Ahogy karácsony napjaira, úgy a szilveszteri bulira is érdemes tudatos kilengést tervezni, nem pedig bedobni a gyeplőt, és ész nélkül összezabálni mindent azzal a felkiáltással, hogy újév napjától úgy is fogyózom.
Mivel szilveszterkor vacsorára esik a tartalmasabb étkezés, az ebéd lehet szerényebb. Este a desszertet érdemes visszafogni, és fontos. hogy tartsuk a napi háromszori étkezést, minimum 4, maximum 6 óra szünetekkel.
Az itt következő recept egy igazi klasszikus: aszat szilvával töltött pulykamell franciasalátával. A diétás csavar mindössze annyi, hogy a francia saláta joghurttal készül, nem tömény majonézzel.
Hozzávalók:
- 1,2 kg pulykamell
- 10 szelet bacon
- 150 g aszalt szilva
- 1,5 dl száraz vörösbor
- 4 db közepes alma
- 1 db vöröshagyma
- 2 ek citrusos olíva olaj
- szerecsendió, só, bors
- kakukkfű, petrezselyem, zsálya
- 600 g franciasaláta alap (vegyesen borsó, répa, fehérrépa, zeller)
- 2 közepes burgonya
- 6 db csemege uborka
- 1 nagy alma
- 3,5 dl görög joghurt vagy natúr joghurt
- 2 ek light majonéz
- 1 tk mustár
- 1 tk citromlé
- só, bors, édesítőszer (ízlés szerint)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C fokra. A húsba zsebet vágunk (nem kell szeletelni, ez a hús egyben kell, hogy süljön), kihajtjuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. A kihajtott húst béleljük aszalt szilvával, az egyik pucolt és feldarabolt almával (kicsit fahéjjal megízesíthetjük). A húst visszazárjuk és hústűvel megtűzdeljük. A tetejét baconnel fedjük (ezt fele-fele arányban bele és a tetejére is lehet tenni). Spárgával sonkaszerűen megkötözzük és eltávolítjuk a tűket. A húst az összeillesztett oldalával felfelé sütőedénybe fektetjük. Friss rozmaringot, fokhagymát, feldarabolt hagymát és a maradék almát mellé dobjuk. Meglocsoljuk borral és olajjal. Sütőben lefedve puhára pároljuk (kb. 1 óra), majd takaratlanul pirosra-ropogósra sütjük (további 20-25 perc).
A franciasalátához a zöldséget megfőzzük, de kicsit maradjon ropogós. Hozzájuk keverjük a kockázott almát és uborkát. Az öntetet külön edényben készítjük el. A receptben megadott ízesítőanyagokból (mustár, citromlé, fűszerek) többet is használhatunk, de a majonéz – joghurt arányát tartsuk meg. Óvatosan összekeverjük a zöldségekkel és minimum 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat és boldog új évet!
Az Alakorvoslás Program szilveszteri étrendje hagyományos és reform menüsorokat tartalmaz, továbbá tanácsokat ad a tudatos kilengéshez az ünnepi időszakra. Az étrend a programosok zárt Facebook-csoportjában hozzáférhető.
Még nem vagy programos? Csatlakozz az Alakorvoslás Programhoz, utána lépj be a csoportba: https://alakorvoslas.hu/csatlakozom