Inzulinrezisztencia esetén se egyél ötször egy nap

2018. október 23. - dr. Farkas Kitti

Nagy vitát váltott ki a napi öt étkezést kritizáló blogposztom, és bevallom, ez is volt a cél. A vita jó, mert általa jobban megérthetjük a testünk működését. Szeretek érvelni, és örülök, ha átgondolt ellenérvekkel találkozom. Az ötszöri étkezés kérdése kapcsán például joggal kérdezik sokan, hogy mi van azokkal, akik inzulinrezisztensek. Hiszen nekik tényleg mindenki azt tanácsolja, hogy ötször egyenek egy nap, máskülönben ingadozni fog a vércukorszintjük, aminek rosszullét (szédülés, hányinger) lehet vége.

_ooo0454.jpg

Erre azt tudom mondani: igen, tudom, hogy sajnos itthon a legtöbb cikk és ajánlás a napi öt étkezést javasolja inzulinrezisztencia esetén, miközben a fejlett, nyugati orvoslásban már nem ez az iránymutatás. Az öt étkezéssel az a probléma, hogy pusztán a tünetet próbálja enyhíteni. A gyakori etetéssel csökkenti az éhségérzetet és kiigazítja a vércukrot, de ezzel magát a kiváltó okot, azaz a magas inzulinszintet, nem kezeli. Pedig azt kell kezelni, csökkenteni, méghozzá napi háromszori étkezéssel. Egészen biztos, hogy ez kezdetben (a diéta első 2-5 napján) nem lesz könnyű, de mindenkinek el kell döntenie: tüneti kezelést szeretne csupán, vagy meggyógyulni.

És igen, a sejtek inzulinérzékenysége javítható, sok esetben gyógyítható.

Az inzulinrezisztencia egyfajta kompenzált anyagcsere-zavarnak mondható, mert a vércukor-értékek alig térnek el a normálértékektől, de közben a szervezet már jelentős munkát folytat azért, hogy ne veszítse el az uralmat az anyagcsere felett. Ezt az erőfeszítést kimutathatja az inzulin mérése. Az inzulinszinteket a 3 vagy 4 pontos cukorterheléses vizsgálatokhoz (OGTT) kötve mérik. Az inzulinszint értékelése összetett, mivel az inzulinválasz a vércukorszint változásától erősen függ. A cukorterhelésre adott inzulinválasznak jellegzetes görbéje van, ez alapján pontosabb képet tudunk adni az anyagcsere állapotáról.

Ha inzulinrezisztencia alakul ki, akkor az inzulinszintünk szinte folyamatosan magasan van. Ez nem hagy nyugtot, küldi a jelet az agynak, hogy szénhidrátra van szükség, mi pedig eszünk. Így kialakul egy ördögi kör, melyben az inzulin irányít minket.

2_1.png

Az inzulinrezisztencia esetében azonban nincs értelme szintekről beszélni, mert vagy fennáll ez az állapot, vagy nem. Ha tovább romlik, az már cukorbetegség, ezért is nevezik az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának.

Ahogy korábban írtam, a napi ötszöri étkezéssel sajnos az inzulinszint magasan marad egész nap, így előbb-utóbb a hasnyálmirigy ki fog fáradni, és nem termel majd elég inzulint. A vércukrot nem lesz, ami rendezze. Ezért az a helyes cél, hogy az inzulin termelését csökkentsük. A kevesebb étkezés ezt célozza, ebben segít, és ezáltal javulhat a sejtek inzulinérzékenysége is, tehát elég lesz kevesebb inzulin is nekik.

Egy biztos, hogy a gyógyulás folyamata „fájdalmas”, és rosszullétekkel is járhat. Ha inzulinrezisztens vagy, értened kell azt, hogy ilyenkor a szervezeteden a sor, az ellustult májadnak elő kell a cukrot állítania. Persze, hogy egyszerűbb a szervezetednek inkább kajáért kiáltania, éhséget jeleznie. De végső soron, csak rajtad áll, hogy hagyod-e, vagy túl jutsz a nehéz, pár napos szakaszon, és meggyógyítod magad. A kérdés tehát: tüneti kezelést akarsz, vagy meggyógyulni?

 

Cikk ajánló: 

Mayo Clinic (az USA vezető kórháza, amely komoly tudományos kutatásokat is folytat):

Diabetes diet: Create your healthy-eating plan

A cikk egyértelműen leírja, hogy háromszor kell enni a cukorbetegnek, lehetőleg ugyanakkor.

US National Library of Medicine: Reversal of type 2 diabetes: normalisation of beta cell function in association with decreased pancreas and liver triacylglycerol

Itt a vizsgálat kimutatta, hogy a II. típusú cukorbetegség, ill. IR főbb okai, a béta-sejt-működés diszfunkciója, így az inzulinrezisztencia, csak és kizárólag egy rövid ideig tartó nagy kalóriabevitel csökkentéssel fordítható vissza (ahogy pl. a Speed programban ajánlom). Ez a klinikai-kísérleti tanulmány egyúttal hangsúlyozza a megfelelő fehérjebevitel fontosságát is a súlycsökkenés során, hogy ne csökkenjen az aktív sejtállomány. Ezt alkalmazom én is a módszeremben.

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

Csatlakozz itt: https://alakorvoslas.hu/csatlakozom

További információ: www.alakorvoslas.hu

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu címre. 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr7914318721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anikó Czinkné Sztán 2019.04.01. 23:44:53

Kedves Kitti, nagyon örültem amikor véletlenül a blogjára bukkantam!Végre egy okos orvos aki belátja és hírdeti, hogy az inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén nem szabad napi többszöri étkezést javasolni! Annak ellenére, hogy nagyon egszerű azon fizikai tényt belátni, hogy ha napi ötször vagy még többször étkezünk, akkor állandóan magasan tartjuk a vércukor szintünket, azaz az ereink "cukorban fognak ázni" egész nap, a hasnyálmirigyünk pedig folyamatosan fogja termelni az inzulint, amíg ki nem merül az állandó inzulin termelési kényszertől. Ha viszont normál módon étkezünk, amely max. napi háromszori étkezést jelent akkor normál módon fog a bennünk működő kis biokémiai labor működni. A szervezetünknek ugyanis szüksége van a tápanyagok lebontásához is időre és az inzulin termeléséhez is. A gyomrot ideális esetben 4 óránál kevesebb időn belül nem szabadna megterhelni újabb táplálékkal, hiszen ennyi idő szükséges átlagosan a tápanyagok lebontásához, valamint a hasnyálmirigyünknek is szüksége van időre az inzulin újra termeléséhez.Ha állandóan valamit csúcsra járatunk ez előbb - utóbb ki fog merülni és nem tudja tökéletesen ellátni a feladatát. Ennek ellenére sajnos még ma is azt a téves eszmét tanítják a dietetikusok számára, hogy többszöri étkezés sokkal jobb a szervezet számára, mint a kevesebb, akik ezt követendő elvként hírdetik a diabéteszben szenvedő pácienesek elé. Közben a nemzetközi tudományos kutatások mind az ellentetjét támasztják alá......

dr. Farkas Kitti · www.alakorvoslas.hu 2019.04.05. 08:11:36

@Anikó Czinkné Sztán: Köszönöm, hogy írtál. Örülök, hogy tetszett a cikk, köszönöm a visszajelzést. Pontosan ez van, amit írsz, nagyon klasszul megfogalmaztad, "cukorban fognak ázni" ez nagyon tetszik!
Szép lassan azt gondolom ez is változni fog itthon és a nemzetközi guideline is begyűrűzik. Mondjuk egyre többen, és akkor egyre gyorsabban terjed az, hogyan lehet javítani és nem fenntartani, rontani az állapoton.

Noémi Z 2019.04.26. 09:32:34

Kedves Kitti! Sokat olvastam a témában, mivel én magam is IR-el küzdök, így örülök, hogy rátaláltam erre a cikkre is! A napi ötszöri étkezés számomra sem vált be, így az utóbbi időben más alternatívák után kutattam. Az időszakos böjt és az inzulin érzékenység kapcsolatáról is pozitív dolgokat találtam külföldi oldalakon. Az lenne a kérdésem, hogy mi a véleménye akár magáról az időszakos böjtről, akár például egy 16:8-as böjthöz igazított háromszori étkezésről IR esetén?

dr. Farkas Kitti · www.alakorvoslas.hu 2019.04.26. 12:44:30

@Noémi Z: Kedves Noémi! Köszönöm a kérdésed. Éppen most készülök írni egy cikket a témában, hamarosan kiteszem itt a blogon. Addig pici türelmet szeretnék kérni még.

Éva Horváthné Hegedűs 2019.05.03. 10:36:53

Kedves Kitti! Magam is érintett vagyok az inzulinrezisztenciában 2 hónapja. ( Sajnos 12 éve pajzsmirigy alulműködés is) Metformin 1000 szedek napi 1-szer ,tartom az 5-szöri evést amit ajánlottak nekem is. De most már tényleg nem tudom mitévő legyek,mert a háromszori evés nekem is sokkal jobb lenne. A diétát nagyon komolyan tartom, mit javasol? És vajon mennyi idő múlva érdemes újra terheléses vizsgálatot csináltatni? Mert én minél előbb szeretném a gyógyszert elhagyni és meggyógyulni!
Ez az egy amit biztosan tudok. :) Köszönöm. További szép napot!

Lilla Bárdi 2021.09.15. 11:55:35

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy azoknál akik inzulinrezisztenciában szenvednek, emellett kórosan soványak is inkább a napi 3 étkezést ajánlaná? Nem terhelné meg a szervezetet az a hatalmas mennyiségű élelmiszer amit be kell vinni 1-1étkezés során?

dr. Farkas Kitti · www.alakorvoslas.hu 2021.09.22. 16:56:20

@Lilla Bárdi: Kedves Lilla! A kóros soványság és az inzulinrezisztencia nem lehet egyszerre jelen, mindenképpen javaslom Dr. Bajnok Éva endokrinológus felkeresését, hogy az egészségügyi állapotoddal kapcsolatban átbeszéljétek a helyzetet és szakorvosi tanácsot adjon neked.
süti beállítások módosítása