9+1 élettani tény a böjtről Dr. Bajnok Éva endokrinológustól (VIDEÓVAL)

2021. március 01. - dr. Farkas Kitti

A böjtnek számos pozitív élettani hatása van, azok számára, akik fogyni szeretnének, de azok számára is, akik nem, csak szeretnék a böjt testi tisztító és sejtmegújító hatását élvezni. Nagyon pozitív hatása van a lelkünkre, nagy erőket szabadíthat fel bennünk. Dr. Bajnok Éva belgyógyász, endokrinológus, obezitológus, diabetológus szakorvos, az Alakorvoslás program orvosa segít megismerni a böjt típusait, hatásait és előnyeit.

evi_kitti_mg_4573.jpg

Milyen böjtök léteznek?

A böjt egyik legalapvetőbb, és talán legismertebb típusa a hagyományos katolikus böjt. Eredetileg a napi 1x étkezés, péntekenként pedig mindössze 7 búzaszem jelentette a Húsvét előtti 40 napos nagyböjtöt. Jelenleg a katolikus egyház a nagyböjt alatt a 18-60 évesek számára szigorú böjtöt hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő (ekkor a 18 és 60 év közötti hívek a nap folyamán háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól), valamint ezeken a napokon és a nagyböjt többi péntekjén arra kéri 18 évnél idősebb tagjait, hogy ne fogyasszanak húst.

Böjtöt lehet ennek megfelelően tartani, vagy még többet tenni és egészen hamvazószerdától nagyszombatig (46 nap) böjtöt tartani.

A katolikus böjtön kívül a gyógyböjt olyan, már az ókortól ismert gyakorlat, amelynek az a célja, hogy az emberi szervezet táplálékmegvonás általi pihentetésével megszabaduljunk a túlzott és nem megfelelő táplálkozás okozta betegségektől. Ha a szervezetünknek nem kell megszakítás nélkül emésztési, osztályozási és raktározási feladatokat teljesítenie, akkor marad ideje a test megújítására is.

Amikor kevesebb táplálékot viszünk be, a test felhasználja a raktárkészleteit (ezáltal beindul a fogyás), emellett pedig megszabadul az olyan anyagoktól is, amelyek terhelik a szervezetet (mint például a zsírban raktározott toxikus anyagok, a feleslegessé vált bőrszövetek, vagy épp a kórosan átalakult sejtek). Ennek eredményeképpen életbe lépnek az öngyógyító mechanizmusok, és az emberi szervezetnek lehetősége adódik a sejt újdonképződésre (vagyis a fiatalodásra), valamint a regenerálódásra.

 A böjtnek különböző típusai vannak, ezeket foglalta össze Dr. Bajnok Éva ebben a videóban:

 

Nézzük, milyen élettani folyamatok zajlanak le a böjt alatt, és milyen előnyei vannak: 

  1. A böjt első 12–24 órájában kifogynak a glikogén raktárak, és a test elkezdi saját zsírraktárjából fedezni energiaszükségleteit. Ettől kezdve a zsírsavak és fehérjék lesznek a vörösvértestek és az agy fő cukorforrásai. Amíg hozzászokunk ahhoz, hogy a test – beleértve az agyat és az izmokat is – döntően a zsírból származó energiát használja fel, előfordulhat fejfájás, fáradtság, dekoncentráció, ám ez átmeneti. Egyszer csak felváltja valami könnyed, éberséggel, jókedvvel társuló energia. 

  2. Böjt alatt a stresszhormonok segítségével 5–15 százalékkal megemelkedik az alapanyagcsere, majd a 2-3. napon eléri maximumát, ezután nagyjából az eredeti szintre áll vissza. 

  3. Az éhezés hatására megemelkedik a növekedési hormonok szintje, amely védi az izmokat, így jelentős kalóriamegszorítás esetén sem kezd el a szervezet izomszövetet bontani.

  4. Csökken az inzulin és a növekedési faktor (IGF-I) szintje, amely gátolja a felesleges sejtnövekedést (például a tumorok növekedését), és helyreáll az inzulinérzékenység.

  5. A testben lévő gyulladások mérséklődnek (pl. ízületi), mivel csökken a gyulladáskeltő, ún. pronflammatórikus anyagok szintje.

  6. A relatív rövid ideig tartó tápanyaghiány aktiválja az életben maradásért fontos géneket, önmegsemmisítésre készteti a torz sejteket és sejtalkotókat, megsokszorozza az antioxidánsok védelmi rendszerét és az energiatermelő mitokondriumok aktivitását.
    Daganatok egyes vizsgált típusaiban hatékonyabbá válik a kemoterápiás kezelés és a mellékhatások csökkennek (A tumorsejt mohó, gondolkodás nélkül behabzsolja a sejt toxikus gyógyszert, a táplálékmegvonás az ép emberi sejteket megkíméli ettől).

  7. Javulnak az anyagcsereparaméterek: csökken a vércukor és a vérzsír értéke, javul az inzulinérzékenység, fogy a raktározott zsírszövet és javul a májban raktározott zsír aránya.

  8. Csökken a vérnyomás. 

  9. Javul az idegsejtek alkalmazkodó képessége, a figyelem, a koncentrációképesség, a gondolkodási sebesség, valamint a reflexek is.

    +1 Jól lehet fogyni vele 
    megfelelő kalóriadeficites táplálkozással párosítva, a böjtölés ugyanakkor segít a sovány testtömeg (izomszövet) megtartásában.

Összefoglalva: Állat és human vizsgálatok eredményei bizonyítják, hogy a böjt hozzásegíthet a hosszú, egészséges élet (élettartam és életminőség) javításához, a biológiai kor (sejtek fiatalságának) megőrzéséhez, csökkentheti a betegségek (rák, autoimmun folyamatok, idegsejt degeneráció, anyagcsere és szív-érrendszeri eltérések) rizikóját, javulhat az immunrendszeri hatékonysága.

A húsvét előtti időszak nagyszerű megismerkedni a böjttel és a húsmentes táplálkozást összekötni a gyógyböjt egy típusával, amelyet úgy érzünk komfortosan végig tudunk csinálni. A böjt ezen kívül is az év bármely időszakában jó ötlet, sőt egyes típusokat életvitelszerűen minden nap végezhetünk élethosszig tartóan. Az Alakorvoslás Program módszere is egyfajta böjti módszer, amelyet most húsvét előtt kidolgoztunk a nagyböjti szokásokkal ötvözve. 

Húsvét előtt sokan döntenek úgy, hogy a böjt valamilyen formáját beiktatják, aminek fantasztikus élettani hatásai vannak, így mindenképpen javasoljuk. Fontos, hogy ezt szakszerűen tegyük, ezért Dr. Farkas Kitti és Dr. Bajnok Éva kidolgozták a Húsvéti Böjti Programot, amely az Alakorvoslás Program módszertanára épül.

Ismerd meg és vásárold meg itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr2716446510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása