Ezt tedd, ha bűnöztél a fogyókúra alatt

Haverok, buli, csalónap

2018. szeptember 20. - dr. Farkas Kitti

Nemrég posztoltam arról a Facebookon, hogy esküvőben jártam, ahol bizony nem bírtam ellenállni a falusi lakodalmi menünek. Ezután többen is kérdeztétek, mi teendő, ha egy-egy ilyen „csalónap” becsúszik a diétába. Most 5 pontban szedtem a legfontosabb kérdéseket és a válaszokat.

lagzi.jpg

1. Mit tegyél egy diétabaki után?

Ha kicsit megszegted a diétás programod szabályait, például beiktattál egy plusz étkezést vagy sütizést a barátaiddal, az nem jó, de nem is tragédia. Egy-egy étkezéstől még nincs veszve minden. Gondolj csak bele, egy étkezéstől kezdtél el hízni? Ha ez valóban csak egy étkezés, és másnaptól folytatod a diétádat, akkor nem lesznek következményei a bűnözésednek. Ilyenkor tehát az a teendő, hogy a baki után ismételd meg a programod adott napját.

2. Mit csinálj egy nagyobb csalónap után?

A fogyókúrát olyan időszakra érdemes időzítened, amikor nincs karácsony, húsvét vagy nagyobb családi ünnepség a láthatáron. Ha azonban mégis beesik egy esküvői meghívó a diétád idején, akkor sem kell kirekesztened magad. Szerintem nincs annál szomorúbb, mint amikor valaki egy buliban borzasztó kedvetlenül álldogál egy pohár vízzel a kezében, és gyűlöli az egész társaságot, mert ehetnek/ihatnak. Úgyhogy ne állj le káposztalevelet rágcsálni a legjobb barátnőd lagziján, inkább engedd el magad, mert van megoldás. Aznap biztos nem fogsz fogyni, talán másnap sem, de gyerünk tovább, folytasd a diétát és érd el a célod. A csalónapot követően, egy könnyed átvezető nap után tarts egy szigorúan diétás napot, ami legfeljebb 800-900 kalóriás energiabevitelt jelent. (Ez az Alakorvoslás Programban a Speed diéta 1-4. napjának felel meg.)

3. Mit tegyél, ha sorozatosan bűnözöl?

Gond akkor van, ha nem egy „baki”, vagy egy egyszeri nagyobb csalónap csúszik be a fogyókúrádba, hanem sorozatosan megszeged programod. A sok kilengés elindíthat egy lavinát, melynek következtében hamar ott leszel, ahol az elején kezdted. Mit lehet tenni ilyenkor? Először is, gondold végig, hogy tényleg le akarsz-e fogyni. Ha igen, akkor szedd össze a kitartásod, és kezdd el újra az elejéről az egész 2 hetes fogyókúrást szakaszt.

4. Hogyan segítheted fogyásodat 1-1 „okos csalónap” beiktatásával?

Ha okosan csinálod, akár a fogyás szolgálatába is állíthatod a csalónapokat. A diéta alatti kalóriadeficit miatt ugyanis az anyagcsere idővel lelassulhat. Ilyenkor jó egy kis tápanyaglöket a szervezetnek, hogy újra elkezdje égetni bőszen a kalóriákat. Ez nem azt jelenti, hogy ész nélkül ehetsz bármit, hanem azt, hogy kontrollált keretek között megemelheted a kalóriabevitelt, és megengedhetsz magadnak pár olyan ételt, amit a diéta egyébként nem enged meg. Egy okos csalónap alkalmával tehát a fehérjefogyasztásnak nagyjából meg kell egyeznie a diétádban leírt mennyiséggel, csak ehetsz pár olyan finom falatot is, amit eddig nem, például pár tepertős pogácsát, zserbót, vagy egy szelet esküvői tortát.

Mi ennek az élettani háttere? A leptin nevű hormon felelős a koplalás elkerüléséért. Amint csökken a kalóriabevitel, a zsírsejtek mérete is csökken, a leptin termelése úgyszintén csökkenést mutat. Emiatt idővel lassulhat az anyagcsere, hogy raktározó üzemmódba kapcsoljon, energiatakarékossági célzattal. Ha egyszer-egyszer többet eszel diéta alatt, akkor a leptin szintje megemelkedik, az anyagcsere pedig gyorsul. Így néha az okos csalónap belefér. Nekem is pont ilyen volt az a bizonyos falusi lagzi.

41913874_248945865821861_3363945573093736448_n.jpg

5. Mit tarts mindig szem előtt?

Gondolj a csalónapokra pozitívan! Jutalomként kezeld, ha adódik egy-egy ilyen alkalom, és szervezetünk is úgy fog reagálni, hogy valóban megérdemli azt, így a továbbiakban kevésbé fogsz arra vágyni, hogy sorozatosan bűnbe ess. Sosem a fogyókúra, hanem egy új élet legyen a célod. Amiben benne van az ételek élvezete, a moderált, de elegendő táplálék, az aktívabb és élettel telibb mindennapok és az ünneplés különlegessége. Mindez pedig egy szebb, vonzó külsővel.

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr5314250267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása