Tudatos kilengés karácsonykor. Hogyan? Íme 5 tipp!

2019. december 19. - dr. Farkas Kitti

Itt a várva várt ünnep! Amikor az egész év fáradalmait kipihenhetjük, ünnepelhetjük az évet, a családunkkal, barátokkal összejövünk és élvezzük az együtt töltött pillanatokat. Természetesen ez a gasztronómia és az ünnepi étkezésről is szól (nagyon helyesen).  Nem a fogyókúráról. De szeretnénk az eddig elért eredményt lenullázni? Vagy a hízás lejtőjén egy kövér gázt nyomni? esetleg rosszullétig enni magunkat? Naná, hogy nem. Ezért fogadjátok tőlem szeretettel az alábbi 5+1 tippet, amelyet, ha betartotok, jókat esztek, isztok és az alakotok is hálás lesz érte.

1. Ilyenkor ne fogyókúrázzunk

_ooo0578.jpg

Élvezzük az ünnepeket, a közös, családi étkezéseket és a karácsonyi süteményt is. De ne a mértéktelen zabálásról szóljon a karácsony! Ha tudatosan táplálkozol és így készülsz az ünnepekre is, akkor utána se indulsz majd el a lejtőn, hanem könnyedén vissza fogsz térni a normál kerékvágásba.

2. A hadsereget, vagy a családod látod vendégül?

Vendéglátóként: Tipikus hiba, ha karácsonykor túltervezzük a menüt és ennek megfelelően is vásárolunk: ezerféle kaja, többszörös mennyiségben. Mindezen napokat dolgozunk és rengeteg pénzt beleölünk. Majd eltelik a 3 nap és úgy érezzük, mennyit dolgoztunk ezért a sok szép ételért, és milyen sok megmaradt, kár lenne kidobni, meg kell enni mind. Ez nem jó terv. Vásárolj és főzz finom karácsonyi ételeket, legyen különleges a menü. De miért kellene rosszullétig etetni a vendégeket? A kajakómától nem lesz szép az ünnep.

Vendégként: Ha vendégként te mész egy olyan vendégségbe, ahol túltolták a főzést, nyugodtan mondd, hogy élvezni szeretnéd az ízeket, mert olyan finomat. Ha rosszul leszel, akkor nem lesz szép élmény ez a csodás ebéd/vacsora.

3. Napi háromszori étkezés karácsonykor isshutterstock_1015973122.jpg

Karácsonykor nem kell számolgatnod a kalóriákat: ehetsz többet, többféle fogást, de tartsd a napi háromszori étkezést, minimum 4, maximum 6 órás szünetekkel. Ünnepek idején persze legális a „bűnözés”, de nem árt tudni, mennyi plusz energiát viszünk be szervezetünkbe, és érdemes a kisebb „bűn” felé hajlani. A legjobb, ha például ebéd után eszünk a karácsonyi desszertből, és a legkevésbé jó, ha este, vacsora után.

4. Fehérjedús reggeli, mindenben gazdag ebéd, szerényebb vacsi

A különböző tápanyagok megfelelő időben történő bevitelére is érdemes figyelned. Erre abszolút van lehetőséged, a magyar karácsonyi konyha fogásait kell csak okosan megválasztani.

Fehérjében gazdag és szénhidrátban szegény reggelit ajánlott fogyasztani.

A legtartalmasabb étkezés az ebéd legyen, desszertet is ilyenkor a legjobb enni, mert kevésbé rakódik le. A töltött káposzta, a mákos guba, a bejgli a legjobb, ha ebédre van.

Vacsora legyen könnyű és szénhidrátban szegény, ilyenkor jöhetnek a halas ételek, például egy jó hagyományos halászlé.

 5. Kompenzálás, az egyensúly visszaállítása

Egy kiadós étkezés másnapján próbáljunk beiktatni egy alacsony intenzitású mozgást, lehetőleg a reggeli előtt. Egy laza séta, esetleg egy kis kocogás segít abban, hogy az előző napi menüből a lehető legkevesebb raktározódjon el zsírban. Plusz térjünk vissza a normális étkezéshez és igyunk sok vizet.

Több napig tartó kilengés után ajánlott egy anyagcsere rendezés, amire egy alacsony energia és szénhidrátbevitelen alapuló, de fehérjét optimális mennyiségben tartalmazó diéta a legjobb. Az Alakorvoslás Speed szakasza pont ezt tudja.

+1 tipp: Segíts a testednek feldolgozni a többletet!

79421886_465299184186527_16788709332484096_o.jpg

Fogyasszátok a MedWay Diet termékeket karácsonykor is? Ha szeretnétek igen, de rá nem foglak titeket beszélni. A karácsony nem a fogyás ünnepe. Utána segít majd a fogyásban, a súly visszaszerzésben. De mégis, ha szeretnétek, akkor elmondom, miben tudnak ilyenkor segíteni.

A legjobb reggeli, hiszen fehérjedús, szénhidrátban szegény. Ha többet eszel, másnap éhesebb vagy, ehhez hozzájön az eleve magas inzulinszint, amit ha szénhidráttal csillapítasz, tuti egész nap enni akarsz majd. A MW Shake pont ezt az éhséget csillapítja úgy, hogy a reggeli természetes inzulinszintet nem emeli tovább. Azaz segíti a tested abban, hogy kontrollált legyen a kilengés, a legkisebb "kárt okozza" az aznapi kajálás.

Ebéd és vacsora előtt, ha fogyasztod, akkor pedig abban segít, hogy a menü utána kevésbé raktározódjon el zsírban.

Élvezzétek az ünnepeket, engedjétek el magatokat, de csak annyira, hogy valóban jól is érezzétek magatokat!

Kellemes Ünnepeket és fantasztikus Új évet kívánok Nektek!

www.alakorvoslas.hu 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr3515358428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása