Alakorvoslás-sztori 3/2. rész: Miért segítek az embereknek lefogyni?

2018. április 06. - dr. Farkas Kitti

Az előző bejegyzésben leírtam, miért lettem orvos, hogyan lett az aneszt – ITO a nagy szerelem. Most szeretném elmesélni, hogyan alakult ki az, hogy segítek azoknak, akik fogyni szeretnének. 

Természetesen az anesztes munkámból indult az egész. Ha egy műtétre váró beteg túlsúlyos, akkor a műtétet lehetőség szerint halasztják. Hazaküldik a pácienst, hogy tessék lefogyni és utána operáljuk. A gond az, hogy általában nem kap semmilyen segítséget, iránymutatást ahhoz, hogy ezt hogyan csinálja. Amikor azt láttam, hogy ezek a páciensek visszajönnek 8-10 héttel később komoly súlyvesztéssel, de lényegesen rosszabb testösszetétellel, legyengülve, rákérdeztem, hogy mi történt. Legtöbbször az volt a válasz, hogy kipróbáltak valamilyen csodaszert, vagy slágerdiétát, amit hallottak a szomszédtól vagy a rádióban, esetleg egyszerűen éheztették magukat. Így pedig rosszabb állapotba kerültek, mint előtte.

Néhány ilyen eset után úgy éreztem, többet kell tennem értük. Az emberi test működését jól ismerem. Tudom, mi, milyen hatással van rá rövid- és hosszú távon. kitti.jpg

Elkezdtem tehát segíteni azoknak a pácienseknek, akiknek a műtét előtt javasolt volt leadniuk pár kilót. Az volt a cél, hogy leadják a túlsúlyt, és kevesebb kilóval, de nagyobb aktív sejtállománnyal, azaz jobb testösszetétellel műtsük meg. Fogyni ugyanis abból kell, ami nem hasznos: a zsírból. Nem abból, amire szükségünk van: az izomból. Ha jó és aktív fizikai állapottal műtjük a pácienst, hamarabb áll talpra és gyorsabban regenerálódik a szervezete. Ha valakit úgy veszek fel az osztályra, hogy nem tudtam vele előtte beszélni, mert úgy kerül be, hogy nincs eszméleténél, ez az első, amit kérdezek a családtagoktól. Mennyire volt aktív, mielőtt bekerült. Ez alapvetően meghatározza a kilátásait.

Egy idő után el kezdtek jönni hozzám olyanok is, akik teljesen egészségesek, de szeretnének csinosabbak lenni. Az első pár alkalommal ez furcsa volt, és bevallom, hogy nem is vonzott, hogy ezzel foglalkozzak. De mivel ismerősök volt, meg egyébként is van némi nehézségem azzal, hogy tudjak nemet mondani, ezért bevállaltam. És ez egy meghatározó döntés volt az életemben.

Beleláttam, mennyire nem könnyű az sem, ha csak pár kilót szeretne leadni az ember. Legkevésbé azért nem szokott ez sikerülni, mert nem elég motivált hozzá, és nem akar tenni érte. Ilyen is van. De a többség, egyszerűen rosszul csinálja. Ezt hallotta, ezt olvasta, ezt ígérte neki egy termék és közben olyan alapvető hibákkal teli fogyókúrát követ, amivel tudom, hogy biztosan nem fog tartósan fogyni. És ettől érzi azt, hogy „én már mindent kipróbáltam, mégsem tudok lefogyni”.

Ez volt az a pont, amikor megéreztem a kihívást és azt, hogy néhány egyszerű változtatással, egy kis edukációval és egy személyre szóló, jól átgondolt diétás tervvel mennyit tudok segíteni. 

Ez az út vezetett engem oda, hogy ma már foglalkozom azzal is, hogy segítsek fogyni az embereknek. Annak is, akinek az egészsége miatt fontos, de annak is, aki szép alakot szeretne, de nem mindegy neki, hogyan éri el. És ez lett a munkámban a másik nagy szerelem.

Pontosan, hogyan is segítek lefogyni? Erről szól a sorozatom 3. része.

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr413815058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.