Nyaralni mész? Erre az öt dologra figyelj az alakod érdekében!

Kilengés, de tudatosan!

2019. június 25. - dr. Farkas Kitti

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi tegyenek nyaralás alatt az alakjuk megőrzése érdekében. Erre azt szoktam válaszolni, hogy a vakáció a tudatos kilengés ideje: ha előtte rendezted az anyagcseréd, akkor nyugodtan elengedheted magad, nagy súlyfelesleget nem fogsz összeszedni. Legutóbb arról írtam, hogyan érdemes felkészülni a nyaralásra. Most összeszedtem, mire figyelj, ha már ott vagy. shutterstock_356223779.jpg

Szabadság idején a főszabály az, hogy érezd jól magad. Évi egy hosszabb pihenés eleve jót tesz a testednek és a lelkednek, ezt az érzést nem érdemes elrontani azzal, hogy az esetlegesen felszaladó kilókon aggódsz. Már csak azért sem, mert nyaralás alatt nem lehet különösebben elhízni. Egyetlen plusz kiló zsír felszedéséhez ugyanis 9000 plusz kalóriát, például 18 darab nagy sajtos-tejfölös lángos kell bevinned, azon túl, amit elégetsz. A nyaralás idején felszedett plusz kilók jellemzően inkább a fokozott vízmegkötésből adódnak, hiszen nyaralás alatt bővebben fogyasztunk szénhidrátot, ami emeli az inzulinszintet és ez a szervezetünkben vízmegkötést okoz. Nehéz tehát a nyaralás alatt jelentősen elhízni, a túlsúly inkább a szürke hétköznapok terméke. 

Mire érdemes mégis odafigyelned? Mit jelent az, hogy tudatos kilengés? A következő öt egyszerű tanácsot érdemes megfogadnod.

_ooo0454_1.jpg

  1. A nyaralás nem a diétázás ideje, de bőven ad lehetőséget az egészséges táplálkozásra. Ilyenkor nem kell számolgatni a kalóriákat: ehetsz többet, de táplálkozz jobban és változatosabban is, mint a hétköznapokon. Ha például tengerpartra utazol, és szereted, akkor fogyassz több friss fehérjedús halat és tengeri herkentyűt, amit itthon kevésbé tehetsz meg. A nyár legyen az egyszerűen és gyorsan elkészített rendes ételek ideje. Ha rákapsz a változatosabb étkezés ízére, akkor talán a hétköznapok során is egészségesebben táplálkozol majd.
  2. Figyelj oda arra, hogy lehetőség szerint tartsd magad a helyes táplálkozás fő keretszabályaihoz. Egyél háromszor egy nap, két étkezés között pedig teljen el 4-6 óra. Félpanziós ellátás esetén fehérjében gazdag reggelit válassz, például tojást, túrót, halat. Az ebéd legyen a legbőségesebb étkezés, ekkor már nyugodtan ehetsz szénhidrátot is. Este viszont fogyassz könnyebb ételeket, és kevesebb szénhidrátot, mint ebédre. Ilyenkor érdemes egy jó salátát választani.
  3. Nyaralás idején ne tagadd meg magadtól a desszertet sem, de legyél ebben is tudatos. Az ebédet követő órákban a legjobb „bűnözni”, például fagyizni vagy gyümölcsöt enni. A fagylaltok közül a tejszín alapúak elhúzódóbb vércukor emelkedést okoznak, ezért célszerű ezeket választani. Lehetőleg vacsora után már ne egyél desszertet.
  4. Nincs nyaralás sör, bor, vagy koktélok nélkül. A kulcs a mértékletesség. Az alkoholos italok energiabombát jelentenek a szervezeted számára, ráadásul az alkohol gátolja a zsírbontást, így lehetőleg módjával fogyasszunk belőle. Az egész napos ivászatot tehát kerüld el, az étkezésekhez elfogyasztott egy-két pohár ital viszont egyáltalán nem fog megártani.
  5. A nyaralás arra is jó, hogy többet mozogj! A pihenés legyen aktív! A reggeli előtti éhgyomorra végzett alacsony intenzitású testmozgás a legjobb módja annak, hogy a tegnapi extra kalóriák hatását eltűntessük, mérsékeljük, éljünk vele. De törekedjünk arra is, hogy étkezések előtt és után sétáljunk, mozogjunk. Ilyenkor van ideje az úszásnak, a városnézésnek, kerékpározásnak, a labdajátékoknak. A szabadság lehetőséget ad a sportolásra. Élj ezzel: légy te is aktívabb, és maradj a nyaralás után is.

Ha ezeket tanácsokat megfogadod, akkor nyaralás alatt aligha fogsz hízni. Arra figyelj, hogy ne a hízás lejtőjén indulj meg, hanem egy egészségesebb életmód felé. A nyaralás erre egy kiváló lehetőség. Ezt jelenti a tudatos kilengés.

Az Alakorvoslás Program egy orvosok és szakemberek által kidolgozott online életmód program. 

További információ: Programok

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu  címre.

lowcalorie_snack.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr10014911000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása