Legutóbb hagyományos húsvéti fogások receptjeiből válogattam itt a blogon. Az Alakorvoslás program ünnepi étrendjében gondoltunk azonban azokra is, akik szeretnének valami újat, szokatlant kipróbálni. Ez is segítheti annak a célnak az elérését, hogy különlegessé tegyük az étkezést, és nagy mennyiség helyett extra minőség kerüljön az asztalra. Ahogy mondani szoktam: egyetek rendes kajákat. De ki mondta, hogy csak a szokványos lehet a rendes étel? A lényeg a jó és a minél természetesebb alapanyag. Jöjjön tehát néhány isteni recept a húsvéti étrend reform fogásai közül.
Fűszeres sörben sült pulykamell
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 kg pulykamell
- 6-7 dl sör (pl.: barna vagy APA-típusú)
- 1 nagy szár póréhagyma
- pár szál friss kakukkfű
- pár szál friss zsálya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 citrom reszelt héja
- só, bors
A húst sózzuk, borsozzuk és vékonyan megolajozott sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Mellétesszük a közepes vastag karikákra vágott hagymát, a friss fűszereket, citromhéjat, darabolt fokhagymát és felöntjük a sörrel. Annyit kell hozzáadni, hogy teljesen ellepje a húst. 120 fokon, kb 4-4,5 órán át, alufólia alatt omlósra sütjük. Az utolsó 20-30 percben levesszük az alufóliát.
Superfood saláta
Hozzávalók 6 személyre:
- 300 g quinoa
- 0,5 db lilahagyma
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 db narancs
- 1 db avokádó
- 0,5 kis vörös vesebab
- 0,5 csemegekukorica
- 1 db gránátalma
- 2 db lime leve
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek citromos olíva olaj
- 0,5 tk koriander
- 2 tk petrezselyem
- só, bors
A quinoat áztassuk be, öntsük le a levét, öblítsük át, melyhez használjunk nagyon apró lyukú szűrőt. Majd enyhén sós, kétszeres mennyiségű vízben 15-20 perc alatt főzzük meg és tegyük félre, takarjuk le több konyharuhával. A kaliforniai paprikát és hagymát, narancsot és avokádót vágjuk kockákra (avokádóból célszerű nem túl puhát használni salátákhoz), keverjük el a kukoricával és babbal. Végül keverjük hozzá a kihűlt quinoát és a gránátalma magját. A limeból, zúzott fokhagymából, olíva olajból és fűszerekből készítsünk páclevet és forgassuk vele össze a salátát.
Túrós pohárkrém sült almával, tojáslikőrrel
Hozzávalók 6 személyre:
- 4 db alma
- fél rúd fahéj, pár szem szegfűszeg
- 1-2 ek xylit (nyírfacukor)
- 0,5 db citrom héja és leve
A túrókrémhez:
- 900 g félzsíros túró (2 zacskó)
- 330 g natúr joghurt (1 nagy doboz)
- természetes édesítőszer (ízlés szerint)
- 1 citrom héja és leve
- + tojáslikőr
Az almákat félbevágjuk, sütőpapírra tesszük, meglocsoljuk citromlével és rászórjuk a nyírfacukrot, citrom héját. Mellé tesszük a fűszereket és alufólia alatt 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Majd levesszük a fóliát és 5-10 perc alatt megpirítjuk. Ha kicsit kihűlt apróbb kockákra vágjuk. A túrókém hozzávalóit is elegyítjük és a poharakat félig megtöltjük (kisebb méretű pohár ajánlott), erre jön a darabolt sült alma, majd még egy réteg túrókrém. A tetejét meglocsoljuk 2-3 evőkanál tojáslikőrrel. Hűtőbe tesszük fogyasztásig.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!
Az Alakorvoslás Program húsvéti étrendje hagyományos és reform menüsorokat tartalmaz, továbbá tanácsokat ad a tudatos kilengéshez az ünnepi időszakra.
Még nem vagy programos? Csatlakozz az Alakorvoslás Programhoz, utána lépj be a csoportba: https://alakorvoslas.hu/csatlakozom