4+1 baki: Ami a nyaraláson történt, maradjon is ott!

2020. augusztus 28. - dr. Farkas Kitti

Nyaraláskor kicsit mindenki elengedi magát, és olyat is megtesz (és megesz), amit a mindennapok során nem szokott. Hiszen a pihenésnek fesztelennek kell lennie! Ki szeretne azon szorongani, hogy vajon nem fog-e megártani a fagyi, vagy a lángos, vagy épp, ha a lustálkodást választjuk egy kis testmozgás helyett. Ez természetes, hiszen, ha tudatosan tesszük ezt, akkor nem fog hirtelen extra nagy túlsúly felszaladni ránk, de oda kell figyelni arra, hogy ezeket a vakációs „rutinokat” ne hozzuk haza! Nézzük, melyek a leggyakoribb életmódbeli hibák, amelyeket semmiképp ne hozzunk haza a mindennapokba. Ahogy az ismert mondás mondja: Ami Vegasban történt, maradjon is Vegasban. 

  1. Többször eszel, mint 3 étkezés

Nyaralás alatt a szervezet számára egészséges, napi háromszori étkezésből könnyen több vagy kevesebb lehet, hiszen nem feltétlenül tartunk szigorú napirendet. Ez pár napig nem is okoz nagyobb kárt, de nem lehet az életmódunk, különösen nem a fogyókúránk része. Ha túllépjük a napi háromszori étkezést (reggeli, ebéd, vacsora), a szervezet nem tud megfelelően zsírt égetni. Figyeljünk arra, hogy az étkezések között minimum 4, maximum 6 óra teljen el, közte ne vigyünk be kalóriát sem étel, sem ital formájában. Ha tartjuk a napi háromszori étkezést, a táplálkozási szokásainkat igazíthatjuk a testünk működéséhez, és nem fordítva.

Mit tegyél? Háromszor egyél egy nap.veszprem_mg_0558.jpg

  1. Nem figyelsz oda, mit eszel

Amikor nyaralunk, nem szeretnénk megvonni magunktól a fagylaltot, a lángost és az egyéb nyári nassolnivalókat, egy jó hideg alkoholos koktél is jólesik a forró napokon. A „tudatos kilengés” természetes része a fogyókúrának és az új életmód kialakításának, ám ha túl sokszor engedünk a csábításnak, akkor átállítjuk a testünket hízásra. Így tehát fontos, hogy ezeket a kis „csalásokat” a nyaralás után mindenképpen hagyjuk el és rendezzük az anyagcserénket.

Mit tegyél? Ha fogyni szeretnél, tartsd a diétád. Egy kis nasi ebéd után férhet bele alkalmanként, de akkor az ebéded ne tartalmazzon szénhidrátot. 

  1. Nem eszel elég fehérjét

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni a megfelelő fehérjebevitelről, nem csak a nyaralás alkalmával, de a hétköznapi életünkben is. A jó diéta alapja a megfelelő fehérjebevitel, így tudjuk elérni azt, hogy a fogyásunk zsírból történjen az izomzat megtartása mellett.

Mit tegyél? A napot mindig fehérjedús reggelivel érdemes kezdeni, hiszen a sejtek inzulinérzékenysége ilyenkor alacsony, és ezt nem szabad a kelleténél jobban megemelni szénhidráttal. Reggelink lehet túró, tojás, vagy akár egy természetes, fehérjedús shake is. Vacsoránál szintén a fehérje legyen inkább hangsúlyos, kerüljük a szénhidrátot. Sejtjeink inzulinérzékenysége a nap végén is alacsony, ezért kevésbé tudják feldolgozni azt, amit este megeszünk, így az könnyebben elraktározódik._mg_4845.jpg

  1. Nem alszol eleget

Ha nem alszunk eleget, nem csak fáradtabbak leszünk, de testünk sem fog hatékonyan működni. Az alvás és az éhségközpont szabályozó működése között ugyanis szoros összefüggés áll fenn. Kialvatlanul megnő az éhségérzet, a jóllakottságot jelző hormon, a leptin vérszintje jelentősen lecsökken, az étvágyserkentő hormon, a ghrelin vérszintje pedig jelentősen megnő a szervezetben.

Mit tegyél? Nagyon fontos, hogy mindig elegendő időt hagyjunk maguknak alvásra, ami minimum 7 óra. 

+1 Elhanyagolod a testmozgást

A nyaralás általában nem feltétlenül a testmozgás fontosságáról szól, ám vannak aktív kikapcsolódások is, mint például az úszás, biciklizés, kirándulás vagy épp a túrázás. Ha aktívan töltjük a szabadságunkat, akkor belefér az étrendünkbe némi többletkalória is, ám nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy amikor visszatérünk a mindennapokba, fogjuk vissza a napi kalóriamennyiséget, de ne hanyagoljuk el a rendszeres testmozgást sem.

Mit tegyél? Heti minimum 150 percet mozogjunk az egészségünk és az alakunk érdekében.

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

További információ: https://alakorvoslas.hu/alakorvoslas

Kérdésed van? Írj a hello@alakorvoslas.hu  címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr4316178946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása