3+1 pizza recept diéta idején

2020. november 05. - dr. Farkas Kitti

A pizza egy szuper étel, amit csak imádni lehet. Tényleg tilos egy súlycsökkentő diétában? Á, dehogy! A sima, klasszikus pizzatészta egy kis reform után fogyasztható simán ebédre, amikor a sejtjeink inzulinérzékenysége jó. De mutatunk 3 alternatív pizza receptet is, amivel feldobhatod a diétád. Mind isteni és nagyszerűen támogatja a célod elérését, azt az alakot, amit szeretnél. 

Karfiolpizza (Easy ebéd, két adag)
karfiolpizza.jpg
300 g karfiol
1 db tojás
75 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
25 g sovány sajt
125 g passata, passzírozott paradicsom
100 g csirkemell
50 g füstölt sertés sonka
100 g light mozzarella

A receptben használt fűszerek: bazsalikom, oregánó, só, bors

A kockázott csirkemellet fűszerezzük görög fűszerkeverékkel, és egy borsónyi olajon megpirítjuk 5-6 perc alatt. A karfiolt konyhai robotgéppel aprítjuk, majd 4-5 percre mikróba tesszük. Ezután konyharuhába csavarjuk, és kinyomjuk belőle a felesleges vizet. Hozzáadjuk a lisztet, a reszelt sajtot, a tojást, pár csipet sót és bármilyen zöldfűszert. Sütőpapíron eloszlatjuk, mintha egy pizza tészta lenne, és 15 perc alatt elősütjük. Ezután megkenjük a passzírozott paradicsommal, gazdagítjuk az olajon átpirított, kockákra vágott csirkemellel, a darabokra vágott sonkával, szórunk rá egy-egye teáskanál bazsalikomot, oregánót, majd a light mozzarellát (egyéb light sajt is használható). Ízesíthetjük még gombával, hagymával, cukkinivel, kaliforniai paprikával, koktélparadicsommal, olívabogyóval is. Sütőbe visszatéve 5-8 perc alatt készre sütjük, attól függően, mennyire szeretjük ropogósan.

Tipp: Ha párban csináljátok a programot, akkor a női programban leírt adagot megszorozzuk 1,5-tel, és 1/3-a a hölgyeké, 2/3-a az uraké.

Túró alapú pizza (Speed 1-3. napi ebéd, két adag)

250 g zsírszegény túró
1 tojás, 40 g zabpehelyliszt
100 g selyemsonka
80 g light mozzarella
ízlés szerint zöldség a szabadon választhatóakból (pl.: gomba, rukkola)

Először csak a tésztát kell sütni 200 fokon, amíg szilárd nem lesz (kb. 10 perc), aztán feltéttel együtt a sajt pirulásáig sütöttem. A tésztát lehet fűszerezni például oregánóval. 

Tonhalas brokkolipizza (Speed ebéd, egy adag)

tonhalas_brokkolipizza.jpg
5 közepes brokkoli rózsa (kb. 1/3 fej, kb. 180g)
1 db tojás (kb. 50 g)
0,2 db hagyma
1 csapott tk útifű maghéj
1 gerezd fokhagyma
só, fehér bors, koriander
80 g tonhal sós lében (1 kis konzerv)
0,2 db lilahagyma
80 g (kb. 3-4 marék) kukorica
1 kis marék (8 g) kapribogyó
50 g mozzarella light apróbb darabokra vágva
2-3 evőkanál passzírozott paradicsom
oregánó, bazsalikom
só, bors

A brokkolit mikróban (vagy gőz fölött) megfőzzük, összeturmixoljuk a többi hozzávalóval (tojás, hagyma, útifű maghéj, fokhagyma), ízesítjük ízlés szerint sóval, fehér borssal és korianderrel. Sütőpapírral bélelt tepsiben pizzatészta formájúra igazítjuk, 180 fokon kb. 10 perc alatt elősütjük. Átfordítjuk (amihez célszerű másik tálcát használni, szintén sütőpapírral bélelve), visszacsúsztatjuk a tepsibe, rákenjük a fűszerekkel elkevert paradicsom alapot, majd a tonhalat, lilahagymát és sajtot is. A sajt pirulásáig sütjük.  

+1 a nagy klasszikus: 
Sonkás házi pizza vegyes salival (Easy ebéd, három adag) 
sonk_is_h_izi_pizza_vegyes_salival_1.png
75 g teljes kiőrlésű búzaliszt vagy zabpehelyliszt
75 g búzaliszt
1 ek olívaolaj
0.5 csomag szárított élesztő
100 g paradicsompüré, sűrített paradicsom
80 g sonka
35 g kukorica konzerv
75 g light sajt

A receptben használt fűszerek: bazsalikom, oregánó, koriander, curry (édes vagy csípős), só

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, érdemes a lisztet először a fűszerekkel (1 teáskanál bazsalikom, 0,5 tk oregánó, 0,2 tk koriander, pár csipet só) elkeverni majd az olajat és 1 dl vizet hozzáadni. Meleg helyen 30-40 percet kelesztjük nedves konyharuhával letakarva, addig elkészítjük a szószt és a feltétet. A szósz hozzávalóit összekeverjük, ízesítjük (0,5 tk koriander, 1 tk curry (édes vagy csípős)), só, kevés folyékony édesítő) és a lisztezett gyúródeszkán/pulton kinyújtott tésztára kenjük. Rászórjuk a feltétet a pizzaalapra. Sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Egy kis tál vegyes salátát eszünk hozzá zöldfűszeres joghurtos öntettel.  
További recepteket szeretnél? Az Alakorvoslás Program egyedi fejlesztésű receptkeresőjében te is megtalálod a kedvenceidet a fogyókúrádhoz. 
További infókért katt a linkre: www.alakorvoslas.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr1016274562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása