Tévhit, hogy a pajzsmirigy alulműködés okoz komoly elhízást

Dr. Bajnok Éva endokrinológus cikke

2020. május 26. - dr. Farkas Kitti

Előfordulhat, hogy a hízás hátterében betegség vagy hormonális rendellenesség áll. Ilyen ok lehet a hypothyreosis, vagyis a pajzsmirigy alulműködése. Dr. Bajnok Éva, az Alakorvoslás Program endokrinológus szakorvosa szakorvos kifejti a hypothyreosis és a túlsúly kapcsolatát, valamint tanácsot ad azoknak, akik pajzsmirigy alulműködés mellett szeretnének megszabadulni felesleges kilóiktól.

Mi is a pajzsmirigy alulműködés?

A pajzsmirigy által termelt hormonok többek között szabályozzák az anyagcsere-folyamatokat, energiaforgalmat, oxigénfelhasználást, valamint hőszabályozást. Hatással vannak a felépítő és lebontó folyamatokra, az inzulin elválasztására, tápanyag felszívódásra és hasznosulásra, az izom és idegrendszer működésére is. Ha túl kevés pajzsmirigy hormon termelődik a szervezetben, azt pajzsmirigy alulműködésnek, vagyis hypothyreosisnak nevezzük. A pajzsmirigy ezen rendellenes működése leggyakrabban nőket, bizonyos autoimmun betegségekkel élőket és egyes életszakaszokban (pubertás, terhesség, menopausa) lévőket érinthet. 

88015657_515070869209358_6294253333674721280_o.jpgHogyan okoz elhízást a PM alulműködés?

A pajzsmirigyhormonok elsősorban az anyagcserét, tehát a testünkben zajló felépítő és lebontó, energiaátalakító folyamatokat befolyásolják. Ezért számos ponton érinthetik a testsúly és testösszetétel problematikáját. Pajzsmirigy alulműködésben csökken az alapanyagcsere, oxigén és energiafelhasználás (kevesebb energiára van szüksége a szervezetnek), hőtermelő képesség (ezért fázunk) és az ún. spontán motoros aktivitást (van-e kedvünk mozogni). Hatással van a folyadék és sóháztartásra (folyadékvisszatartás is növeli a testsúlyt, teltebbnek érezzük magunkat), az izom-izület működőképességére (fájhat, feszülhet, gyenge lehet). Ha lassul a pulzus, esetleg vérszegénység, felszívódási zavar tarkítja a képet teljesítményünk tovább romlik. Mivel a hangulatot is negatívan befolyásolja, nem igazán motivált az illető diétázni vagy sportolni. Fáradt és inkább aludna.

A szerteágazó tünetek közül leggyakrabban a fizikai és szellemi aktivitás csökkenése, fáradékonyság, valamint a testsúlynövekedés vezeti a legtöbb embert orvoshoz. Az anyagcsere-folyamatok felborulása, a fáradékonyság miatti mozgásszegény életmód mellett könnyedén felszaladnak az extra kilók. 

Kutatások szerint a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek nagyjából felében észlelhető csökkent étvágy melletti testsúlynövekedés, ennek átlagos mértéke nagyjából 3 kg. Egyéni eltérések lehetnek, lényeges azonban megjegyezni, hogy jelentős, 10 százalékos testsúlynövekedést nem lehet csupán a pajzsmirigy rovására írni.

Fogyás pajzsmirigy alulműködés mellett

A pajzsmirigy alulműködést ki kell vizsgáltatni endokrinológus szakorvossal irányításával, és szükséges a hormonpótlás mennyiségének beállítása, illetve rendszeres kontrollja. Mellette az életmódbeli változások is hatékonyan támogatják az állapot kezelését, javulását. 

A pajzsmirigy alulműködés hormonpótlással rendkívül jól kezelhető. Az esetek egy részében a pajzsmirigy működése végül helyreáll, nem feltétlen kell élethossziglan hormont szedni. Más esetben a beállítás néha több időt vesz igénybe, (aktívan zajló gyulladás, felszívódási zavar, helytelen gyógyszerszedés, eltérő egyéni érzékenység, laborhiba), a legtöbb esetben azonban néhány hónap alatt a tünetek típusos sorrendben javulnak. Nagyjából a sikeres pótlást követő fél évben belül a megmaradó tünetek már nem írhatóak a pajzsmirigy betegség számlájára. A túlsúly tehát egy jól beállított pajzsmirigyszintet követően már többnyire nem a pajzsmirigybetegség, hanem az életmód, esetleg más fel nem derített ok miatt van.

evi_kitti_mg_2767.jpg

Étkezés naponta háromszor

Rengeteg diéta hirdeti a „többször keveset” elvet, vagyis a napi ötszöri étkezés fontosságát. Ám nem árt tudni, hogy emellett az étkezési szokás mellett jó eséllyel viszünk be többletkalóriát, így a szervezet nem tud megfelelően energiát és zsírt felhasználni. Érdemesebb az étkezések között fokozatosan hosszabb szüneteket tartani és a táplálkozást a szervezet inzulin érzékenységéhez is igazítani, mely reggel alacsony, dél körül magasabb, estére pedig ismételten kevésbé hatékony.  Annál is inkább, mivel a még nem jól beállított pajzsmirigybetegség esetén az inzulin termelés-kiválasztás a cukortermelés képessége csökkent. Ha mindenképpen nassolni való kedvünk van, akkor azt célszerű előre kiszámított, kis kalória- és szénhidrát tartalmú snack-kel kielégíteni Pl. fehérjeszelet).

Kevés szénhidrát – sok fehérje

Bizonyos csodadiéták egyes tápanyagok elhagyásán alapulnak. Az emberi szervezetnek azonban minden tápanyagra szüksége van a megfelelő működéshez. A reggeli és a vacsora legyen mindig fehérjében gazdag, alacsony szénhidráttaralmú fogás, ami állhat például túróból vagy tojásból vagy egy természetes shake-ből. Ez azért fontos, mert ébredés után az inzulinérzékenység alacsonyabb, ezért a szénhidrátban gazdag reggeli elhúzódó inzulin kibocsájtást eredményez, ami pedig gátolja a szervezet zsírégetését. Ezen felül a fehérje hamarabb laktat, emésztése során több hő szabadul fel, ami kalóriaveszteség (nem zsírszövetté alakul), ezen felül meggátolja az izomvesztést is, ami a pajzsmirigyalulműködés időszakában nagy valószínűséggel be is következett. Mivel az inzulin érzékenysége délben emelkedik, ezért az ebéd legyen a legtartalmasabb étkezés, jó minőségű és alacsony glikémiás indexű szénhidrátokkal.

Egyetek rendes kajákat!

A feldolgozott élelmiszerek az egészséges szervezetre is rossz hatással vannak, így pajzsmirigy-betegség esetén is.  A magas sótartalom kedvezőtlenül hat a vízháztartásra, vízvisszatartást, ezzel pedig súlytöbbletet okoz, ami terheli az ízületeket. A műételek gyakran szóját is tartalmaznak, mely alapanyag szintén felboríthatja a pajzsmirigy működését. Az egyéb adalékanyagok a pajzsmirigybetegség során meggyengült immunrendszerünket is befolyásolhatják, gyakrabban lép fel allergia. Elengedhetetlen tehát a rendes ételek fogyasztása. Friss alapanyagokból, lehetőleg házilag készített fogások kerüljenek inkább az asztalra. Pajzsmirigy alulműködésre jellemző székrekedés esetén megfelelő rost (35g) és folyadékbevitel (2-3 liter) ajánlott. Magasabb koleszterin szint esetén az ételek zsírtartalmát is figyelembe kell venni.

alakorvoslas_pajzsmirigy_alulmukodes.jpg

A jód felvételét gátló alapanyagok gyakori fogyasztásának kerülése

Néhány zöldség-, és dióféle nyersen fogyasztva gátolja a szervezet jódfelvevő képességét, az elegendő jód viszont nélkülözhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Így érdemes elkerülni például a fejes- és kelkáposzta, répa, repce, dió nagy mennyiségű és nyersen történő fogyasztását. Helyette készüljenek inkább magas jód tartalmú ételek például tengeri halak, tojás, tejtermékek, algafélék, bizonyos sók, illetve ásványvizek (aktuálisan zajló gyulladás alatt azonban ebben is mértékletesség tanácsolt).

Fontos a testmozgás is

Eleinte kímélő, fokozatosságra törekvő, jóleső mozgásformát válasszunk: séta, kirándulás, lassú kerékpározás. Azután mind időtartamban, mind intenzitásban és gyakoriságban növelhető a mennyiség. A pajzsmirigybetegség nem felmentés a mozgás alól!

Az Endokrin programunk Dr. Bajnok Éva endokrinológus súlycsökkentő programja inzulinrezisztencia, pajzsmirigyalulműködés, cukorbetegség, PCOS szindróma és nagyobb túlsúly esetén. Ebben a programban külön kitérünk a betegségek testsúlyra gyakorolt hatására, és arra, hogyan lehetséges a fogyás az adott betegség mellett. Bemutatjuk, hogy az Alakorvoslás Program általános módszerén kell-e változtatni. A programot a www.alakorvoslas.hu oldalon tudod megvásárolni egy egyszeri költségért, korlátlan hozzáférést kapsz a felhasználói fiókodhoz, melyben étrendet (főzős, toGO és egyszerű), edzéstervet, tanácsokat és plusz extra tartalmakat fogsz találni. 

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu címre. 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr315717666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása