Sportolok, diétázom, mégsem fogyok, miért? 2. rész

2019. április 09. - dr. Farkas Kitti

Sokszor találkozom azzal a csalódott kijelentéssel, hogy „sportolok, diétázom, mégse ment le egy kiló se”. Az 1. részben végigvettük a leggyakoribb diétabakikat. Most nézzük, milyen hibákat követhetünk el a mozgás során.


_ooo0197.jpg

Sportbakik

  • Nulla mozgás után, élsportolóként edzünk. – Be kell tartani a fokozatosságot, lépésről-lépésre terheljük a szervezetet, ne sokkoljuk. Ne akarjunk gyorsan mindent helyrehozni, és vadul edzeni. Az nem a célhoz vezet, hanem a gyors kimerüléshez, sérüléshez és a feladáshoz.
  • Maratont is futottam már, versenyeztem is gyerekkoromban. - A jelenlegi, ne a múltbeli edzettségi szintünkről induljunk. Ugyan a „test nem felejt”, azaz ha régebben edzettünk, akkor könnyebben formába lendülünk, mintha sosem sportoltunk volna. De ha hosszabb idő kimaradt, ne onnan induljunk, ahol abbahagytuk, legyen egy fokozatosság.
  • Túl magas pulzuson edzünk. – Oda kell figyelni arra, hogy túlsúly mellett a maximális pulzus 55-60 százalékán végezzük a testmozgást, minimum 40 percig. Mivel túlsúly esetén, illetve, ha valaki nem edzett korábban, hamar felmegy a pulzus, ezért ez a tartomány valóban csak alacsony intenzitással érhető el. Ne legyünk türelmetlenek, mindenképpen alacsony intenzitáson végezzünk kardiómozgást, mert így fogunk fogyni.
  • Nem megfelelő mozgásformát választunk. – A fogyáshoz szükséges alacsony pulzustartományban végezhető mozgásformák kímélő edzésmunkát jelentenek. Ilyen például a séta, az úszás, a biciklizés, a jóga, a tánc, melyek minimum 40 percig végzendők, és a pulzust nem emelik meg nagyon. Ezek a mozgásformák segítik a fogyást és a testet is kímélik.
  • Súlyokat azt ne, nem akarom kigyúrni magam. - Nagyon jó, ha heti 1-2 alkalommal ellenállással, azaz súllyal is történik az edzés, de nem kell egyből nagy súlyokat emelni, csak ami elég nehéz, de nem túl nehéz. A súlyzózás nagyon is támogatja a fogyást és a zsírégetést, és nagyon szép testet eredményez. A legjobb, ha kombináljuk az alacsony intenzitású edzést és a súllyal végzett edzést.
  • Sporthoz enni kell. – Nem a reggeliből van energiád az edzéshez, hanem a glikogén raktáraidból.Tehát, igen enni kell, a raktárat tölteni kell megfelelő módon és mértékben, de lehet mozogni, sőt kifejezetten jó üres hassal sportolni. Az alacsony intenzitású kardióedzés a legjobb, ha reggel, éhgyomorra történik és csak utána reggelizünk fehérjében gazdag és szénhidrátban szegény reggelit.
  • Majd elkezdek mozogni, ha már leadtam a súlyomból. Akinek nagyobb súlyfeleslege van, annak is kifejezetten ajánlott rendszeresen mozognia. Szakszerű diéta és sportolás mellett csökken a hasi zsír mennyisége, csökken a magas vérnyomás érték, javul a glükóz tolerancia, az inzulinérzékenység és a vérzsír értékek, továbbá a közérzet, a fizikai állóképesség. Fokozódik az alapanyagcsere, azaz több energiát használ fel a szervezetünk akkor is, amikor éppen nem sportolunk. Így még hatékonyabban fogyunk. 

Összefoglalva: igen a 70%-30% szabály igaz, de egyáltalán nem mindegy, hogy minek vesszük a 70, illetve 30 százalékát! Ebben a két részes sorozatban az alapot vettük végig. Hogyan kell jól mozogni és táplálkozni ahhoz, hogy zsírból fogyjunk és legyen energiánk az edzéshez.

+1 záró gondolat: Szerintem kell a 30% nem csak a 100%-hoz, de a 70%-hoz is. Ha rendszeresen mozgunk, akkor könnyebben fogunk fogyni, illetve sokkal több erőnk és motivációnk lesz arra, hogy a táplálkozási szabályokat betartsuk.

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

Csatlakozz itt: https://alakorvoslas.hu/csatlakozas/nem-kivalasztasa 

További információ: www.alakorvoslas.hu

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu címre. 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr8814741285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása