Személyes gondolataim a Covid-generáció gyereknapjáról – Dr. Farkas Kitti cikke

2021. május 29. - dr. Farkas Kitti

Én a kacsamesék generációhoz tartozom, amely már azt is tragédiának élte meg, hogy Antall József miniszterelnök halála miatt megszakították a vasárnapi Kacsameséket a tévében. A mostani gyerekek a Covid generáció. El sem tudjuk képzelni, hogy az ő traumájuk mekkora. Emberéletek, családok mentek tönkre, egészségügyi dolgozók lelke sérült és most kezdjük el érezni azt, hogy foglalkoznunk kell a regenerációval, a hosszútávú hatások, károk felmérésével és enyhítésével. Ennek részeként a gyermekeink veszteségeivel.

Sok gyerek sajnos megélte közvetlen közelről a járvány pusztító erejét, mert elvesztette szerettét. De minden gyerek sérült ebben az évben. Kimaradtak lépések az életükben, amelyeket már nem lehet pótolni, nem tér vissza a szalagavató, az erdei iskola lehetősége. Mindig érezni fogják az űrt, amit ezekben a hónapokban a közös tanulás, sportolás élménye, a mozizás, csavargás, vagy egyszerűen csak az együtt lenni jó érzésének hiánya okozott._mg_4812_1.jpg

Egy USA-ban végzett elemzés szerint a gyerekek átlagos képernyőideje a Covid alatt felkúszott napi 5 órára, ami az iskolai oktatáson, tanuláson felüli időt jelenti. Rémisztő adat, de ki tudja őket, vagy a szülőket hibáztatni? Az otthonunk lett minden, a munkahely, az iskola, az ovi, a játszótér és sokszor a börtönünk. Egy helyszínen kellett az életünk minden síkját megélni.

Szükséges, de különösen fájó pontja volt a zárásnak, hogy a gyerekek mozgása a minimumra esett. Nem voltak a mindennapi tesiórák, a különfoglalkozások, úszás és a csoportos kirándulások. Mindez párosult azzal, hogy Magyarországon a Covid egy éve alatt a magyarok összesen 50 millió kilót híztak, ebből sajnos bőven jut a gyerekeknek, miközben minden ötödik gyerek már így is túlsúlyos.

Miről szól a gyereknap?

A gyereknap az 50-es évektől az ENSZ határozata szerint az egyetemes ünnepnap a világban, amelynek célja a gyermekek kizsákmányolása elleni harc, a gyermekek egészségvédelme és a gyermekek jóléte érdekében és a tanulási lehetőségek megjavítása érdekében kifejtett küzdelemre felhívni a figyelmet. Ünnepelni az elért eredményeket és további tevékenységre ösztönözni minket.

Ebben az évben a koronavírus zsákmányolta ki a gyermekeinket és károsított a fizikális és mentális egészségüket és a jólétüket.

Poszt-Covid

Elérkezett a regeneráció ideje, miközben a veszély nem múlt el, készenlétben kell lennünk és megerősíteni magunkat egy esetleges (és remélhetőleg soha be nem következő) következő küzdelemre. A betegség után a poszt-Covid terápia, a gazdaság újraindítása, az egészségügyi dolgozók mentális regenerációja, minimum annak az 50 millió kilónak a leadása, ami most feljött a magyarokra és most gyereknap alkalmából fontos kiemelni azt is, hogy a gyermekeink testi, lelki regenerációja meghatározó része kell legyen ennek az újraindítási folyamatnak.

Talán itt az ideje mindent újragondolni?

Minden válság egy lehetőség, hogy utána valami jobbat és újat építsünk. Egy esély arra, hogy ne csak a korábbi állapotot próbáljuk visszaállítani, hanem építeni valami újat, fejlődni, változtatni valamin, ami nem volt jó.174966353_2276469535826987_5594932080553301534_n.jpg

Orvosként, aki dolgozik az intenzív osztályon és dolgoztam a Covid részlegen az elmúlt hónapokban fontos feladatomnak tartom a lehető leghangosabbra tekerni a hangerőt, hogy a túlsúly borzasztó kockázat minden betegség esetében, Coviddal szemben szinte esélye sem volt annak, aki túlsúlyos. Borzasztó károkat okoz a túlsúly a hétköznapokban is a testben és az egész életminőségünk szempontjából is. Olyan károkat, ami egyrészt beteggé tesz, másrészt a betegségekkel szemben védtelenné. És ez már nem csak a Covidről szól. A daganatos betegségekről, a szív-és érrendszeri betegségekről és első helyen az anyagcsere betegségekről.

50 millió kilót szedtek fel a magyarok egy év alatt. Úgy, hogy már előtte is vezető volt az elhízás tekintetében Magyarország Európán belül, a világon pedig a negyedik.

Az Alakorvoslás Programot pár éve azért hoztam létre, mert szeretném, ha szakszerű és könnyen elérhető megoldást kaphatnának a túlsúlyosok. Amivel sikert érnek el, amivel lefogynak és tartósan át tudják alakítani az életüket, egy jobb életminőséget elérni. A „csodafogyókúrákból” elég, a fogyókúrás cuccokkal együtt, kudarcot vallottak. Rendes ételeket kell enni, egy jól felépített táplálkozási rendszerben és mozogni. Nincs titok, csoda, ne is várjuk.

Talán itt az ideje mindent újragondolni és egy új életvitelt kialakítani? Határozottan IGEN! Ne nyugodjunk meg, hogy de jó, most sem haltunk meg, hiába féltünk tőle egy évig, elmúlt a járvány, elmúlik a félelem is. Majd izgulunk a túlsúly miatt később, hogy végre fellélegezhetünk, nem fogjuk egyből sanyargatni magunkat. Ne nyugodjunk meg, hogy mi csak 4-5 kilót szedtünk fel, ne legyen az az új normális testsúlyunk. Ne gondoljuk, hogy a gyerekeink kikerekedését majd nyáron úgyis lemozogják.

Tegyünk érte, most! Legyen ez egy lehetőség az újra, a jobbra, egy új családi életmódra, amelynek középpontjában a mozgás, a rendes ételek fogyasztása áll.

A gyerek testsúlya, életmódja csak családban kezelhető

Évek óta készülök arra, hogy foglalkozzunk a gyerekkori elhízással is, de a szakértők, gyermekendokrinológusok, gyermekorvosok mind azt mondják, hogy a gyermek túlsúlya a család szokásai miatt alakulnak ki, ezért nem lehet a gyerekkel foglalkozni, a családdal kell.

Gyereknap alkalmából szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ebben a borzasztóan nehéz időszakban gyermekeink fizikai, mentális egészségük és jólétük szempontjából az első és legfontosabb, amit tehetünk az, hogy együtt mozog a család és figyelünk az életmódunkra.175195813_771779310205178_2598121692782316316_n.jpg

A közös zabálás, nasi hegyek, chipsek, vattacukor felvásárlása helyett egyen együtt a család, figyeljetek egymásra, egyetek valami finomat, de értékes tápanyagokban gazdag fogásokat. Az édesség is olyan legyen, amiben van valami tápláló, túró, vagy gyümölcs. Közben beszélgessetek egy jót, sztorizzatok, hozzatok elő gyerekkorotokból vicces történeteket. Figyeljetek egymásra és nevessetek.

Játékbolt, dologi tárgyak vásárlása helyett, illetve nagy számítógépezés helyett találjatok ki valamilyen közös élményt, programot, amiben mozogtok. Egy kirándulás, bobozás, biciklitúra, kalandpálya mind kitűnő lehetőség mozogva szórakozni.

Nem csak a testi, de a lelki regenerációban is sokat ad az egész család számára és ez messze túlmutat az esetleges túlsúlyon.

A gyerekeink fontosak nekünk és a gyerekek fontosak az egész világnak, hiszek rajtuk múlik, milyen lesz a világ jövője.

Nyomkodás helyett NYOMÁS!

Lépj be a privát Facebook csoportunkba, amely arról szól, hogy a képernyőidőnk legalább negyedét mozgásra fordítjuk. Ezzel szeretnénk ösztönözni az embereket, családokat arra, hogy mozogjanak többet. Hétfőtől nyár végéig minden héten segít ebben nekünk a csoport mentora Hallgató-Csík Ivett általános iskolai és főiskolai testnevelő és ultrafutó. Végigkövethető klassz tornákat, tippeket, kihívásokat és egy sportos közösség szuper motiváló erejét nyújtjuk az egész családnak, hogy így segítsünk a regenerációban, kilábalásban és egy új jobb kialakításában.

Természetesen nem csak prédikálunk, mi magunk is folyamatosan mozgunk és töltjük fel a csoportba az edzéseinket.

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr716575328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása