Szaloncukor és az alakunk? (+1 "csináld magad" recept)

2020. december 19. - dr. Farkas Kitti
Ez az édesség gyerekkorunk kedvence, amit akár egész nap lopkodtunk a karácsonyfáról, majd a csokit elmajszolva az üres csomagolást gondosan visszahelyeztük, hogy szüleink ne vegyék észre a csínyt. Felnőttként is bele-belefutunk abba, hogy ezt a gyerekkori "csínytevést" ismételjük meg. De vigyázzunk vele, mert ezzel szinte észrevétlenül visszük be a kalóriákat a szervezetünkbe és tesszük a vércukorszintünket hullámvasútra, ami miatt sokkal többet hízunk majd, mint szeretnénk. Lehet azonban szaloncukrot is enni a "tudatos kilengés" jegyében, nézzük is, hogyan.

 A karácsony a tudatos kilengés időszaka. Engedjük el magunkat, de ne hagyjuk el magunkat!  Ha egy jól működő anyagcserével ültünk az ünnepi asztalhoz, akkor aligha tudunk 3 nap alatt elhízni, de könnyedén el tudunk indulni a hízás lejtőjén. Fogyasszuk most is jóízűen a szaloncukrot, de ebéd után desszertként, ne bármikor a nap folyamán és mértékkel. Karácsonykor legális a „bűnözés”, de nem árt tudni, mennyi plusz energiát viszünk be a szervezetünkbe és érdemes a kisebb „bűn” felé hajlani. Igaz ez a szaloncukorra nézve is.img_0145.jpg

Ma már a klasszikusok mellett mindenféle mentes változatok is kaphatóak az áruházakban és a neves cukrászdákban. Jó, ha tudjuk, hogy ezek gyakran kalória- és szénhidrátdúsabbak (és sokkal drágábbak), mint a hagyományos változatok, így ha intolerancia vagy érzékenység nem indokolja, ne ezeket válasszuk. A csomagoláson található címkét átolvasva döntsünk tudatosan! Ha mégis szeretnénk egészségesebb változatot fogyasztani idén, készítsük el mi magunk! Amellett, hogy fele annyiba kerül, mintha megvásárolnánk, nagyszerű közös családi program az adventi időszakban.

Az interneten több szaloncukor recept is található, nagyon egyszerűek. Nekem a zselés a kedvencem, amelyhez csak gyümölcslé vagy gyümölcspüré, zselatin és olvasztott étcsoki szükséges. Én light gyümölcslevet szoktam használni, hiszen abban sokkal kevesebb kalória és cukor van. 
Házi zselés szaloncukor:
Hozzávalók (kb 20 db-hoz):

- 3 dl gyümölcslé
- ízlés szerint eritrit
- 20 g zselatinpor (zselatinfix-szel is működik)
- 75 g (1 tábla) cukormentes csokis (Torras)
- 1 tk kókuszolaj

Elkészítés: A gyümölcslevet felforraljuk, az édesítőt és a zselatinport hozzáadjuk, miközben folyamatosan keverjük, forrástól számítva fél percig főzzük, majd műanyag edénybe vagy szilikonos jégkockatartóba öntjük és lehűtjük. Ha kihűlt, feldaraboljuk / kivesszük a formából, a megolvasztott és a kókuszolajjal elkevert (nem túl forró) csokiba mártjuk és megvárjuk, míg megdermed.
shutterstock_1600836712.jpg
Ráadásul bárhogy variálhatjuk az általunk készítetteket, különböző ízű gyümölcslevekből, különböző ízű aromákkal ízesíthetjük őket. A cukormentes csokik is plusz variációkat jelentenek, így például a multivitaminos zselés szaloncukor nagyon finom lehet narancsos étcsokival, a kókuszos pedig fehércsokival. Miután megdermedt rajtuk a csokimáz, be is csomagolhatjuk őket.

Alkossátok meg Ti is a saját szaloncukrotokat!

Karácsonyi Programunkban szuper recepteket, hagyományos és reform menüsorokat találtok.
Mautner Zsófi pedig az egyik kedvenc ünnepi ételének az elkészítését is megosztja velünk.

Vásárold meg a programot itt

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr8516350674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása