Ünnepek idején érdemes tudatos kilengést tervezni, nem pedig ész nélkül összezabálni mindent azzal a felkiáltással, hogy majd januártól fogyózom.
- A karácsonyi időszakban induljon a reggel fehérjében gazdag és szénhidrátban szegény fogásokkal. Egy shake tejjel, vagy joghurttal ilyenkor is szuper választás, főleg különleges ízesítéssel.
- Egy tartalmasabb étkezés legyen a nap során, lehetőleg az ebéd, mert ilyenkor alacsony az inzulinszint a szervezetben, így kevéssé raktározódik el, amit eszek. Jobban fel tudja dolgozni a testünk a pluszt. Sütizni is ilyenkor érdemes.
- Végül a vacsora lehetőleg ünnepek idején is a legyen könnyű, fehérjében gazdag és szénhidrátban szegény.
Ilyen a jó karácsonyi lakoma, amiért a tested is hálás lesz.
Most pedig nézzük a recepteket! (A hozzávalók ezúttal 6-8 személyre vannak megadva.)
Reggeli: Narancsos-fahéjas shake
Fogyaszd a MedWay Diet epres, vagy csokis shake-t tejjel, vagy joghurtba keverve és reszelj hozzá narancs, vagy mandarin héjat, plusz tegyél hozzá egy kis fahéjat. Kész is a tökéletes, ünnepi reggeli.
Ebéd: Fűszeres báránysült balzsamos-mézes-diós kelbimbóval
Hozzávalók a bárányhoz:
- 750 g bárányhús
- 4 gerezd fokhagyma
- 1,5 ek tárkony
- 2 tk rozmaring
- 4 ek olaj
- só
- durvára tört tarkabors
Hozzávalók a körethez:
- 800 g kelbimbó, félbe vágva
- 150 g dió (vagy mandula)
- 100 g vörös áfonya (vagy mazsola)
- 50 g (2-2,5 nagy ek) méz
- 80 ml (3-4 ek) balzsamecet
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors, pirospaprika
- napraforgó olaj
- 1 nagy ek vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A bárányt sózzuk, borsozzuk és egy olajjal megkent sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 2 evőkanál olajjal elkeverjük a tárkonyt, rozmaringot, apróra vágott fokhagymát és bedörzsöljük vele a húst. 25-30 percig sütjük, szeletelés előtt 5-8 percig pihentetjük.
A körethez egy tepsit bélelünk sütőpapírral és kiolajozzuk. A kelbimbókat egy tálban összeforgatjuk 1-2 evőkanál olvasztott vajjal, mézzel, balzsamecettel és fűszerekkel. A tepsibe öntjük és 220 fokon 25 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a méz miatt, alufóliával letakarjuk. Az utolsó 5-8 percben megszórjuk dióval, vörös áfonyával és együtt pirítjuk.
Desszert: Klasszikus tiramisu
Hozzávalók:
- 300 g teljes kiőrlésű babapiskóta
- 6 db tojás (szétválasztva)
- folyékony édesítő (ízlés szerint, kb. 1,5 kupak)
- 2-3 dl espresso
- 0,5-1 dl tej
- 500 g mascarpone light
- holland kakaópor
Elkészítés:
A kávéhoz öntjük a tejet, picit édesítjük. A tojás sárgáit az édesítővel fehéredésig verjük, jó habosra. Ehhez keverjük a masracponét, majd 2-3 részletben a kemény habbá vert fehérjéket is. A tál aljára egy kevés krém kerül, majd a kávéba mártott babapiskóták, erre a krém nagyobb része, megint egy réteg babapiskóta. Krémmel zárjuk, kakaóporral díszítjük.
Tipp: ízesítésnek a kávéhoz narancs aroma, narancs leve + héja, mézeskalács fűszerkeverék remekül illik. A mascarponés krémhez pedig egy tojás helyett 1-1,5 dl tojáslikőr is remekül passzol.
Vacsora: Olasz zöldségleves halfilével
Hozzávalók:
- 800 g halfilé (pl. tőkehal)
- 1 szár angol zeller
- 1,5 db sárgarépa
- 1/5 db kelkáposzta
- 1 kis konzerv fehérbab
- 1 doboz paradicsomkonzerv (kis darabos vagy passzírozott)
- 1 liter víz + 2 ek Vegabond/Vegeta Natúr vagy zöldségalaplé
- 0,5 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk olíva olaj
- 1,5-1,5 tk oregánó, zsálya, bazsalikom
- só, bors
Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a fűszereket. Pár perc múlva hozzáadjuk a fokhagymát és a szeletekre vágott répát, angol zellert. Felöntjük annyi alaplével, amennyi épp ellepi, fedő alatt puhára főzzük. Ezután hozzáöntjük a többi alaplevet és a babkonzerv felével összeturmixolt paradicsompürét is. A nagyobb szeletekre vágott halat és a maradék babot is beletesszük, felforraljuk és kész.
Az Alakorvoslás Program karácsonyi étrendje recepteket tartalmaz és tanácsokat ad a tudatos kilengéshez az ünnepi időszakra.
Még nem vagy programos? Csatlakozz az Alakorvoslás Programhoz, utána lépj be a csoportba: https://alakorvoslas.hu/csatlakozas/nem-kivalasztasa