A három legjobb karácsonyi desszert diétásan

2020. december 21. - dr. Farkas Kitti
A karácsony természetes velejárója a karácsonyi desszertek elkészítése és elfogyasztása, és erről a világért se beszélnék le senkit. De ügyeljünk arra, hogy "tudatos kilengést" tartsunk és ne mértéktelen zabálásba torkolljon az ünnep. Két dologra figyeljünk ennek érdekében: az egyik, hogy mikor sütizünk, a másik, hogyan készítjük el a sütit. Ebben segítek most. 

Mikor sütizzünk? Ebédnél. 12-14 órakor a testünk inzulinérzékenysége a legjobb, azaz a bevitt tápanyagokat jobban fel tudja használni, mint reggel, vagy este. Ha ebéd után sütizünk, akkor az kevésbé “fáj”, mintha reggel, vagy este. A reggelit külön kiemelném, hiszen nem igaz az, hogy ha reggel esszük, majd lemozogjuk. Sajnos egész napra felültet minket a vércukor hullámvasútra egy reggeli süteményevéssel.
Sütizni jó, és még jobb ebédre. :) 

Hogyan készítsük el a sütiket? Ahol lehet a cukrot cseréljük édesítőszerre és igyekezzünk csökkenteni a glikémiás indexét a sütinek. Nézzünk most 3 népszerű karácsonyi sütit, amit diétásan készítettünk el. 

Fehércsokis-levendulás mákos guba 
  • 6 db korpás/zabpelyhes kifli (kb. 280-300 g)
  • 3,5 dl tej (vagy zabtej)
  • 200 g darált mák
  • 30-40 g 1:4 édesítő por (175 g cukornak megfelelő mennyiség)

Öntet

  • 1 tábla hozzáadott cukrot nem tartalmazó fehércsoki
  • 1-2 teáskanál szárított levendulavirág
  • 0,5-1 kupak folyékony édesítő
  • 3 dl víz + 3 dl tej (zabtej)
  • 1 csomag tejszín ízű pudingpor

Helyette választhatunk klasszikusan vaníliasodót is, amit cukormentesen készítsünk el, édesítőszerrel.

A kifliket szeltekre vágjuk előző nap, konyharuhával letakarjuk. A mákhoz keverjük az édesítő port (mokkáskanállal kóstolhatjuk elég édes-e). 3 dl tejből és 3 dl vízből, egy zacskó pudingporból, híg pudingot főzünk. Ízesítjük folyékony édesítővel és levendulával. Vízgőz felett vagy alacsony hőfokon mikróban megolvasztjuk a fehércsokit, majd a híg pudinghoz keverjük. A kifliket egy tálba tesszük és rálocsoljuk a 3,5 dl zabtejet (szükség esetén picit ízesítve édesítővel és vaníliaaromával), rászórjuk az édesítős mákot, jól összeforgatjuk.

Ezt megsüthetjük 180-200 fokon sütőben, majd ha kész, rárétegezzük a fehércsokis-levendulás krémet és kész is.

Karácsonyi linzer131170020_703387043711072_6103447114096279459_o.jpg

Hozzávalók :
  • 120 g zabpehelyliszt
  • 80 g margarin
  • 40 g eritrit
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj / gyömbér)
  • light dzsem (darabonként fél kiskanálnyi)
Elkészítés:
A zabpehelylisztet az édesítővel és a fűszerrel összekeverem, majd hozzámorzsolom a margarint. A kézmelegemtől a margarin megpuhul és addig gyúrom, amíg kellemes gyurma állagú tésztát nem kapok.
Folpackba csomagolom, beteszem a hűtőbe 1 órára pihenni, majd utána zablisztezett gyúródeszkán 3 mm-re kinyújtom és kiszaggatom. Előmelegített sütőben 180 fokon pontosan 15 percig sütöm alsó-felső módban. (Légkeverés esetén elvileg 10 perc.) Mikor kész, hagyom teljesen kihűlni, majd baracklekvárral nagyon óvatosan összeragasztom. (Ha még meleg, könnyen szétesik.) Dobozban tárolom. Ha túl omlós lenne, tálalás előtt picit hűtőbe rakom.

Ebből a mennyiségből kb 8 db lesz, így érdemes többszörözni a hozzávalókat.


Karácsonyi mézes131276081_703417107041399_5980536322388560867_o.jpg

Hozzávalók:
- 75 g zabpehelyliszt
- 1,5 evőkanál poreritrit
- 1 db tojássárgája
- 1 evőkanál kókuszzsír
- háromnegyed teáskanál sütőpor (vagy szódabikarbóna)
- kb. 1,5 teáskanál mézeskalácsfűszerkeverék (vagy 1 teáskanál méz, 2-3 csipet fahéjjal, 1 csipet gyömbérrel)
A hozzávalókat összegyúrjuk és két sütőpapír között kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk a formákat. Sütőpapíros tepsin 170 fokon, alsó-felső sütési módban kb. 15 percig sütjük.
Tipp: Az ízesítéssel bátran kísérletezzetek.

Készítsük el ezeket desszerteket, fogyasszunk belőle bátran egy adagot (!) ebéd után és garantáltan nem szalad el a súlyunk tőle.

Karácsonyi Program Mautner Zsófival szezonális programunkban a hagyományos és reform előételek, főételek mellett szuper desszertrecepteket is találtok. 

Most 75% kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a programot itt
 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr3216354134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása