Tökfőzelék, nyers cukkini, grillezett hal

Gyors és természetes kaják

2018. szeptember 15. - dr. Farkas Kitti

Tökből készült ételekről több képet is megosztottam már a Facebookon és az Instán, de a blogon nem közöltem még egy jó kis tökös receptet. Itt az idő, hogy erre sor kerüljön, már csak azért is, mert a tökfélék az egészséges étrend kihagyhatatlan alapanyagai. Az utóbbi időben sikerült új oldaláról megismerni és már nem az jut kapásból eszünkbe, hogy utáltuk gyerekkorunkban. Nézd meg, hogy a legtöbb jó étteremben megtalálod az étlapon. A gyerekkori rémálomból menő kaja lett, és teljes joggal!

A hagyományos főzőtök, a cukkini, az uborka kalóriaértéke rendkívül alacsony. 100 gramm főzőtök mindössze 31 kalóriát tartalmaz, a cukkini pedig 17-et. Ugyanakkor a tökfélék rostban gazdagok, valamint tartalmaznak C-vitamint, béta-karotint, foszfort, káliumot, kalciumot, mangánt, cinket, folsavat. Fogyókúra vagy diéta idején ezért ajánlott sok tökfélét fogyasztani. Ebből a szempontból pedig az is jó, hogy ezek a zöldségek nagyon sokféleképpen elkészíthetők.

Ennek a receptek az alapja egy természetes és gyors tökfőzelék, persze rántás nélkül. Feltétnek grillezett halat javaslok, ami remekül megy hozzá.

Hozzávalók két személyre:

  • 500g fagyasztott, vagy friss gyalult tök
  • 2 db közepes cukkini
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 1 pohár tejföl (12%)
  • 2 db lazacfilé
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1 nagy csokor friss kapor
  • fűszerek: só, bors, fehérbors

20180901_142418.jpg

Elkészítés:

A hagymát felaprítjuk, egy lábosban kevés olajon üveges pároljuk, majd hozzáadjuk a fagyasztott tököt. Sóval, pici fehérborssal és kaporral ízesítjük. A főzelék sűrítéséhez ne használjunk rántást! Ehelyett csak kevés vizet adjunk hozzá, majdnem annyi is elegendő, amennyit a fagyasztott tök kienged magából. A tök nagyon gyorsan megpuhul, a végén hozzákeverjük a tejfölt, és friss kaprot adunk még hozzá. A cukkiniket vékony csíkokra, cukkinispagettire vágjuk, és nyersen belekeverjük az elkészült főzelékbe. Tovább főzni nem kell, épp az a jó, ha ropogós marad a cukkini. Végül a sóval, borssal ízesített halszeleteket egyszerűen meggrillezzük és feltétként a főzelékre helyezzük.

Hasonló diétás recepteket, a pontos mennyiségek megjelölésével találhatsz az Alakorvoslás Programhoz tartozó étrendekben. A programhoz a következő linken tudsz csatlakozni: https://alakorvoslas.hu/digital-cart

További információt szeretnél a Programról? Látogass el a honlapra: www.alakorvoslas.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://alakorvoslas.blog.hu/api/trackback/id/tr3514228167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.