Aszalt szilvás pulykamell, franciasaláta

Ízelítő a szilveszteri étrendből

2018. december 28. - dr. Farkas Kitti

Ahogy karácsony napjaira, úgy a szilveszteri bulira is érdemes tudatos kilengést tervezni, nem pedig bedobni a gyeplőt, és ész nélkül összezabálni mindent azzal a felkiáltással, hogy újév napjától úgy is fogyózom.

Mivel szilveszterkor vacsorára esik a tartalmasabb étkezés, az ebéd lehet szerényebb. Este a desszertet érdemes visszafogni, és fontos. hogy tartsuk a napi háromszori étkezést, minimum 4, maximum 6 óra szünetekkel.

Az itt következő recept egy igazi klasszikus: aszat szilvával töltött pulykamell franciasalátával. A diétás csavar mindössze annyi, hogy a francia saláta joghurttal készül, nem tömény majonézzel.

Hozzávalók:

  • 1,2 kg pulykamell
  • 10 szelet bacon
  • 150 g aszalt szilva
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • 4 db közepes alma
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 ek citrusos olíva olaj
  • szerecsendió, só, bors
  • kakukkfű, petrezselyem, zsálya

 shutterstock_1059232109.jpg

  • 600 g franciasaláta alap (vegyesen borsó, répa, fehérrépa, zeller)shutterstock_488826859.jpg
  • 2 közepes burgonya
  • 6 db csemege uborka
  • 1 nagy alma
  • 3,5 dl görög joghurt vagy natúr joghurt
  • 2 ek light majonéz
  • 1 tk mustár
  • 1 tk citromlé
  • só, bors, édesítőszer (ízlés szerint)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 °C fokra. A húsba zsebet vágunk (nem kell szeletelni, ez a hús egyben kell, hogy süljön), kihajtjuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. A kihajtott húst béleljük aszalt szilvával, az egyik pucolt és feldarabolt almával (kicsit fahéjjal megízesíthetjük). A húst visszazárjuk és hústűvel megtűzdeljük. A tetejét baconnel fedjük (ezt fele-fele arányban bele és a tetejére is lehet tenni). Spárgával sonkaszerűen megkötözzük és eltávolítjuk a tűket. A húst az összeillesztett oldalával felfelé sütőedénybe fektetjük. Friss rozmaringot, fokhagymát, feldarabolt hagymát és a maradék almát mellé dobjuk. Meglocsoljuk borral és olajjal. Sütőben lefedve puhára pároljuk (kb. 1 óra), majd takaratlanul pirosra-ropogósra sütjük (további 20-25 perc).

A franciasalátához a zöldséget megfőzzük, de kicsit maradjon ropogós. Hozzájuk keverjük a kockázott almát és uborkát. Az öntetet külön edényben készítjük el. A receptben megadott ízesítőanyagokból (mustár, citromlé, fűszerek) többet is használhatunk, de a majonéz – joghurt arányát tartsuk meg. Óvatosan összekeverjük a zöldségekkel és minimum 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Jó étvágyat és boldog új évet!

Az Alakorvoslás Program szilveszteri étrendje hagyományos és reform menüsorokat tartalmaz, továbbá tanácsokat ad a tudatos kilengéshez az ünnepi időszakra. Az étrend a programosok zárt Facebook-csoportjában hozzáférhető.

Még nem vagy programos? Csatlakozz az Alakorvoslás Programhoz, utána lépj be a csoportba: https://alakorvoslas.hu/csatlakozom 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr114514284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.12.28. 09:20:40

Tetszik a blog tartalma, fontos, hogy figyeljen az ember arra, hogy hogyan táplálkozik. Nehéz megállni a dolgot, főleg Karácsony alkalmával. Friss alapanyagokból a legjobb dolog főzni www.ujsagomat.hu/penny-market/