Karácsonyra ajánljuk: tudatos kilengés Alakorvoslás módra

Receptek az ünnepi étrendből

2019. december 09. - dr. Farkas Kitti

Ünnepek idején érdemes tudatos kilengést tervezni, nem pedig ész nélkül összezabálni mindent azzal a felkiáltással, hogy majd januártól fogyózom.

  • A karácsonyi időszakban induljon a reggel fehérjében gazdag és szénhidrátban szegény fogásokkal. Egy shake tejjel, vagy joghurttal ilyenkor is szuper választás, főleg különleges ízesítéssel.
  • Egy tartalmasabb étkezés legyen a nap során, lehetőleg az ebéd, mert ilyenkor alacsony az inzulinszint a szervezetben, így kevéssé raktározódik el, amit eszek. Jobban fel tudja dolgozni a testünk a pluszt. Sütizni is ilyenkor érdemes. 
  • Végül a vacsora lehetőleg ünnepek idején is a legyen könnyű, fehérjében gazdag és szénhidrátban szegény.

Ilyen a jó karácsonyi lakoma, amiért a tested is hálás lesz.

_ooo0578.jpg

Most pedig nézzük a recepteket! (A hozzávalók ezúttal 6-8 személyre vannak megadva.)

Reggeli: Narancsos-fahéjas shake

Fogyaszd a MedWay Diet epres, vagy csokis shake-t tejjel, vagy joghurtba keverve és reszelj hozzá narancs, vagy mandarin héjat, plusz tegyél hozzá egy kis fahéjat. Kész is a tökéletes, ünnepi reggeli.

Ebéd: Fűszeres báránysült balzsamos-mézes-diós kelbimbóval

kep2.jpg

Hozzávalók a bárányhoz:

  • 750 g bárányhús
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1,5 ek tárkony
  • 2 tk rozmaring
  • 4 ek olaj
  • durvára tört tarkabors

Hozzávalók a körethez:

  • 800 g kelbimbó, félbe vágva
  • 150 g dió (vagy mandula)
  • 100 g vörös áfonya (vagy mazsola)
  • 50 g (2-2,5 nagy ek) méz
  • 80 ml (3-4 ek) balzsamecet
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors, pirospaprika
  • napraforgó olaj
  • 1 nagy ek vaj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A bárányt sózzuk, borsozzuk és egy olajjal megkent sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 2 evőkanál olajjal elkeverjük a tárkonyt, rozmaringot, apróra vágott fokhagymát és bedörzsöljük vele a húst. 25-30 percig sütjük, szeletelés előtt 5-8 percig pihentetjük.

A körethez egy tepsit bélelünk sütőpapírral és kiolajozzuk. A kelbimbókat egy tálban összeforgatjuk 1-2 evőkanál olvasztott vajjal, mézzel, balzsamecettel és fűszerekkel. A tepsibe öntjük és 220 fokon 25 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a méz miatt, alufóliával letakarjuk. Az utolsó 5-8 percben megszórjuk dióval, vörös áfonyával és együtt pirítjuk.

Desszert: Klasszikus tiramisu

kep1_1.jpg

Hozzávalók:

  • 300 g teljes kiőrlésű babapiskóta
  • 6 db tojás (szétválasztva)
  • folyékony édesítő (ízlés szerint, kb. 1,5 kupak)
  • 2-3 dl espresso
  • 0,5-1 dl tej
  • 500 g mascarpone light
  • holland kakaópor

Elkészítés:

A kávéhoz öntjük a tejet, picit édesítjük. A tojás sárgáit az édesítővel fehéredésig verjük, jó habosra. Ehhez keverjük a masracponét, majd 2-3 részletben a kemény habbá vert fehérjéket is. A tál aljára egy kevés krém kerül, majd a kávéba mártott babapiskóták, erre a krém nagyobb része, megint egy réteg babapiskóta. Krémmel zárjuk, kakaóporral díszítjük.

Tipp: ízesítésnek a kávéhoz narancs aroma, narancs leve + héja, mézeskalács fűszerkeverék remekül illik. A mascarponés krémhez pedig egy tojás helyett 1-1,5 dl tojáslikőr is remekül passzol.

Vacsora: Olasz zöldségleves halfilével

Hozzávalók:

  • 800 g halfilé (pl. tőkehal)
  • 1 szár angol zeller
  • 1,5 db sárgarépa
  • 1/5 db kelkáposzta
  • 1 kis konzerv fehérbab
  • 1 doboz paradicsomkonzerv (kis darabos vagy passzírozott)
  • 1 liter víz + 2 ek Vegabond/Vegeta Natúr vagy zöldségalaplé
  • 0,5 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk olíva olaj
  • 1,5-1,5 tk oregánó, zsálya, bazsalikom
  • só, bors

Elkészítés:

Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a fűszereket. Pár perc múlva hozzáadjuk a fokhagymát és a szeletekre vágott répát, angol zellert. Felöntjük annyi alaplével, amennyi épp ellepi, fedő alatt puhára főzzük. Ezután hozzáöntjük a többi alaplevet és a babkonzerv felével összeturmixolt paradicsompürét is. A nagyobb szeletekre vágott halat és a maradék babot is beletesszük, felforraljuk és kész.

Az Alakorvoslás Program karácsonyi étrendje recepteket tartalmaz és tanácsokat ad a tudatos kilengéshez az ünnepi időszakra. 

Még nem vagy programos? Csatlakozz az Alakorvoslás Programhoz, utána lépj be a csoportba: https://alakorvoslas.hu/csatlakozas/nem-kivalasztasa

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr4915345340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása