Ez történik, ha túleszed magad

2018. december 20. - dr. Farkas Kitti

Ahogy korábban írtam, ne azért várjuk a karácsonyt, hogy rosszul létig együk magunkat. Extra mennyiség helyett inkább különleges minőségű ételek kerüljenek az ünnepi asztalra. Hogy miért fontos ez? Nem elsősorban az alakunk miatt. A hirtelen, mérték nélküli evésnek komoly egészségügyi következményei vannak. Az intenzív osztályon edződött orvosként látom, hogy bizony, nem kevesen betegszenek bele az ünnepi lakomákba.

shutterstock_770296999.jpg

Melyek ilyenkor a leggyakoribb kockázatok?

  • Megnő szív koszorúér-elzáródásának rizikója a nagymértékű koleszterin terhelés miatt.
  • Nő a vérnyomás. A magasabb vércukor magasabb inzulinszintet eredményez.
  • Ha túlesszük magunkat, a rekeszizmunk feljebb kerül, mivel a telt gyomrunk, a nagy hasi nyomás felnyomja azt. Ezzel csökken a mellkas rugalmassága, nő a légzőizmok igénybe vétele, de mellette csökken a tüdő légvételi kapacitása. Így hamar kifáradunk.
  • A zsíros ételek fokozott epeürülést okoznak, mely az epés panaszok gyakoriságát és súlyosságát növelheti. Ilyenkor az epe túltelített lesz koleszterinnel, aminek következtében epekő képződhet.
  • A bélrendszer teljes egészére kihatással lehet a napokig tartó, folyamatos túlevés. A gyomor szintjén a reflux okozhat panaszt. A bélflóra egyensúlyának felborulása fokozott gázosodást, hasi fájdalmat, görcshajlamot, egyeseknél hasmenést, másoknál székrekedést okozhat.
  • A bélflóra egyensúlya meghatározza védekező képességünket is, így a januári járványokkal szemben az immunrendszerünk védekező képessége csökken.
  • A túlevés szövődményei közül talán a legveszélyesebb az akut hasnyálmirigy gyulladás. Ennek egyik kiváltó oka a túlzott alkohol- és ételfogyasztás. Tipikusan a "sok sör, sok töltött káposzta" kombináció az, ami ilyenkor megterheli az emésztőrendszert és a májat. Az emésztés segítésére a hasnyálmirigy emésztőenzimeket termel, melyek egy vezetéken át jutnak el a bélrendszerbe. A gyulladás úgy alakul ki, hogy a fokozott evés-ivás hatására megnő a hasnyálmirigy-nedv viszkozitása. A túl sűrű emésztőenzim a vezetékben elakad, így a hasnyálmirigyben inaktív formában termelődő enzimek már a mirigy állományában aktiválódnak, ezzel a szövetekben önemésztési folyamatot indíthatnak el. Emiatt a kialakuló gyulladás súlyosabb, mint más szervek esetében. A betegek ötödénél ez a hasnyálmirigy részleges elhalásával jár. Életveszélyes, mindenképpen kórházi kezelést, legtöbbször intenzív osztályon való terápiát igénylő kórállapot.

A napokon át tartó túlevésnek tehát komoly veszélyei lehetnek. Azon túl is, hogy lejtőre kerülünk, és átállítjuk a szervezetünket hízásra. Kíméljük meg magunkat mindettől!

Még pár nap és itt a karácsony. Egyetek jókat, de jól!

Kellemes ünnepeket mindenkinek!

A MedWay Diet termékek karácsony idején is segítik az anyagcseréd működését: fél órával az étkezések előtt igyál meg egy shake-et, vagy egyél meg egy snack szeletet. Így már étkezés előtt elindul a testedben az inzulintermelés és készen várja a táplálékot. Jobban fel tudja a szervezeted dolgozni a többletkalóriákat és kevésbé fognak zsírban raktározódni.

Csatlakozz itt: https://alakorvoslas.hu/csatlakozom

További információ: www.alakorvoslas.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr6614502812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása