Sörben sült pulyka, superfood saláta, tojáslikőrös túródesszert

Ízelítő húsvéti étrendből

2019. április 17. - dr. Farkas Kitti

Legutóbb hagyományos húsvéti fogások receptjeiből válogattam itt a blogon. Az Alakorvoslás program ünnepi étrendjében gondoltunk azonban azokra is, akik szeretnének valami újat, szokatlant kipróbálni. Ez is segítheti annak a célnak az elérését, hogy különlegessé tegyük az étkezést, és nagy mennyiség helyett extra minőség kerüljön az asztalra. Ahogy mondani szoktam: egyetek rendes kajákat. De ki mondta, hogy csak a szokványos lehet a rendes étel? A lényeg a jó és a minél természetesebb alapanyag. Jöjjön tehát néhány isteni recept a húsvéti étrend reform fogásai közül.

Fűszeres sörben sült pulykamell

shutterstock_353499089.jpg

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kg pulykamell
  • 6-7 dl sör (pl.: barna vagy APA-típusú)
  • 1 nagy szár póréhagyma
  • pár szál friss kakukkfű
  • pár szál friss zsálya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom reszelt héja
  • só, bors

A húst sózzuk, borsozzuk és vékonyan megolajozott sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Mellétesszük a közepes vastag karikákra vágott hagymát, a friss fűszereket, citromhéjat, darabolt fokhagymát és felöntjük a sörrel. Annyit kell hozzáadni, hogy teljesen ellepje a húst. 120 fokon, kb 4-4,5 órán át, alufólia alatt omlósra sütjük. Az utolsó 20-30 percben levesszük az alufóliát.

Superfood saláta

shutterstock_524988025.jpg

Hozzávalók 6 személyre:

  • 300 g quinoa
  • 0,5 db lilahagyma
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 db narancs
  • 1 db avokádó
  • 0,5 kis vörös vesebab
  • 0,5 csemegekukorica
  • 1 db gránátalma
  • 2 db lime leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek citromos olíva olaj
  • 0,5 tk koriander
  • 2 tk petrezselyem
  • só, bors

A quinoat áztassuk be, öntsük le a levét, öblítsük át, melyhez használjunk nagyon apró lyukú szűrőt. Majd enyhén sós, kétszeres mennyiségű vízben 15-20 perc alatt főzzük meg és tegyük félre, takarjuk le több konyharuhával. A kaliforniai paprikát és hagymát, narancsot és avokádót vágjuk kockákra (avokádóból célszerű nem túl puhát használni salátákhoz), keverjük el a kukoricával és babbal. Végül keverjük hozzá a kihűlt quinoát és a gránátalma magját. A limeból, zúzott fokhagymából, olíva olajból és fűszerekből készítsünk páclevet és forgassuk vele össze a salátát.

Túrós pohárkrém sült almával, tojáslikőrrel

shutterstock_388852648.jpg

Hozzávalók 6 személyre:

  • 4 db alma
  • fél rúd fahéj, pár szem szegfűszeg
  • 1-2 ek xylit (nyírfacukor)
  • 0,5 db citrom héja és leve

A túrókrémhez:

  • 900 g félzsíros túró (2 zacskó)
  • 330 g natúr joghurt (1 nagy doboz)
  • természetes édesítőszer (ízlés szerint)
  • 1 citrom héja és leve
  • + tojáslikőr

Az almákat félbevágjuk, sütőpapírra tesszük, meglocsoljuk citromlével és rászórjuk a nyírfacukrot, citrom héját. Mellé tesszük a fűszereket és alufólia alatt 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Majd levesszük a fóliát és 5-10 perc alatt megpirítjuk. Ha kicsit kihűlt apróbb kockákra vágjuk. A túrókém hozzávalóit is elegyítjük és a poharakat félig megtöltjük (kisebb méretű pohár ajánlott), erre jön a darabolt sült alma, majd még egy réteg túrókrém. A tetejét meglocsoljuk 2-3 evőkanál tojáslikőrrel. Hűtőbe tesszük fogyasztásig.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

Az Alakorvoslás Program húsvéti étrendje hagyományos és reform menüsorokat tartalmaz, továbbá tanácsokat ad a tudatos kilengéshez az ünnepi időszakra. 

Még nem vagy programos? Csatlakozz az Alakorvoslás Programhoz, utána lépj be a csoportba: https://alakorvoslas.hu/csatlakozom

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr5414771320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.