Alkohol és diéta - Dr. Bajnok Éva cikke

2021. július 27. - dr. Farkas Kitti

Nyáron jól esik egy pofa sör, egy rozé fröccs, klassz koktélok. De hogy fér ez össze a diétával? Dr. Bajnok Éva ebben segít most eligazodni.

evi_kitti_mg_4348.jpgWHO (World Health Organisation) ajánlása szerint a 20 év felettiek esetében naponta maximum 40 gramm alkoholt szabad inni. Ennyit tartalmaz például 1 dl whisky, 1,5 üveg sör vagy 4 dl bor.  Egyes kutatási eredmények szerint napi 1 dl vörösbor - annak antioxidáns hatású polifenol és flavonoid  tartalma miatt  -megakadályozhatja a koleszterin lerakódását az erek falán és bizonyos baktériumok ellen is kimutatták jótékony hatását (pl. torokfájásban). Elősegítve az emésztést igen kis mennyiségben jó hatású tud lenni a gyógynövények alkoholos kivonatát tartalmazó ital. Mindemellett kultúránk és szociális életünk, ünnepeink szerves része az alkoholfogyasztás. De mi a helyzet, ha szeretnénk fogyni? 

Lehet a diéta (fogyókúra) alatt alkoholt inni?

Kiindulva abból a WHO ajánlásból, hogy férfiaknak heti 21 "italegység" (kb. 210 g alkohol), nőknek heti 14 "italegység" (kb. 140 g alkohol) a megengedhető mennyiség (minimum 2 nap szünettel), fogyókúra esetén nyilván ennél kisebb dózisok javasoltak. Lássuk miért:

  1. Az alkohol – alkohol tartalmától függően – meglehetősen sok energiát hordoz: grammonként 2x annyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor (7 kcal 1 g OH és 4 kcal 1g cukor).
  • 1 dl whisky pl. 250 kcal (vodka, pálinka is megközelítőleg ennyi)
  • 1 üveg sör (0.5 L) kb. 200 kcal
  • 4 dl bor kb. 280 kcal
  • 1 adag margarita koktél kb. 274 kcal.

Ez nagyjából fél óra kerékpározással dolgozható le.shutterstock_1906504144.jpg

  1. Az alkohol fokozza az étvágyat. Részben a gyomorsav kiválasztást serkentő hatása miatt részben más okból több kalóriára vágyunk ha alkoholt iszunk (összehasonlítva cukros üdítővel, aki azt fogyasztja kevésbé lesz éhes, mint aki ugyanannyi kalória tartalmú alkoholt iszik).

  2. Számos ponton, de az alkohol gátolja a beta-oxidációt: azaz a szervezet az alkoholból és nem a zsírraktárakból fedezi energiaszükségleltét. Hosszú távon zsírmájhoz vezet. (Egy vizsgálat szerint 24 g alkohol – kb. 2 dl bor – 73%-kal csökkentette a zsírbontás mértékét).

  3. Elveszítjük a kontrollt az étkezés felett is. Az egyszer élünk érzése felülírja a szándékot, hogy mi amúgy épp diétázunk.

  4. Ha addig szigorúan fogyókúráztunk sokkal könnyebb az alkohol hatása alá kerülni.

  5. Az alkohol közvetlenül károsítja az izmainkat és vizet von el a szervezettől. Egy jó kis tivornya után aligha megy a másnapi edzés, tehát a 2. nap sem lesz olyan ígéretes fogyás szempontjából.

  6. Már egy nagyobb adag alkohol is megsérti a bélflóra épségét, emiatt hasi fájdalom. puffadás, hasmenés léphet fel, ez ugyancsak visszahat az étkezésünkre.

  7. Az alkohol nem tartalmaz hasznos tápanyagot, pl. a diéta szempontjából lényeges fehérjét.

  8. Felboríthatja az alvás ciklusát, ami ugyancsak nehezíti a fogyást.shutterstock_1717681600.jpg


Mire figyeljünk, ha szeretnénk alkoholt fogyasztani diéta alatt?

  1. Válasszunk inkább tisztán sört vagy bort, kerüljük az édes szirupokkal készült koktélokat.

  2. Igyunk mellé rengeteg vizet.

  3. Kisebb pohárba töltsük az italt.

  4. Táncolj –sétálj fél órát, ezzel felhasználod a feleslegesen bevitt kalóriát.

  5. Ritkán tarts ivós napot (hetene 1 max. 2 alkalommal), a fentebb javasolt kis mennyiségben.

     

    Az Alakorvoslás Program egy orvosok és szakemberek által kidolgozott online életmód program. Dr. Farkas Kitti alapító és Dr. Bajnok Éva endokrinológus szakorvos különböző felépítésű, de azonos koncepciójú online programjai közül mindenki ki tudja választani a neki valót.  

    További információ: Programok

    Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu  címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr8116633676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása