Beköszöntöttek a hideg novemberi napok, amikor egy tányér forró leves nagyon jólesik az embernek. A leves ilyenkor nem csupán testünk átmelegítéséről gondoskodik, hanem megfelelő mennyiségű energiát és folyadékpótlást is jelent a szervezetünk számára. Persze egy szakszerű diéta nem állhat csak levesekből, a tartós és egészséges fogyáshoz kiegyensúlyozott étrendre van szükség, amely során minden tápanyagot megkap a szervezet.
Az alábbiakban két ebédre fogyasztható leves receptjét olvashatjátok. Az elsőt szigorú, intenzív diétához (Speed szakasz) ajánlom önálló fogásként, míg a második könnyedebb szakaszhoz (Easy szakasz) javasolt, egy második fogással, vagy egy finom desszerttel kiegészítve.
Melengető minestrone sajtgolyókkal (Speed szakasz)
Hozzávalók (1 személyre):
- 30 g sárgarépa (6-7 karika)
- 15 g fehérrépa (4-5 karika)
- 35 g édesburgonya (4-5 közepes kocka)
- 15 g póréhagyma (4-5 karika)
- 40 g kelkáposzta (1/4 fejből egy vastag
- szelet)
- 15 g szárzeller (6-8 szelet a szárból
- vágva)
- 10 g fehérbab konzerv (2 ek)
- 3,3 dl víz
- 0,5 dl passata, passzírozott paradicsom
- 1 evőkanál olíva olaj
- 0,5 gerezd fokhagyma
- 0,5 teáskanál bazsalikom
- 0,5 teáskanál majoránna
- 0,5 db babérlevél
- só, bors
- 100 g mozzarella light (vagy egyéb light
- sajt kockákra vágva)
- 15 g parmezán (1 ek)
Elkészítés: Kevés olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a zúzott fokhagymát is. Hozzáadjuk a póréhagymát, a répát, a zellerszárat, az édesburgonyát és a fehérrépát is. Ezeket átpirítjuk, majd felöntjük a vízzel. Megfűszerezzük a sóval, borssal, zöldfűszerekkel, és beleöntjük a passata-t. Hozzáadjuk a reszelt parmezánt, és így főzzük kb. 20-30 percig, míg a zöldségek megpuhulnak. A kelkáposzta leveleit aprítjuk, és kb. félidőben ezt is beledobjuk. Végül hozzáöntjük a leszűrt babkonzervet, és a mozzarella golyócskákra merjük a forró levest.
Thai kókusztejes zöldségleves (Easy szakasz)
Hozzávalók (2 személyre):
- 2 ek (20 g) szezámolaj
- 15 g friss gyömbér reszelve vagy szeletelve
- 1,5 gerezd zúzott fokhagyma
- 5 fej barna csiperke vagy egyéb markáns ízű gomba
- 1 nagy db (300 g) répa
- 1,5 szál citromfű
- 2 db apróra vágott chili
- 2 zöldcitrom-levél (helyette lehet lime héj)
- 300 ml kókusztej (dobozos, ital)
- 100 ml kókusz főzőkrém
- 300 g thai/kínai vegyes zöldségkeverék (mirelit is jó)
- 40 g rizstészta
- só, bors, koriander levél
Hozzávalók a desszerthez (2 személyre):
- 400 g zsírszegény túró
- fél kis doboz (75 g) natúr joghurt
- ízesítők: édesítő, limelé, narancshéj, fahéj
Elkészítés: Hevítsük fel forróra az olajat a serpenyőben, pirítsuk meg a gyömbért, a fokhagymát a citromfüvet és a chilit kb. fél perc alatt. Tegyük bele a zöldcitrom-leveleket, öntsük hozzá a kókusztejet és a kókuszkrémet. Forraljuk fel, fedjük le és főzzük lassú tűzön 15 percig. Tegyük bele a zöldségeket, a darabolt gombát, főzzük 3-4 percig, míg kicsit megpuhulnak, de azért ropogósak maradnak. Adjuk hozzá a rizstésztát és várjunk pár percet. Tálaláskor szórjuk meg zöld koriander levéllel. A leves után túródesszertet ajánlok.
Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.
További információ: https://alakorvoslas.hu/alakorvoslas
Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu címre.