Indul a tanév: mit eszik a gyerek?

2021. augusztus 31. - dr. Farkas Kitti
Most, amikor tervezzük, ki, mikor megy a gyerekért és hogyan lesznek a különórák, ne felejtsünk el azt is végiggondolni, hogyan fog a  lehető legjobban táplálkozni a család. Az egészséges, kiegyensúlyozott gyermek jól táplálkozik, nézzük ehhez néhány jótanácsot. 

Reggelivel indítsa a napot

Az elmúlt évek kutatásai egybehangzóan arra világítottak rá, hogy a gyermekek egyharmada nem reggelizik. (Annak ellenére, hogy vannak gyermekek akik az óvodában, iskolákban kapnak reggelit). Ennek két fő oka van: az időhiány, illetve hogy a gyermek azt mondja, nem éhes. Hogyan tudunk ez ellen tenni?

Tanítsuk őket a reggelizés fontosságára és szoktassuk a gyermekeket a korai lefekvésre, így reggel könnyebben fel tudjuk őket kelteni. Negyed óra bőven elegendő ahhoz, hogy egy gyorsan elkészíthető, de mégis tápláló reggeli kerüljön az asztalra. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonafélék, a teljes értékű fehérjeforrások (pl.: sovány tej, tejtermék vagy húsféle), friss zöldség vagy gyümölcs. 
Egy mogyoróvajas pirítósnak, egy gyümölcsös krémtúrónak vagy egy muffinsütőben elkészíthető rántottának biztos, hogy nem tudnak ellenállni a gyerekek. Ha még kevesebb időnk van erre az étkezésre, akkor válasszunk természetes, minőségi összetevőket  tartalmazó granolát, melyet akár natúr joghurtba is keverhetünk.

A folyadékfogyasztásról sem szabad elfeledkeznünk, lehet egy pohár víz, ásványvíz, magas gyümölcshányadú gyümölcslé (amelyet célszerű otthon, frissen elkészíteni), tej vagy tejes ital, mint például kakaó.
image-1.jpg
Rendszeresség és változatosság kísérje mindennapjait

A rendszeres, napi négy, maximum öt étkezés fontos. A három főétkezés mellett tízóraira és uzsonnára egy gyümölcs, egy pohár joghurt, pár szem élelmi rostban gazdag keksz vagy gabonaszelet is megfelelő választás lehet. Egyetlen élelmiszer sem tartalmazza a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot, így a változatosságra is mindig törekedni kell. A gyermekek zöldség- és gyümölcsfogyasztása nem éri el a napi ajánlott 400-500 gramm mennyiséget, ami többek között az élelmi rost elégtelen bevitelében nyilvánul meg, így fontos, hogy minél többféle színű és fajtájú zöldséggel és gyümölccsel ismertessük meg őket. 
shutterstock_1913665528.jpg
Legyen része az ételkészítésnek és a közös étkezésnek

Kutatások kimutatták, hogy a gyermekek nagyobb eséllyel eszik meg a finom és tápláló ételeket, ha részt vesznek az elkészítésében. Engedjük, hogy az előkészületektől kezdve a tálalásig minden folyamatban részt vegyen a gyermek, így az élelmiszerekről szerzett ismerete is bővül. Az együtt főzés és sütés pedig egy szuper program.

img_9680.JPG
Hétvégente, amikor bővebben engedi időnk plusz figyelmet is tudunk fordítani a tálalásra, vidámabbá téve ezzel az étkezést.
desktop1.jpg

Az Alakorvoslás Program termékcsaládja fogyasztható gyermekek számára is, hiszen csupa természetes összetevőből álló termékekről van szó. A granolát ajánljuk reggelire és uszonnára, a protein szeletek mehetnek sportoláshoz, az alacsony kalóriás szeletek pedig tízóraira, ebéd utáni nasinak, vagy snack étkezésként. Ha van olyan gyermek, aki szívesen iszik reggelire egy klassz Shake-t pl. kakaó helyett, akkor pedig nyugodtan válasszanak a Shakek közül is. 

És ne felejtsétek el, hogy napi 1 óra mozgásra van a gyerekeknek szüksége. Ebben segítünk is nektek. 

Nyomkodás helyett nyomás! az Alakorvoslás Program mozgásra ösztönző privát csoportja.

A csoportot azért hoztuk létre, hogy a családokat arra buzdítsuk, hogy a képernyőidejük negyedét fordítsák mozgásra. Ehhez Hallgató-Csík Ivett általános iskolai- és főiskolai testnevelő és ultrafutó segítségével folyamatosan adunk ingyenes videós tornákat, kihívásokat, tippeket, tanácsokat. Valamint állandóan megosztjuk, mit mozogtunk és bátorítjuk, motiváljuk és megdicsérjük egymást.

Gyertek, lépjetek be és kezdjétek el velünk a több mozgást.

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr1816672178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása