Igen, az inzulinrezisztenseknek is jobb a napi háromszori étkezés!

Miért ne egyél ötször - 3. rész

2019. október 02. - dr. Farkas Kitti

Csaknem egy éve annak, hogy a blogomon először érveltem a napi háromszori étkezés mellett, illetve a napi ötszöri étkezés ellen. A téma azóta is rendkívül vitatott. Most három részben szedtem össze a napi háromszori étkezés melletti szakmai érveket. Az elsőben bemutattam, hogy a napi három étkezés igazodik leginkább az anyagcserénk természetes működéséhez, a másodikban a sokétkezéses diéták hátrányairól írtam, a befejező részben lássuk az inzulinrezisztencia (IR) kérdését.

Sokan kérdezik tőlem: inzulinrezisztensként hogyan térhetnének át a napi három étkezésre, hiszen nekik általában azt tanácsolják, hogy ötször egyenek egy nap, máskülönben ingadozni fog a vércukorszintjük, aminek rosszullét (szédülés, hányinger) lehet vége.

Az alapvető probléma az, hogy míg a fejlett nyugati orvoslásban már nem ez az iránymutatás, addig itthon a legtöbb ajánlás még mindig a napi öt étkezést javasolja inzulinrezisztencia esetén. _ooo0454_1.jpg

Történik ez annak ellenére, hogy például egy 2011-ben publikált amerikai kutatás kimutatta: a béta-sejt-működés diszfunkciója okozta II. típusú cukorbetegség, illetve az annak előszobájaként is számontartott inzulinrezisztencia, csak és kizárólag egy rövid ideig tartó nagy kalóriabevitel-csökkentéssel, azaz szigorú diétával fordítható vissza. Az Egyesült Államok vezető kórházának számító Mayo klinika oldalán olvasható ajánlás pedig egyértelműen leírja, hogy háromszor javasolt enni a cukorbetegnek is, és lehetőleg mindig ugyanakkor.

Az öt étkezéssel az a probléma, hogy pusztán a tünetet próbálja enyhíteni. A gyakori etetés csökkenti az éhségérzetet és kiigazítja a vércukrot, de magát a kiváltó okot, azaz a magas inzulinszintet, nem kezeli. Ha ugyanis napi ötször vagy még többször étkezünk, akkor állandóan magasan tartjuk a vércukorszintünket, a hasnyálmirigyünk pedig folyamatosan fogja termelni az inzulint, amíg ki nem merül. Ehhez képest pedig épp a magas vércukorszintet és a folyamatos inzulintermelést kéne kezelni, méghozzá megfelelő diétán alapuló napi háromszori étkezéssel. Egészen biztos, hogy ez kezdetben (a diéta első 2-5 napján) nem lesz könnyű, de mindenkinek el kell döntenie: tüneti kezelést szeretne csupán, vagy az állapotán javítani.

Az ötszöri étkezés gyógyszeres terápiával csak azt eredményezi, hogy az állapot kezelve van, a tünetek csökkennek, és ez az állapot tartósan fenntartható, gyakran akár élethosszig tartó kezeléssel. A napi háromszori étkezés melletti gyógyszerelésnél viszont lehetőségünk van ténylegesen javítani is az állapoton, és végül esetleg a gyógyszert is lehet csökkenteni, talán el is hagyni.

Itthon azonban ma még főként a gyógyszeres kezelés van a fókuszban, míg a terápia életmódváltással való kiegészítése kevésbé. Mégis optimista vagyok, mert ez szépen lassan kezd megváltozni. Egyre több orvos és páciens igyekszik a gyógyszerezésen és a tünetek kezelésén túl alapvető változást is elérni. Mert igenis, a sejtek inzulinérzékenysége javítható, sok esetben gyógyítható. Ezért mondom bátran az inzulinrezisztenseknek: a napi három étkezés esetükben is jobb, mint a sokétkezéses diéta.

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

Szeretnél te is végre lefogyni? Csatlakozz itt és kezdd el még ma: https://alakorvoslas.hu/alakorvoslas

Szeretnél többet megtudni az Alakorvoslás Programról? Kattints ide: www.alakorvoslas.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr3015182660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mónika Fényes 2020.02.20. 11:27:45

Kedves Kitti! Engem az érdekelne, hogy háromszori étkezés esetén, milyen arányban van a CH a 3 étkezésnél?

Mónika
süti beállítások módosítása