Tünde fogyástörténete: A betegség sem akadály - ne legyen a mentséged

64 évesen sztroid szedés mellett fogytam

2018. július 06. - dr. Farkas Kitti

Eddig olyan fogyástörténeteket mutattam be nektek, ahol a főszereplő egészséges volt. Az Alakorvoslás Program azonban a legtöbb betegség mellett is biztonsággal végezhető, hiszen egy jó szakmai program, organikus termékcsaláddal. Tünde 64 éves és autoimmun betegségre szteridot szed, ez nehezíti a fogyást, mégis 8 hét alatt 5,5 kilót fogyott úgy, hogy az aktív sejtállománya 2 kilóval nőtt. Nagyon szép eredmény, gratulálok!

Ahogy Tünde látja:

Régóta szerettem volna lefogyni pár kilót, de valahogy az eddigi módszerek nem voltak tartósak, így összességében eredményesnek sem tudom mondani az átmeneti fogyásaimat. Na de most! Örök hálám Kittinek!

Így visszagondolva az elmúlt 8 hétre,  azt kell mondjam nem volt nehéz az előírt diétát tartani.  Bár sokszor azt érzem, 64 évesen már semmi sem olyan könnyű, mégis ez a diéta egész könnyen ment. Nem gondoltam volna, pláne, hogy egy sokízületi autoimmun betegségem van, amire szteroidot kell szednem. A doktornő természetesen tudott róla, és mondta is hogy a fogyás a szteroid okozta vízvisszatartás és egyéb mechanizmusok miatt lehet, hogy nehezebben fog menni. Ez nagyon jó érzés volt, hogy figyelembe vette a betegségemet és biztos voltam benne, hogy a diéta nem lesz rá káros hatással, hisz mindent átbeszéltünk, elmagyarázott.  Szakmai sokoldalúsága engem is megnyugtatott és most már tudom, hogy  nincs megoldhatatlan fogyás.

Nagyon sokat nyertem azzal, hogy részt vettem az Alakorvoslás programban. Energetikusabb lettem, jól érzem magam. Asszisztensnőként még heti 2x10 órában dolgozok, többnyire állok. Korábban hétközben soha nem mentem sehova, örültem hogy állok a lábamon,  pláne a munkanapjaim után. Szinte hazaérnem is nehéz volt. Csak hétvégén tudtam a barátnőimmel kimozdulni.  A múlt héten hétköznapra invitált egy barátnőm színházba, és gond nélkül igent mondtam rá, mire egyáltalán eszembe jutott, hogy de hisz nincs is hétvége! Nagyon élveztem a darabot, még csak nem is ásítottam, nyoma sem volt fáradtságnak!

Szeretek mozogni, de sajnos az izületeim nem bírják már annyira a megterhelést.  Így csak kíméletesen sportolok,  minden héten rendszeresen járok gyógytornára, hétvégén pedig sétálok. Ilyenkor összegyűlik mindig egy kis társaság és fogok magamnak egy-egy társat, 3-szor is teszek egy nagy 2 km-es kört.

A testösszetétel mérés alapján az ideális súlyomhoz 2 kilót kell fogynom, de őszintén szólva én már most is nagyon elégedett vagyok. Ha sikerül, az már csak hab lesz a tortán. Igazából nekem az a legnagyobb eredmény, hogy könnyebben mozgok, energikusabb vagyok és még a szteroid gyógyszeremet is csökkenteni  lehetett. És érzem, hogy ezúttal ezt tartósan meg tudom őrizni, hisz közben mindent megtanultam, végre én irányítom a szervezetemet. Pontosan tudom mitől hízok, mitől fogyok és hogy tudom ezt egyensúlyban tartani. Azt is meg kell jegyeznem, hogy elakadt a szavam, amikor egy olyan ruhám jött rám, ami legutóbb 15 (!) éve. Ebben mentem a doktornő esküvőjére néhány hete. Nem lehetetlen fogyni 64 évesen sem, sőt! Kifejezetten könnyűnek éreztem, és évek óta nem éreztem magam fizikailag ilyen jól. 

Ahogy én látom:

Tünde a férjem asszisztensnője, még nyugdíj mellett is heti egy napot együtt rendelnek. Tavaly nyáron, az Alakorvoslás program részét képező termékeket tesztelő csapat tagja volt, mint 60 év feletti nő. Róla tudtam hogy be fogja tartani az előírásokat, tudok az elért eredményre alapozni a termékértékelésnél.  Igazából egyáltalán nem arról volt szó, hogy túlsúlyosnak tartottam, csak a páromtól hallottam, hogy néhány kilótól szívesen megszabadulna, és tudtam hogy az izületeinek ezzel segítenék. Sajnos az izületi betegségekben minden plusz kiló nehezíti a mindennapi mozgást. Ekkor mindössze 2 hét volt a diéta, azóta alig várta a folytatást. Így nem ért váratlanul, mikor egy napon Tündi felhívott és időpontot kért a személyes vizitre. Az első mérésnél meg is lepődtem, hogy a látszat ellenére orvosi értelemben is épp túlsúlyos, a BMI-je 25 feletti, 27-es volt. Ezért a fogyás tényleg indokolt. Végigbeszéltük, hogy nem biztos hogy könnyen fog menni, mivel a szteroid, amit muszáj az autoimmun betegsége miatt szednie, megváltoztatja az anygcserét, vizet tart vissza a szervezetben és ráadásul még az étvágyat is fokozza. De megnyugtattam, hogy végig mellette leszek és segítek a fogyást beindítani, lesz ami lesz.

kitti.jpg

Tünde az előírt szabályokat mindvégig nagyon szépen betartotta, mérhetetlenül büszke vagyok rá. Az első BIA (testösszetétel) mérésnél megállapítottuk, hogy amellett hogy kb. 6.5 kg. zsírfeleslege van, nagyon alacsony az aktív sejtállománya és a sejten kívüli testfolyadék mértéke igen magas. Ez egy kóros anyagcserére utalt. Elmagyaráztam neki, hogy miért fontos a megfelelő fehérje bevitel, hogy megértse miért kell megenni a diétában előírt fehérje mennyiséget. Enélkül a sejtek fala legyengül, felszaporodik a sejtek között-, és a belekben is a víz. Ráadásul nála még a szteroid is rontja a helyzetet, így mindenképp segítenünk kell az anyagcsere működését a helyes táplálkozással. Ha nincs elég fehérje, akkor az immunrendszer is legyengül, az autoimmun folyamat fellángol, rosszabbodik az izületi betegsége. Mindvégig figyelt, kérdéseket tett fel, amiből tudtam,  hogy szeretné tényleg tudni mi is zajlik benne. Ennek mindig nagyon örülök, mert a célom, hogy a pácienseim megértsék az anyagcsere működését és képesek legyenek azt önállóan is később irányítani. És a diéta elkezdődött.

Ahogy sejtettük, kezdetben kicsit nehezen indult a folyamat, de nem vagyunk egyformák, mindenkinek más a sebessége. A lényeg, hogy elinduljon a fogyás, és az zsírból történjen, ne izomból. 2 hónap alatt Tünde belülről teljes mértékben átalakult. Összesen 5.5 kg-ot fogyott, mellette 2 kg-val több az aktív sejtállománya. Ez azt jelenti, hogy azok az izom-, ill. egyéb sejtjei melyek korábban az elégtelen fehérjebevitel mellett nem tudtak megfelelő membránszerkezetet kialalakítani, megerősödtek és mint egy érett gyümölcs, csattantak szét az egészségtől. A sejten kívüli vízből a szteroid ellenére sikerült 1.5 litertől megszabadulni, így jobb lett az emésztése, már nem szokott puffadni a hasa.  A mérés alapján még 2 kiló felesleg van, még 2 hétig folytatja a diétát. Nem vagyunk egyformák, így én azt mondtam, ha 2 hét múlva a mérésnél azt látjuk, hogy a szervezete nem szeretne többet fogyni, akkor elfogadjuk és elégedettek leszünk az eredménnyel, hisz a BMI-je 25 alá került. Nála az volt a cél, hogy könnyebben mozogjon, és az aktív sejtállománya javuljon. Ezt már most elértük, és a reumatológus kezelő orvosa a szteroid gyógyszer dózisát is tudta csökkenteni.  

Tünde BIA mérésének eredményét, és fogyásának útját számokban nézzétek meg itt: TÜNDE fogyása - BIA MÉRÉS

Figyelmeztetés: Ugyan az Alakorvoslás Program otthon is végezhető, betegség esetén javaslom a személyes programot választani, mivel csak így tudom biztosítani a fogyókúra során az orvosi kontrollt. De szeretném jelezni, hogy ugyan orvos vagyok, a fogyásoddal kapcsolatban leszek az orvosod. Az alapbetegségeddel kapcsolatban továbbra is a kezelőorvosodhoz kell fordulnod. 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr10014097945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.