A fogyókúrás programok 80%-a mögött nincs szakember!

Fontos az egészséged? Akkor miért nem bízod szakemberre? 1. rész

2021. április 14. - dr. Farkas Kitti

Fogorvos kezeli a fogunk, mérnök tervezi a házunk, autószerelő javítja az autónkat - mégis úgy tűnik, a fogyókúránk és életmódunk mikéntjét inkább bízzuk hozzá nem értőre, mint szakemberre. Magyarország a 4. helyen áll a világrangsorban, Európában vezet az elhízottak arányát tekintve, így nem csoda, ha virágzik a fogyókúrás biznisz, szinte folyamatosan új programok és szereplők hirdetéseibe és szerepléseibe botlunk. Ideje feltenni a kérdést: ennek nem fordítva kellene akkor lennie? 

Orvosként számtalanszor találkoztam azzal, hogy a fogyni vágyó valamilyen szakszerűtlen módszerrel próbálta leadni a túlsúlyát, ezért is kezdtem a területtel foglalkozni. Most megnéztem azt, hogy a piacon elérhető módszerek közül hány olyan van, ami mögött valamilyen szakirányú végzettséggel rendelkező áll. A helyzet elkeserítő.

Kutatásom során 40 ismert és népszerű fogyókúrás programot vizsgáltam, melyekben közös, hogy személyes tudásra / szakértelemre és / vagy saját és résztvevői tapasztalatra hivatkozva kínálnak valamilyen szabályrendszeren alapuló módszert, és mellé általában saját terméket.

Miközben erős és megingathatatlannak tűnő, igazságokként előadott kijelentéseket tesznek, a legnépszerűbb magyar diétás programok kitalálói és képviselői között meglepően kevés a szakember. Az általunk vizsgáltak közül csak minden ötödik módszer kitalálója rendelkezik valamilyen szakértői végzettséggel. 

A diétás programok kínálata végeláthatatlan és sokszínű. Mindez persze lehetne jó hír is, de valójában megnehezíti a sokat próbált vagy teljesen kezdő diétázók számára a megfelelő program kiválasztását. Mindegyik program másra esküszik, ami az egyiknél a siker kulcsa, az a másiknál a tiltó listán szerepel. Különböző diétákra természetesen szükség van, hiszen nem vagyunk egyformák, ugyanakkor az ellentmondásos különbségek hátterében sok esetben a szakértelem hiánya áll. 

De kiben bízhatunk meg, ha diétás programba kezdenénk? Kit tekinthetünk szakértőnek? Fontos megemlíteni, hogy a plusz kilók, az elhízás nem csak esztétikai problémákat jelentenek és nem elegendő csak a külsőségekre fókuszálni a diéta során. Azok a csodadiéták, melyek legfontosabb célja a tökéletes alak elérése, nem feltétlen veszik figyelembe, hogy - akárcsak az elhízás - a szakszerűtlen fogyás is számos egészségügyi problémához is vezethet, mint például a vércukorszint ingadozás, a kimerültség vagy a hormonháztartás felborulása. A hozzá nem értéssel összeállított diétás étrend, mely túlzott fehérjebevitelt javasol, veseelégtelenséghez, ízületi megbetegedésekhez is vezethet, míg a túlzott szénhidrátmegvonás fejfájást, rossz közérzetet, a szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenését vonhatja maga után. 

Ha a célunk, hogy a fogyást egészséges körülmények között érjük el, érdemes olyan szakértőre bízni magunkat, aki hiteles, tudását megalapozott, egészségügyileg helytálló tényekre alapozza; végzettségét tekintve pedig orvos, dietetikus, vagy táplálkozási szakértő. _mg_4812_1.jpg

Még egy személyes megfigyelést hozzátennék. A bűntudatkeltés az egyik eszköz, mellyel a szakértőnek látszó guruk manipulálják a fogyásra vágyókat. A hibáztatással görcsös megfelelési kényszert párosítanak a fogyáshoz, és így harcnak tekintik majd a fogyókúrát, negatív élmény lesz az életmódváltás azoknak – a leginkább nőknek –, akik amúgy is sebezhető lelkiállapotban állnak neki az adott diétának. A nőhibáztatásból számos iparág szereplői gazdagodtak meg, ez pedig a fogyókúrás iparban sincs másként. 

Az elhízás hátterében azonban számos olyan lelki probléma is állhat, melyet a fogyni vágyó hibáztatásával még tovább mélyíthetnek az ilyen módszereket alkalmazó guruk. A programokra jelentkezők ugyanakkor általában lelkesek, elszántak és egyetlen céljuk van: a fogyás. Mindez kedvez a csodadiétákat kínálóknak, hiszen könnyebben befolyásolhatják a bizonytalan, a fogyás érdekében bármire kész jelentkezőket látszólagos, akár káros étrenden és módszereken alapuló programjukkal. 

Nem nehéz belátni, hogy a megnyerő marketinggel rendelkező, ugyanakkor nem valós eredményeken, sokkal inkább bűntudatkeltésen alapuló diéták nem fognak segíteni a fogyni vágyóknak a céljuk elérésében. És ez nem a programban résztvevők hibája! Hogy is lehetne az? Hiszen ők csak követik az általuk szakértőnek hitt guru útmutatásait, tanácsait, mit sem sejtve arról, hogy a legfőbb bizalmasuknak hitt tanácsadó pont az ő bizonytalanságukat használja ki annak érdekében, hogy hosszútávon magához láncolja őket és sikertelen fogyás esetén elhárítsa saját felelősségét.

Azt gondolom, itt az ideje, hogy a szakértelem nélküli módszerek az áldozathibáztatással együtt a múlté legyenek, és a szakmai programok nyújtsanak valódi segítséget az embereknek, amelyekkel a fogyás ne kudarc, hanem egy tartósan elérhető cél legyen.

A sorozat következő részében a hatástalan és veszélyes nézetekről lesz szó. Ne felejtsétek el, ha sokat ismételnek egy állítást, attól az még nem lesz igaz.

Az Alakorvoslás Program egy orvosok által kidolgozott online életmód program. 

További információ: Programok

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu  címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr2416500188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása