt.

Aszalt paradicsomos csirkemell, sonkába göngyölt spárgával   

Hozzávalók: (6 személyre)
• 6-8 nagy szelet csirkemell
• 500 g koktélparadicsom
• 12-15 szelet szárított paradicsom
• 4 gerezd fokhagyma
• 5 tk zsálya
• 2 ek petrezselyemzöld
• 2 evőkanál borecet
• 2-3 ek olívaolaj
• só, frissen őrölt feketebors
• 24 szár spárga
• 12 szelet prosciutto sonka
• 2 ek vaj a sütéshezshutterstock_157985639.jpg
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a félbe vágott koktélparadicsomokat, aszalt paradicsomot, borecetet, zsályát, petrezselyemzöldet, zúzott fokhagymát, olíva olajat, sót és borsot. Félretesszük. A csirkét sózzuk, borsozzuk és olívaolajjal kikent serpenyőben 2-2 perc alatt megpirítjuk. Sütőpapírra tesszük és rájuk kanalazzuk a paradicsomos keveréket. 10 perc alatt összemelegítjük 180 fokon és melegen tálaljuk.
A spárga végeiből kb. 1,5-2 centit levágunk, a sonkaszeleteket hosszanti irányban félbevágjuk (hogy 24 csíkot kapjunk). A spárgákat enyhén sós vízben előfőzzük 6-8 perc alatt. Az első 3-4 percben csak félig öntsük fel az edényt – tehát lógjon ki a spárgák fele – és ezt követően öntsünk annyi vizet, hogy a spárgákat teljesen ellepje. Ha majdnem puha, kész is van. Ezt követően hideg vízbe dobjuk, lecsepegtetjük és szorosan körbetekerjük a sonkaszeletekkel. A vajat egy serpenyőben felhevítjük és beletesszük a sonkával bebugyolált spárgákat. Magas hőfokon pár perc alatt ropogósra sütjük.

Gesztenyegolyó

Hozzávalók:
- 100 g light gesztenyemassza
- 50 g Gullon rostdús keksz, hozzáadott cukortól mentes, darálva (természetesen más cukormentes keksz is megfelelő, pl.: Detki cukormentes darált keksz, Gullon teakeksz édesítőszerrel, Gullon Mária cukormentes keksz
- 17 g poreritrit
- 10 ml mandulatej / kókusztej
- ízlés szerint rumaroma vagy fahéj + narancshéj

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, a lényeg, hogy egy jól formázható, de picit ragacsos masszát kapjunk, amelyből vizes kézzel golyókat formázunk.
Meghempergethetjük poreritrites kakaóporban, darált dióban / mogyoróban / mandulában / pisztáciában, de akár kókuszreszelékben is lehet. Vagy egy órára hűtőbe tesszük és leöntjük olvasztott cukormentes csokival, de akár natúron is fogyaszthatjuk. Mérettől függően kb 10 golyó lesz ebből az adagból.

Ha tudatosan készülünk az ünnepekre is, akkor utána sem indulunk majd el a lejtőn, hanem könnyedén fogunk visszatérni a normál kerékvágásba.
Ne felejtsük el, hogy a családi étkezések nem a mértéktelen evések miatt vannak, hanem hogy az ünnepi asztalnál ülve a finom falatok elfogyasztása mellett élvezzük az együtt töltött időt.  

A Húsvéti Program elérhető itt, egyszeri 2990 Ft-ért, benne klasszikus és reform menüsorral a tudatos kilengés jegyében.  

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr5416485608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása