Zabálás után koplalás? Rossz ötlet!

A fogyókúra előtti átvezető napokról

2020. december 26. - dr. Farkas Kitti

Az ünnepi étkezés végén előfordul, hogy úgy érezzük, akkor most konkrétan semmit nem akarunk enni. Egy-egy kilengés után, mint most a karácsony, szilveszter, de lehet szülinap, nyaralás, bármi, adja magát, hogy másnap drákói szigorral álljunk a táplálkozásunkhoz. Ez nem jó ötlet! Miért? Ezt mutatom most be!

Egy kis élettan

A bélrendszerben áramló vér az ún. „enterohepatikus keringés” útján az anyagcseretermékeket a bélből a májhoz szállítja. Amikor túlesszük magunkat, nemcsak a beleinket terheljük meg, a májunkat is.  Az enterohepatikus kifejezés jelentése: a belekből, pontosabban a zsigerekből (enterális) a máj (hepatikus) felé. A máj egyik fő feladata az anyagcseretermékek lebontása, méregtelenítése. Ha nagyon megterheljük a beleinket, azzal ugyanúgy leterheljük a májunkat is. Viszont az anyagcseretermékek lebontásán és átalakításán kívül a májnak számos egyéb feladata van. Részt vesz a vércukor szabályozásában, fontos fehérjék és hormonok termelését és lebontását végzi, zsírok-, szénhidrátok-, vitaminok- és vas raktározását látja el, valamint az epe képzése és kiválasztása révén jelentős feladata van a bélcsatornában zajló emésztőfolyamatokban is.fo_brandkep.jpgViszont egy túlevés után sajnos azzal lesz leginkább elfoglalva, hogy a túlzott mértékben képződött anyagcseretermékeket lebontsa. Hagyjuk hogy ezt véghez vigye, ne várjuk tőle még a vércukorszintünk stabilizálását is, vagyis azt hogy a szénhidrát raktárból mobilizálja a glikogént. Mentesítsük ezalól és gondoskodjunk mi néhány átvezető napon egy kiegyensúlyozott táplálkozással a stabil vércukorszintünkről.

Nagyon nem ajánlom, hogy rögtön az ünnepek után, például újév első napján belekezdjünk a fogyókúrába. Szélsőségből nem szabad a másik szélsőségre váltani. Ha sokat ettünk-ittunk, másnap a májunk le van terhelve azzal, hogy feldolgozza azt a sok luxuskalóriát, méregtelenítse az alkoholt, amivel megterheltük a szervezetünket. Ilyenkor ne várjuk, hogy még a szénhidrát raktárakból is energiát kelljen felszabadítania, ne kezdjünk rögtön szigorú diétába. Mert ha így teszünk, májunk nem tudja jól végezni a dolgát, mi pedig rosszul fogjuk érezni magunkat.

Akkor mit tegyünk? 

119889770_10217331385258487_4568447261835205420_o_1.jpg

  • Tartsunk egy-két átvezető napot, amikor könnyebb ételeket eszünk, de még nem fogyókúrázunk. Így biztosítjuk a stabil vércukorszintet, így a májunk hamarabb elvégzi a luxuskalóriák feldolgozását.
  • Mozogjunk egy nagyot, lehetőleg éhgyomorra, alacsony intenzitással.
  • Igyunk sok vizet, minimum 3 literrel. 
  • Tartsuk az ajánlott táplálkozási keretet és moderáltan, de együnk. Reggel és este fehérjében dús, szénhidrátban szegény fogást, ebédre pedig mehet egy kis szénhidrát is, a fehérje pedig legyen bőséges.
  • Figyeljünk arra, hogy meglegyen a 7 óra alvás. 
  • A néhány nap átvezetés után pedig csináljunk egy minimum két hetes anyagcsere helyreállító fogyókúrát, majd folytassuk egy kiegyensúlyozott, szakmai alapon kidolgozott programmal egészen a célunkig.


Összefoglalva tehát a célunk az egyensúlyi állapot helyreállítása és ne a szervezetünk „rángatása” legyen.

Január 9-én indul 12 hetes közös fogyásunk!

Segítünk, hogy helyes módszerrel fogyj, elérd azt az alakot, amire vágysz és meg is tudd majd tartani.
Végig személyesen jelen leszünk, Bajnok Éva doktornővel mentorként támogatunk, heti videóüzenetekkel, csoportos Zoom konzultációkkal készülünk.

Gyere, tarts velünk! Kattints a részletekért.

 

https://www.facebook.com/events/679549797166352

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr2116358206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása