Mikor sütizzünk? Ebédnél. 12-14 órakor a testünk inzulinérzékenysége a legjobb, azaz a bevitt tápanyagokat jobban fel tudja használni, mint reggel, vagy este. Ha ebéd után sütizünk, akkor az kevésbé “fáj”, mintha reggel, vagy este. A reggelit külön kiemelném, hiszen nem igaz az, hogy ha reggel esszük, majd lemozogjuk. Sajnos egész napra felültet minket a vércukor hullámvasútra egy reggeli süteményevéssel.
Hogyan készítsük el a sütiket? Ahol lehet a cukrot cseréljük édesítőszerre és igyekezzünk csökkenteni a glikémiás indexét a sütinek. Nézzünk most 3 népszerű karácsonyi sütit, amit diétásan készítettünk el.
Fehércsokis-levendulás mákos guba

- 6 db korpás/zabpelyhes kifli (kb. 280-300 g)
- 3,5 dl tej (vagy zabtej)
- 200 g darált mák
- 30-40 g 1:4 édesítő por (175 g cukornak megfelelő mennyiség)
Öntet
- 1 tábla hozzáadott cukrot nem tartalmazó fehércsoki
- 1-2 teáskanál szárított levendulavirág
- 0,5-1 kupak folyékony édesítő
- 3 dl víz + 3 dl tej (zabtej)
- 1 csomag tejszín ízű pudingpor
Helyette választhatunk klasszikusan vaníliasodót is, amit cukormentesen készítsünk el, édesítőszerrel.
A kifliket szeltekre vágjuk előző nap, konyharuhával letakarjuk. A mákhoz keverjük az édesítő port (mokkáskanállal kóstolhatjuk elég édes-e). 3 dl tejből és 3 dl vízből, egy zacskó pudingporból, híg pudingot főzünk. Ízesítjük folyékony édesítővel és levendulával. Vízgőz felett vagy alacsony hőfokon mikróban megolvasztjuk a fehércsokit, majd a híg pudinghoz keverjük. A kifliket egy tálba tesszük és rálocsoljuk a 3,5 dl zabtejet (szükség esetén picit ízesítve édesítővel és vaníliaaromával), rászórjuk az édesítős mákot, jól összeforgatjuk.
Ezt megsüthetjük 180-200 fokon sütőben, majd ha kész, rárétegezzük a fehércsokis-levendulás krémet és kész is.

Hozzávalók :
-
120 g zabpehelyliszt
-
80 g margarin
-
40 g eritrit
-
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj / gyömbér)
-
light dzsem (darabonként fél kiskanálnyi)
Folpackba csomagolom, beteszem a hűtőbe 1 órára pihenni, majd utána zablisztezett gyúródeszkán 3 mm-re kinyújtom és kiszaggatom. Előmelegített sütőben 180 fokon pontosan 15 percig sütöm alsó-felső módban. (Légkeverés esetén elvileg 10 perc.) Mikor kész, hagyom teljesen kihűlni, majd baracklekvárral nagyon óvatosan összeragasztom. (Ha még meleg, könnyen szétesik.) Dobozban tárolom. Ha túl omlós lenne, tálalás előtt picit hűtőbe rakom.
Ebből a mennyiségből kb 8 db lesz, így érdemes többszörözni a hozzávalókat.
Karácsonyi mézes
Készítsük el ezeket desszerteket, fogyasszunk belőle bátran egy adagot (!) ebéd után és garantáltan nem szalad el a súlyunk tőle.
Karácsonyi Program Mautner Zsófival szezonális programunkban a hagyományos és reform előételek, főételek mellett szuper desszertrecepteket is találtok.
Most 75% kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a programot itt.