Az elhízás legfőbb okai - dr. Farkas Kitti véleménycikke

Valódi változásra és nem szenzációra van szükség

2019. február 13. - dr. Farkas Kitti

Legutóbbi bejegyzésem azzal fejeztem be, hogy nincsenek titkok és csodadiéták. Ha lennének, akkor nem azt látnánk, hogy két évtizede virágzik a fogyókúrás piac Magyarországon és mégis mi vagyunk a legelhízottabb ország Európában és a negyedik legelhízottabb ország a világon. Valódi változásra és nem szenzációra van szükség. Itt az ideje a szakszerű diétás programoknak. Orvosként emellett állok ki.

blog4.jpg

Az elhízás nem pusztán esztétikai kérdés, hanem súlyos egészségügyi probléma. A túlsúly, majd az elhízás ugyanis maga után vonja a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek kockázatának növekedését. Bár ezt senki nem gondolja végig, de az igazság az, hogy közvetett módon a legtöbb ember az elhízásba hal bele.

Nem kizárólag hazai problémáról van szó. A elhízottak arányának rohamos növekedése a népességen belül világjelenség. Az elmúlt évtizedekben a Föld majd minden országában egyre több ember szenved a kövérségtől. Tévhit, hogy ez az elkényelmesedett jóléti társadalmak gondja csupán. Az ENSZ Egészségügyi Szervezetének (WHO) adatai szerint öt évente megduplázódik az elhízott emberek száma, az emberiség 65 százaléka él olyan országban, ahol az elhízás több áldozatot szed, mint az alultápláltság. Egy átfogó tanulmány szerint ma háromszor nagyobb az esélye annak, hogy valaki kórosan túlsúlyossá válik, mint 1975-ben. A magyarországi helyzet a globális trendbe illeszkedik. Az egyik legnagyobb magyar akadémiai felmérés szerint elmúlt évtizedekben a túlsúly és főleg az elhízás aránya jelentősen megnőtt hazánkban, különösen látványosan férfiaknál, szembetűnően a fiatalabbaknál. Az eredmények szerint a férfiaknál a túlsúly 40%, az elhízás 32%-ban van jelen, míg nőknél mindkét kategória közel 32%-ban. A 18–34 év közötti életkori csoportban a férfiak 32,7%-a túlsúlyos, míg 18,2%-uk elhízott, 35–59 év között 40,1% és 34,4%, 60 év fölött 43,5%, illetve 38,8%. Ugyanezen korosztályi adatok nőknél: 19,6 és 15,7%, 36,8 és 38,7%, 36,5 és 39,7%.A legnagyobb arányú túlsúly a felsőfokú végzettségű férfiaknál, a legtöbb elhízott a legalacsonyabb végzettségű nőknél volt.

Melyek az elhízás legfőbb okai?kitti.jpg

  1. Mivel az elhízás globális trend, nem lehet pusztán egyéni adottságokra, így genetikai okokra fogni az egészet. Ezek az egyén szintjén meghatározóak lehetnek, de társadalmi méretekben más magyarázatot kell keresni. Az első ezek közül, melyet a WHO is kiemel: a túlzott energiabevitel, a helytelen táplálkozás, ami arra vezethető vissza, hogy az élelmiszeripar fejlődése egyre nagyobb energiatartalmú, egyre jobban feldolgozott táplálékot kínál egyre több embernek.
  2. A másik fő ok, hogy miközben nő a bevitt energia, csökken az energiafelhasználás, mert kevesebbet mozgunk. A fizikai inaktivitás ugyancsak civilizációs jelenség: az ülve végzett munka, a közlekedés fejlődése, az urbanizáció nem kényszeríti mozgásra az embereket. Ráadásul sokszor a szabadidőnket sem aktív pihenésre használjuk. Egy hazai felmérés szerint a magyar lakosság szabadidejének 70-80%-át a televízió, illetve a laptop, a tablet, az okos telefon képernyője előtt tölti.
  3. A harmadik fontos ok a túlságosan kevés alvás, amely szintén magyarázható civilizációs okokkal. A kialvatlanság növeli az éhségérzetet és károsan befolyásolhatja az anyagcsere működését, ahogy erről korábban részletesen írtam is itt a blogon.
  4. A negyedik általam fontos oknak tartott tényező a stressz, amely számos betegség esetében is kockázatot jelent. A napi rohanás és problémák következtében a stressz nemcsak felboríthatja az anyagcserénk működését, de sokszor evéssel próbáljuk nyugtatni magunkat, ami további felesleges energiabevitelt jelent.
  5. Végül pedig még egy ok, amiről nagyon keveset beszélünk: a helytelen diéták káros hatása. Az elhízás terjedésére reagálva virágzik a fogyókúrás ipar, mégis egyre kövérebbek vagyunk. Tegyük fel a kérdést: ennek nem fordítva kellene lennie? Ahogy korábban is mondtam, nem a fogyni akarókkal van a baj. Az emberek többségében megvan az elszántság, de sajnos többnyire bedőlnek a csodadiétáknak és helytelen módszereknek, amelyeket celebek, manökenek és más olyan kontárok kínálnak, akik soha nem foglalkoztak szakmai értelemben az emberi test működésével és a fogyás élettanával. Ehelyett különböző ideológiákkal, mesékkel próbálnak reagálni az elhízás civilizációs okaira. Van, amelyik az ősember táplálkozására hivatkozik, van, aki a régi földművesek életmódjára, az egyik legújabb kedvencem pedig „II. világháború előtti forradalmian új fogyókúrás módszerként“ hirdeti magát, jelentsen ez bármit is. A kudarc pedig borítékolható, mert a mai kor körülményei között nem lehet tartósan ősemeberest vagy vidéki földművest játszani. Mindezek hatása az, hogy a saját praxisomban minden harmadik páciensem úgy fordul hozzám: „én már mindent kipróbáltam, mégsem tudok lefogyni“. A helytelen módszerek ugyanis tönkreteszik az anyagcserét, amit először is helyre kell állítani ahhoz, hogy az egészséges és tartós fogyás végül tényleg elérhető legyen.

Mert igenis le lehet fogyni. Te is meg tudod csinálni, és bárki más is, aki szakmailag megalapozott diétát választ. Nincsen csoda, nincsen szenzáció. Ha úgy táplálkozol és mozogsz, ahogy kell, fogyni fogsz és tartósan meg tudod őrizni az eredményét. Amióta elindítottam ezt a blogot és a saját programom, egyértelművé tettem, hogy alternatívát, valódi szakmai segítséget szeretnék nyújtani azoknak, akik már sokszor csalódtak a helytelen fogyókúrákban. 

Tőlem biztosan nem fogsz ősemberekről és titkokról hallani, helyette szakmai tudásom alapján igyekszem megmutatni, hogy a mai kor körülményei között hogyan tudsz egészségesen és tartósan lefogyni.

Az Alakorvoslás Program egy egyedülálló fogyókúrás módszer, amelyet dr. Farkas Kitti dolgozott ki. Újszerű megközelítéssel, tudományos háttérrel és különleges, csak a program keretében kapható természetes táplálék kiegészítőkkel segít a fogyásban. Csatlakozz az Alakorvoslás programhoz, tanuld újra, amit a fogyásról tudsz és érd el azt az alakot, amit mindig is szerettél volna.

Szeretnél te is végre lefogyni? Csatlakozz itt és kezdd el még ma: https://alakorvoslas.hu/alakorvoslas

Szeretnél többet megtudni az Alakorvoslás Programról? Kattints ide: www.alakorvoslas.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr3914624508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása