Diétás csőben sült karfiol

Egyetek rendes kajákat!

2018. szeptember 22. - dr. Farkas Kitti

A karfiol az egyik legfantasztikusabb és legsokoldalúbb diétás alapanyag, az egészséges étrend kihagyhatatlan eleme. A kelvirágnak is nevezett szuperzöldség a káposztafélék közé sorolható. Alacsony energiatartalma miatt kiváló a fogyni vágyók számára. Ugyanakkor rengeteg hasznos ásványi anyagot és vitamint vihetünk be általa a szervezetünkbe, így például tiamint, riboflavint, niacint, magnéziumot, foszfort, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, káliumot, mangánt, továbbá K- és C-vitamint. A karfiolban található szulforafán hasznos a daganatos betegségek és a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében, jó tesz az érrendszernek és az agyműködésnek is.

A karfiolt gyakran készítik tepsiben sütve, besamel mártással, ami aligha nevezhető diétás megoldásnak. Egészségesebb és szerintem finomabb is, ha elhagyjuk a besamelt, ezáltal energiában szegényebb, de a karfiol ízét sokkal inkább megőrző fogást kapunk.

20180815_185012.jpg

Hozzávalók két személyre:

  • egy közepes fej karfiol
  • egy pohár 12%-os zsírtartalmú tejföl
  • egy egész tojás
  • 80g reszelt parmezán
  • só, fehérbors, szercsendió

Elkészítés:

A karfiolt megtisztítjuk, majd egészben, sós vízben megfőzzük. (Persze rózsáira is szedhetjük, de ez nem feltétlenül szükséges.) Amíg a karfiol fő, a tejfölt összekeverjük egy egész tojással, a fűszerekkel és a reszelt parmezánnal. Ha az öntet túl sűrű, tegyünk hozzá keveset a zöldség főzővízéből. (Sót ne tegyünk külön az öntetbe, mert a főzővíz és a parmezán eleve sós.) A főtt karfiolt lecsepegtetjük, egy sütőben használható edénybe helyezzük, és ráöntjük a tejfölös öntetet, végül pedig a tetejére reszelünk még egy kis sajtot. 250 fokon, légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sül.

Hasonló diétás recepteket találhatsz az Alakorvoslás Programhoz tartozó étrendekben. A programhoz a következő linken tudsz csatlakozni: https://alakorvoslas.hu/digital-cart

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr9014184437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása